U dvadestom veku najvrednije što je svaka kompanija posedovala bila je oprema za proizvodnju najrazličitijih proizvoda. Dakle, materijalne stvari su dominirale i imale najveću vrednost (negde oko 95% vrednosti kompanije). Međutim, danas je nešto drugačija situacija, pa imovina nije najvažnija, već je to reputacija kompanije koja čini negde oko 75% njene vrednosti. Bez obzira na veličinu kompanije, reputacija je najvredniji resurs koji se mora pažljivo čuvati, jer kao što je Voren Bafet rekao: Potrebno je 20 godina da se izgradi reputacija, a samo 5 minuta da se uništi.

Ove brojke nam jasno ukazuju na jedno – najvažnije što jedna kompanija poseduje danas su ime, brend identitet i reputacija.  O svakom od ovih elemenata treba pažljivo razmisliti i pažljivo planirati pre izlaska na tržište. O brend identitetu, konzistetnosti brenda i mnogim drugim temama koje se tiču procesa izgradnje brenda smo već pisali na našem blogu, a sada smo odlučili da tome dodamo još i priču o reputaciji, koja će zaokružiti kompletan proces.

Šta je brend reputacija i kako njom upravljamo?

Brend reputacija je ono kako se kupci osećaju, kako vide ili šta misle o vašem brendu kada se susretnu sa njim. To znači da ako kupe vaš proizvod ili uslugu, oni se dobro osećaju u vezi sa njim i veruju da je važno pokloniti pažnju vašem brendu. Kada je reputacija u pitanju postoje tri važna faktora na koje treba obratiti pažnju, jer uz pomoć njih se može kontrolisati i upravljati reputacijom:

  • Pozitivni komentari – Ovo je jedan od najpopularnijih načina za izgradnju pozitivne reputacije startapa, pa tako možete ili zamoliti klijente da napišu svoje utiske i to stavite na sajt ili da ih zamolite da napišu pozitivni komentar na Fejsbuku, Instagramu i sl,
  • Negativni komentari – Oni jesu strašni kada ih pročitate, ali mogu biti i prilika za napredak i komunikaciju sa kupcem koji nije zadovoljan proizvodom ili uslugom. Od uvređenog i nezadovoljnog kupca do onog koji će poštovati vaš brend, deli vas nekoliko dobro osmišljenih poruka u DM-u. Preporuka – uvek, ali uvek izbegavajte javnu diskusiju, već pošaljite DM i priznajte grešku ako ste je napravili i izvinite se,
  • Nejasne ocene proizvoda – One ponekad znaju da stvore čudnu atmosferu nepoverenja između kupca i brenda, pa na njih takođe treba odgovoriti pažljivo i saznati kojim aspektima kupac nije bio zadovoljan.

Pored komentara, jako je važno da obratite pažnju i na sve one pratioce vašeg brenda koji su aktivni na vašim kanalima komunikacije na društvenim mrežama. Njima se treba javno zahvaliti, posvetiti im pažnju, nagraditi njihov trud i želju da podele vaš sadržaj sa svojim pratiocima. Takođe, uvek je dobro uspostaviti saradnju sa influenserima, koji su relevantni za vašu nišu, kako bi oni svojim uticajem na pratioce proširili pozitivan glas o vašem brendu.

Reputacija se gradi godinama, to je proces koji traje i koji zahteva strateško planiranje kako bi bio uspešan, jer je dovoljan samo jedan negativan komentar da se sve uruši što je jako dugo građeno. Da bi se to izbeglo jasni ciljevi i promišljeni planovi moraju postojati. Takođe, jako je važno da se izradi plan onlajn reputacionog menadžmenta, gde će jasno biti određeno kako se reaguje u situacijama kada negativni komentari ugrožavaju reputaciju brenda.

 Jačanje brend reputacije je lako uz ove savete

1. Napravite kvalitetan proizvod

Pre nego što potrčite ka ulaganju u marketing i brendiranje, važno je da se posvetite izradi što kvalitetnijeg proizvoda ili usluge koji će biti usavršeni koliko god je to moguće na početku poslovanja. Analizirajte da li je proizvod spreman da se pojavi na tržištu, koje su njegove komparativne prednosti u odnosu na već postojeće na tržištu, razmotrite šta ga to čini inovativnim i radite na isticanju baš te osobine.

Možete uložiti mnogo vremena i novca u kreiranje strategije koja bi trebalo da od vašeg proizvoda napravi prepoznatljiv brend na tržištu, ali nažalost ukoliko je kvalitet proizvoda loš, onda ni njegova reputacija neće biti na visokom nivou. Čak i onda kada uspešno targetirate kupce, pa oni probaju vaš proizvod, ali im se ne svidi ili ne budu zadovoljni kvalitetom usluga- na kraju će otići, bez obzira na lepo pakovanje, uspešne reklame i maštovite kampanje.

2. Izaberite za svoj startup ime koje će privući pažnju

Zapamtite da je ime prvo što će kupci videti, primetiti kada je vaš startup u pitanju. Pokušajte da izbegnete loše spelovanje engleskih reči, pogrešno stavljanje velikih slova i sl, jer će to samo odbiti ljude. Umesto toga smislite nešto jedinstveno, možda čak i bizarno, ali svakako ime koje će zaintrigirati kupce i zagolicati njihovu maštu kako bi probali šta god da vi prodajte.

Dobro razmislite, uzmite dovoljno vremena da smislite ime koje će biti dovoljno jednostavno (posebno lako za pisanje) i dovoljno zanimljivo da ga svi upamte. Pazite da to ne bude neka generička reč, koju kada ukucate u pretragu Gugla donosi mnogo rezultata, ali nijedan od njih nije ime vašeg startapa. Morate uzeti nešto što će vas izdvojiti na pretraživačima i zbog čega ćete odmah biti prvi u pretrazi.

 3. Izbegavajte korišćenje strogo tehnološkog i startapovskog jezika

Kao vlasnik startapa verovatno sami već koristite tu terminologiju često, koja vas sasvim sigurno fascinira, jer ste je slušali pre nego što ste i sami ušli u starap i preduzetničke vode. Međutim, ne razumeju svi taj žargon, ne znaju svi šta znači ERP, CRM, SaaS kompanije, agilni pristup razvoju firme i dr. Važno je da jednostavnim jezikom pokušate da objasnite čime se vaša kompanija bavi, bez korišćenja previše tehno/preduzetničkih termina. Vaše usluge ili proizvod će kupovati ne samo oni koji razumeju takav jezik, već i oni koji ga ne razumeju ali im je proizvod potreban.

Dodatni savet – Kreirajte svest o svom proizvodu u javnosti tako što ćete ispričati priču

Sigurni smo da će vam na početku, kada tek razvijate svoj proizvod i brend, biti od velike koristi dugogodišnje znanje koje smo pretočili u jedan od tekstova na našem blogu koji govori o tome kako da mali brend postane prepoznatljiv. Upravo je priča o awarenessu važna za vašu ciljnu grupu kako bi se zainteresovali za vaš proizvod, kompaniju i ono što nudite. Najbolji način da privučete njihovu pažnju je da im ispričate priču, što smo u tom tekstu i pomenuli. A zbog čega je pričanje priče važno?

Ispričajte im priču o ideji, motivaciji, danima, mesecima, pa možda i godinama želje za uspehom proizvoda koja je stajala iza njegovog kreiranja. Probudite emocije, prikažite fotografije, predstavite proizvod kroz vizuelno prijatan sadržaj koji će im doneti korisne informacije, ali i želju da podrže vaš brend baš zbog toga što imate nešto što drugi nemaju – jedinstvenu, autentičnu i samo vašu priču.

Napravite sliku o svom brendu po kojoj će vas pamtiti

Nije nikakva tajna da reputacija u znatnoj meri utiče na to kako kupci percipiraju određeni brend, da li ga vide u negativnom ili pozitivnom svetlu. Nemojte upasti u zamku u koju su mnogi pre vas upali, gde su se mnogo više bavili brend identitetom, nego izgradnjom reputacije. Ako ponudite proizvod koji nije završen do kraja ili uslugu koja nije dovoljno razvijena i promišljena, možete očekivati salvu negativnih komentara na svoj račun, a to nikakav krizni menadžment (bilo u onlajn ili oflajn svetu) ili pi-ar ne mogu da reše. Zato, fokusirajte se na ime, kvalitet proizvoda, reputaciju, pa tek onda na brend identitet i druge elemente.