Često postavljeno pitanje – Šta utiče na cenu rebrendiranja?
Često postavljeno pitanje – Šta utiče na cenu rebrendiranja?

Strategija i identitet brenda su njegova esencija, postavljajući tako ton za njegove dalje interakcije, percepcije i tržišni položaj. Ali šta se dešava kada ovaj identitet treba da se promeni? Rebranding, iako predstavlja putovanje sa mnogo transformacija, takođe je značajna investicija, kako u smislu vremena tako i resursa.

U ovom blogu odgovaramo na često postavljeno pitanje naših klijenata o složenosti rebrandinga, nudeći sveobuhvatan vodič kroz stavke koje utiču na cenu rebrendiranja. Takođe objasnićemo i zašto je brend strategija važna, kao i koju vrednost za brend ona stvara.

Bez obzira da li ste startap na početku svog biznis puta, koji razmatra osvežavanje brenda ili preduzeće sa iskustvom koje razmišlja o potpunom preobražaju, ovaj članak pruža uvide koji razjašnjavaju strateške aspekte rebrandinga. Zaronite dublje kako biste otkrili mapu puta ka uspešnim transformacijama brenda.

Nekoliko najčešćih razloga zašto se kompanije odlučuju za rebrendiranje
Nekoliko najčešćih razloga zašto se kompanije odlučuju za rebrendiranje

Nekoliko najčešćih razloga zašto se kompanije odlučuju za rebrendiranje

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih kompanije pristupaju rebrandingu. Prvi i najvažniji je ažuriranje trenutnog identiteta brenda i usklađivanje sa potrebama tržišta. Identitet brenda vizualno, auditivno i eksperimentalno predstavlja vrednosti, misiju i ličnost kompanije.

Može postati zastareo, nekonzistentan ili irelevantan kako se pojavljuje sve više konkurenata i menjaju se potrebe tržišta. U takvim slučajevima, rebranding pomaže u prilagođavanju pozicioniranja brenda i razvoju relevantnog identiteta koji dobro rezonuje interesima ciljnog tržišta.

Još jedan razlog je ažuriranje arhitekture brenda, što se odnosi na način na koji kompanija organizuje svoje brendove, proizvode i usluge. To pomaže kompanijama da pojednostave svoju arhitekturu brenda i stvore konzistentniji i koherentniji portfelj brenda.

O znacima koji jasno ukazuju na to da vam je potreban rebranding, pisali smo u u jednom od naših blogova, pa bi bilo korisno pre nego što nastavite dalje da čitate ovaj tekst, pročitate i kada je vreme da angažujete brandng agenciju.

Direktni troškovi rebrandinga
Direktni troškovi rebrandinga

Direktni troškovi rebrandinga

Rebranding je sveobuhvatan proces koji značajno utiče na performanse brenda određene kompanije. On podrazumeva potpuno pregledanje i prilagođavanje identiteta brenda, strategije i arhitekture kako bi se stvorio nov, moderan, relevantan brend koji odjekuje na tržištu. Iako rebranding može doneti značajne koristi, kao što su povećana lojalnost kupaca i veći prihodi, takođe dolazi i sa direktnim troškovima koje treba uzeti u obzir.

Troškovi strategije

Ovaj deo troškova se deli na tri kategorije i svaka od njih je zasebna stavka u budžetu. A pre nego što pročitate više o tome, važno je da se podsetimo zašto je brend strategija važna. Hajde sada da vidimo koje su to kategorije…

Analiza brenda: Uključuje detaljnu analizu trenutnog pozicioniranja brenda, prepoznavanja i svesti o brendu. Cilj je identifikovati snage i slabosti postojećeg brenda i odrediti oblasti za poboljšanje. Troškovi brand audita variraju u zavisnosti od opsega projekta i dubine detalja koja je potrebna.

Analiza maloprodaje: Analiza maloprodaje analizira prisustvo kompanije u maloprodaji. To uključuje raspored prodavnica, izlaganje robe, konkurentski set i iskustvo kupaca. Ove analize imaju za cilj identifikaciju slabih tačaka u maloprodajnim kanalima, a zatim izgradnju snažnog prisustva. Za razliku od analize brenda, troškovi analize maloprodaje zavise od broja prodavnica.

Analiza konkurencije: Konačno, analiza konkurencije pomaže kompaniji da sprovede detaljnu analizu konkurenata i pronađe oblasti za poboljšanje u poređenju sa konkurencijom na tržištu. Troškovi konkurentskih analiza mogu biti veoma visoki u poređenju sa prva dva jer uključuju visok nivo detalja u strategiji i vremena.

Dizajnerski troškovi

Tokom projekta rebrandinga, kompanija mora da sprovede različite vrste redizajna. Evo tabele koja sumira šta sve treba uraditi od različitih dizajnerskih elemenata:

Digitalni troškovi

Kompanija takođe mora da odvoji značajan deo budžeta za svoje digitalne resurse jer troškovi redizajna mogu brzo eskalirati, zavisno o kom digitalnom kanalu je reč. Neki tipični digitalni troškovi povezani sa promenama uključuju ažuriranje profila na društvenim mrežama, gde se takođe radi kompletan redizajn, zatim na newsletteru, izgledu memoranduma u elektronskoj pošti i sl.

Indirektni troškovi rebrandinga

Indirektni troškovi uključuju izgubljenu produktivnost i druge troškove koji nisu direktno povezani sa dizajnom tokom procesa rebrandinga. Ovi troškovi mogu biti značajni i imati veliki uticaj na uspeh rebrandinga. Važno je uzeti u obzir direktne i indirektne troškove prilikom kreiranja budžeta za rebrendiranje. Razumevanje indirektnih troškova osigurava uspešan rebrand.

Troškovi marketinga

Kreiranje marketinške strategije uključuje nekoliko troškova, uključujući izdavanje saopštenja za medije, ažuriranje društvenih medija, ulaganje u optimizaciju i plaćeno oglašavanje. Ovi troškovi mogu varirati u zavisnosti od prirode svakog segmenta. Na primer, troškovi izdavanja saopštenja za medije će pretežno zavisiti od učestalosti. Slično tome, marketinške kampanje na društvenim mrežama mogu prouzrokovati visoke troškove; isto važi i za reklame ali i za SEO.

Gubitak vrednosti brenda za kompaniju

Kada kompanija više ne vidi vrednost u određenom brendu, to može dovesti do smanjena njegove prepoznatljivosti i manje lojalnosti kupaca. Da bi se izbegli ovi rizici, partnerstvo sa pouzdanom agencijom za rebranding je ključno. Takva agencija će pažljivo i strateški upravljati procesom rebrandinga, uzimajući u obzir istoriju brenda i postojeću bazu kupaca. Dodatno, mogu očuvati lojalnost kupaca komunicirajući proces rebrandinga efikasno i transparentno sa trenutnim kupcima.

Razvitak brenda koji garantuje najbolje rezultate

Ako vam je potreban rebranding koji će doneti rezultate, mi vam možemo pomoći. Titan dizajn se između ostalog bavi i razvitkom brenda, ali smo i agencija koja istražuje, dizajnira i testira sva rešenja kako bi se postigao najbolji performans proizvoda na policama. Zakažite sastanak kako biste razgovarali o vašem projektu sa našim timom.