Koliko zapravo košta izrada veb-sajta?
Koliko zapravo košta izrada veb-sajta?

„Koliko košta izrada veb-sajta“, „Koliko košta web sajt“, „Koliko košta veb-sajt“, Koliko košta veb sajt“ i slične varijacije – osim očiglednih razlika u tome kako se piše ‘veb-sajt’ ili ‘web sajt’ ili nešto treće, četvrto možda, ono što bi trebalo da znate u vezi sa ovim pitanjem je da je ovo jedno od onih pitanja koje klijenti najčešće ukucavaju na Google pretraživaču u potrazi za konkretnim brojkama.

Međutim, odgovor nije jednostavan i nije ga lako dati, zato što u zavisnosti od toga koliko stranica sadrži, da li se pravi na osnovu templejta ili je custom made i mnogih drugih pojedinosti, cena može da varira i do nekoliko hiljada evra između najjednostavnije i najskuplje i najzahtevnije verzije. Ovo je obično i onaj trenutak kada klijent kaže nešto u stilu „Ma, hajde, to danas skoro svako zna da uradi za 200 evra, da nije to mnogo?“.

Mi se, zatim, potrudimo da objasnimo da na cenu umnogome utiču individualne potrebe klijenta, pa da zbog toga nije isto ako se pravi veb-sajt sa jednom stranicom i veb-sajt sa veb prodavnicom i sl. Ali, pored toga naglasimo i važnost izrade veb-sajta od strane profesionalaca, jer ako žele dobro kotiranje na Google pretraživaču, onda sajt koji je neko ‘sklepao’ za 100, 200 evra neće baš doneti očekivane rezultate.

I baš je to jedan od razloga zašto ih zamolimo da odgovore na 5 pitanja za klijente pre nego što krenemo da dizajniramo sajt, jer nam na taj način mogu pomoći da shvatimo njihove zahteve i potrebe, u skladu sa kojima treba da kreiramo ponudu i lakše odgovorimo na pitanje o ceni. A kako bismo klijentima olakšali razumevanje cena i sam proces izrade veb-sajta, odlučili smo da napišemo ovaj tekst i u njega stavimo sve važne informacije.

troškove prilikom izrade sajta
troškove prilikom izrade sajta

Treba računati i na ove troškove prilikom izrade sajta

Da bi se uopšte pokrenula priča o izradi veb-sajta, potrebno je odabrati ime domena (odnosno ono po čemu ćete biti prepoznati u okvirima interneta) i kupiti hosting usluge za vašu veb stranicu. Važno je napomenuti da se ove usluge plaćaju na godišnjem nivou, pa je važno povesti računa o rokovima.

U zavisnosti od toga koji domen birate (da li je to com, rs, org, net i sl) cena istog može da se kreće od par evra do nekoliko desetina. To je naravno slučaj ako registrujete domen sa potpuno novim imenom, ali ako želite neki koji je već korišćen, to će vas koštati mnogo više. Uzećemo za primer domen ‘hotels.com’ koji je 2001. godine prodat za čak 11 miliona dolara.

Hosting usluge su nam jako važne, jer od njihovog kvaliteta zavisi brzina i bezbednost sajta. Želite da vaši podaci budu sigurni i da sajt ne izgubi sadržaj, zbog virusa, onda izaberite kvalitetniji paket a ne shared opciju koja se kreće od 50 evra godišnje pa naviše. Najkvalitetniji je managed cloud hosting, koji košta oko 20 evra mesečno a ponekad i više. Takođe, ukoliko vaš sajt ima i veb prodavnicu na sebi, a samim tim i veliki broj podataka, troškovi zakupa hostinga za njega mogu otići i do 1000 evra mesečno.

Dizajn i programiranje budućeg sajta
Dizajn i programiranje budućeg sajta

Dizajn i programiranje budućeg sajta

Nakon što odlučite koji domen i hosting treba da zakupite, vreme je da se sa dizajnerom dogovorite oko izgleda i funkcionalnosti na vašem budućem sajtu. Opcije su brojne i samo vaš budžet određuje za koju opciju ćete se odlučiti.

Iako je moguće da se odlučite za već postojeća rešenja (template) za koje cena izrade sajta iznosi od 300 evra pa naviše, uvek je bolje izabrati custom made dizajn, koji će vam pomoći da se izdvojite iz mase istih i sličnih sajtova.

Cena custom made rešenja može iznositi od 1000 evra pa naviše, jer se on programira od nule, zahteva više vremena, pa se u skladu sa tim se bira dizajn sajta (HTML, CSS, Java Script) i programiranje funkcionalnosti (PHP, React), što zahteva poznavanje posebnih programskih jezika.

Ukoliko vas zanima šta sve jedan dizajner mora da zna, onda pročitajte naš blog na tu temu – najvažnije veštine koje svaki veb dizajner mora da savlada,. A ako se pitate šta veb dizajner može da uradi za vas, mi vam dajemo 5 razloga zbog kojih vam je potreban veb dizajner i zbog čega je važno da prepoznate njegov kvalitet.

Različite vrste sadržaja na sajtu i njegove cene
Različite vrste sadržaja na sajtu i njegove cene

Različite vrste sadržaja na sajtu i njegove cene

Na ukupnu cenu sajta utiče i sadržaj koji treba da se nađe na njemu, pa je tako važno da li će klijent sam napisati tekstove ili će za njega to da urade copywriteri i content writeri naše agencije, zatim u cenu sadržaja ulaze i fotografije koje treba napraviti i obraditi ili klijent možda već ima svoje, koje možemo samo da postavimo.

Tekstualni sadržaj i SEO
Tekstualni sadržaj i SEO

Tekstualni sadržaj i SEO

Kada su tekstovi u pitanju, cilj izrade prodajnih tekstova na budućem sajtu nije samo da prodaju proizvod, već oni moraju da budu napisani i u skladu sa SEO pravilima, čime će dodatno pomoći boljoj pozicioniranosti na pretraživaču, a samim tim i posredno boljoj prodaji. Bez dobro optimizovanih tekstova, sajt se neće dobro kotirati na Google pretraživaču, ma koliko god imao dobru tehničku osnovu.

Cene prodajnih tekstova mogu, takođe da variraju i zavise od kompleksnosti teme o kojoj se piše, kao i vremena koje je potrebno za istraživanje konkurencije, ključnih reči i same niše. Takođe, u zavisnosti od jezika na kome se pišu, cene se kreću od 20 evra pa sve do nekoliko stotina.

Fotografije i njihov značaj za sajt
Fotografije i njihov značaj za sajt

Fotografije i njihov značaj za sajt

Kada su fotografije i ostali vizuelni sadržaj na sajtu u pitanju, potrebno je shvatiti koliko su one važne za izgled sajta i koliko privlače pažnju posetilaca. Zbog toga je jako važno obratiti pažnju na njih i tražiti samo najbolji kvalitet od veb dizajnera. U zavisnosti od toga da li se koriste usluge profesionalnog fotografa i izrađuju autentične fotografije (što se preporučuje i zbog boljeg rangiranja na pretraživačima) ili se koriste fotografije sa interneta, koje se takođe plaćaju cene i ovog dela usluga mogu uticati na ukupnu cenu sajta. Iznamljivanje fotografa košta od 20 evra po satu pa naviše, dok se stock fotografije uglavnom kupuju u paketu, čija cena u zavisnosti od sajta na kome se kupuju, može biti od 25 evra pa sve do 100.

Cene različitih funkcionalnosti
Cene različitih funkcionalnosti

Cene različitih funkcionalnosti, skriptnih priključaka i pluginova

Jedan od neizostavnih delova svakog sajta je i kontakt forma, koja se obično nalazi u delu koji prikazuje kontakt podatke. Ona može biti besplatna, ali to donosi i rizik dobijanja velikog broja spam mejlova, pa je ipak preporučljivo kupiti plaćenu verziju, koja se kreće od 70 evra pa naviše.

Cene skriptnih priključaka i različitih funkcionalnosti mogu da variraju od potpuno besplatnih do onih koje developer mora da sam napravi, što onda znači i posebnu cenu. Ona se ne može konkretno odrediti, bez znanja o tome o kojoj se konkretnoj funkcionalnosti radi, ali se računa tako što se uzme cena sata developera u obzir. Mnogo je različitih funkcionalnosti, koje se mogu stavljati na sajt, posebno kada on ima veb prodavnicu ili kada su u pitanju medijski sajtovi, što dodatno povećava cenu, jer sve te pojedine stavke treba da uradi developer i to onda znači i povećan broj radnih sati za njega.

Kada su pluginovi u pitanju i tu cene variraju, jer pojedini osnovni pluginovi koje ima svaki sajt imaju vrlo povoljne cene na WordPress platformi ili su čak potpuno besplatni, dok oni koji spadaju u premium kategoriju imaju nešto veću cenu, ali donose i veću sigurnost, pa nije loše razmisliti o njima, ukoliko postoji potreba za većom sigurnošću.

Održavanje sajta
Održavanje sajta

Održavanje sajta – stavka bez koje se ne može

I na kraju, kada se kreiranje sadržaja, fotografije, programiranje i sve što podrazumeva pravljenje jednog sajta završi i on bude pušten u rad, potrebno ga je održavati svakodnevno kako bi on bez ikakvih problema funkcionisao. U zavisnosti od toga koliko je sajt jednostavan ili koliko komplikovane funkcionalnosti ima u sebi, cena može varirati od 30-tak evra za osnovni paket, pa naviše.

cenu za kvalitet
cenu za kvalitet

Platite realnu cenu za kvalitet i uložite u svoj biznis

Sigurni smo da i sami znate koliko je važno imati kvalitetan sajt i da to znači ulaganje u vaš biznis koje će se mnogostruko isplatiti. Imajte na umu da budžet određuje dinamiku radova na sajtu, pa zato dobro planirajte kada i koliko možete da finansirate ako ste na početku svog poslovnog puta.

Ne gubite iz vida to da će vas jeftini sajtovi, zbog toga što nisu postavljeni dobro i na zdravim osnovama, na kraju koštati mnogo više nego da ste odmah uložili u saradnju sa kvalitetnim developerom. Razmišljajte unapred o izbegavanju stresa koji vam može doći kao posledica takve pogrešne odluke i kontaktirajte naš tim za najbolju i najkvalitetniju ponudu koja je krojena po vašim potrebama.