Mood board: Tajno oružje za izgradnju boljih brendova
Mood board: Tajno oružje za izgradnju boljih brendova

Vizualna komunikacija ima ključnu ulogu u brendiranju. Brendovi teže prenošenju svog identiteta i vrednosti putem logotipa, paleta boja, fontova, slika i drugih vizualnih elemenata. Mood board-ovi su ključni za povezivanje ovih vidljivih komponenti kako bi se ispričala koherentna priča brenda.

Brendovi koriste mood board-ove u procesu brendiranja i marketinga iz nekoliko ključnih razloga:

 • Jasno komuniciranje vizije – Mood board-ovi pružaju zajedničko razumevanje timovima i zainteresovanim stranama o tome šta brend želi da postigne. Umesto oslanjanja samo na verbalne opise, mood board-ovi omogućavaju kristalno jasnu vizuelnu komunikaciju.
 • Inspiracija – Mood board-ovi podstiču kreativne ideje za vizualne komponente poput logotipa, brendinga, veb sajtova, proizvoda, fotografije i još mnogo toga. Kombinacija slika i tekstura pokreće kreativnu energiju.
 • Donošenje odluka – Kada se suočite s kreativnim izborima, mood board-ovi pomažu donosiocima odluka da odrede da li dizajn odgovara planiranom izgledu i osećaju brenda.

A kako su mood board-ovi postali tako važni u procesu izgradnje brenda? Hajde da to ukratko istražimo u nastavku.

Kako je mood board postao vladar brendiranja?
Kako je mood board postao vladar brendiranja?

Kako je mood board postao vladar brendiranja?

Dizajneri enterijera i modni stilisti prvi  su počeli da koriste mood board-ove tokom 1960-ih i 70-ih godina prošlog veka kako bi komunicirali ideje za prostore i odevne kombinacije. Slike su uzimane iz magazina i prikazivane na prezentacionim tablama – to je bio analogni pristup.

A zatim stiže digitalna transformacija. Internet, grafički dizajn softveri i nove alatke za saradnju omogućile su timovima na daljinu da digitalno kreiraju mood board-ove. Pinterest, Milanote i Mural su uveli mood board-ove u digitalno doba. Danas ih je lako napraviti, a donose mnogo benefita kako klijentu, tako i kreativcima koji rade na njegovom kreiranju.

Zašto su mood board-ovi aktuelni u savremenom procesu izgradnje brenda?
Zašto su mood board-ovi aktuelni u savremenom procesu izgradnje brenda?

Zašto su mood board-ovi aktuelni u savremenom procesu izgradnje brenda?

U eri gde vizuelni identitet igra ključnu ulogu, mood board-ovi omogućavaju brendovima da prenesu svoje priče i vrednosti putem pažljivo odabranih vizualnih elemenata. Ovi „vizuelni kolaži“ pružaju dublje razumevanje identiteta brenda, a istovremeno služe kao inspiracija za kreativne ideje koje se koriste u kreiranju logotipa, brendinga, veb dizajna i drugih aspekata.

Digitalna transformacija je značajno doprinela procvatu mood board-ova, omogućavajući timovima da ih kreiraju i deluju na daljinu uz pomoć različitih online alatki. Ova fleksibilnost olakšava saradnju i doprinosi dinamičnosti u kreiranju vizualnih identiteta. Pored toga, u svetu gde potrošači sve više cene emotivnu povezanost sa brendom, mood board-ovi postaju ključni alat za prenošenje osećaja i vrednosti koje brend želi da komunicira.

I još ovo – mood board-ovi su postali vitalni instrument u modernom brendiranju, pružajući sredstvo za izražavanje, inspiraciju za kreativnost, i sredstvo za održavanje doslednosti u vizualnom izrazu brenda. Njihova prilagodljivost i sposobnost da zadovolje potrebe savremenih brendova čine ih nezaobilaznim resursom u kreiranju autentičnih i snažnih vizuelnih identiteta.

Korak po korak: Kako da napraviš mood board koji kida?
Korak po korak: Kako da napraviš mood board koji kida?

Korak po korak: Kako da napraviš mood board koji kida?

Izrada mood board-ova predstavlja spoj umetnosti i nauke. Potrebno je ispratiti ovih nekoliko koraka kako biste stvorili „kolaž“ koji stvarno odražava brend i njegovu suštinu:

 1. Organizacija tima i procesa – Pre nego što kreativni proces počne, malo strukture pomaže. Opišite teme, odgovornosti članova tima, potrebne resurse i plan projekta.
 2. Istražite – Sakupite slike, palete boja, fontove i teksture relevantne za brend i njegove konkurente. Analiza pruža važne uvide.
 3. Jasno definišite reči – Navedite tačne prideve i ostale reči koji opisuju emocije i estetiku koje brend treba da izazove kod kupaca. Više od samo „zabavno“ – budite opisni i precizni sa osećanjima koje želite da probudite.
 4. Početak konkretnog posla – Prevucite slike i tekst na tablu. Još ne razmišljajte previše o kompoziciji. Prvo sakupite sve na jednom mestu.
 5. Raspoređivanje – Rasporedite elemente kako biste ispričali jasnu priču o identitetu brenda. Održavajte usklađenost sa listom prideva i reči, koju smo ranije pomenuli.
 6. Pojednostavite do srži – Sada ste u fazi kada stvari treba što više pojednostaviti i doći do suštine; uklonite svaki element koji nije ključan za prenošenje identiteta. Svaki element mora zaslužiti svoje mesto.
 7. Potpuno se predajte procesu – Koristite sva raspoloživa sredstva da uvedete posmatrača u svet vašeg brenda. Tu su boje, elementi, dubina, širina, sve što će se sa razlogom naći na ovoj tabli.
 8. Ostavite beli prostor – Negativni prostor omogućava ključnim elementima da zablistaju, pa je važno da mood board ne bude previše pretrpan.

Kada se svi ovi koraci pravilno izvedu, dobija se mood board koji predstavlja brend na jasan, precizan i koncizan način. Međutim, kada to nije tako, onda kolaž nema svoju osnovnu funkciju. A da biste izbegli greške, pratite smernice u sledećem segmentu bloga.

10 grešaka koje treba izbeći kada praviš mood board
10 grešaka koje treba izbeći kada praviš mood board

10 grešaka koje treba izbeći kada praviš mood board

Mnogi brendovi zamagljuju svoj identitet i poruku praveći ove učestale greškepri pravljenu mood board-ova:

 1. Preširoko – Nedostatak specifičnosti i jedinstvenosti u izražavanju osećanja;
 2. Prekomplikovano – Nedostatak fokusa i želja da se što više stavi u kolaž;
 3. Fokus na detaljima a ne na osećaju – Širi emocionalni doživljaj i osećanje koje kupac treba da ima pri pomenu nekog brenda je važniji od detalja;
 4. Pogrešan pogled na ciljnu grupu – Neusklađenost sa stvarnošću ciljne grupe i njihovim realnim potrebama;
 5. Loše ciljana meta – Bez povezanosti mood board-a i ponude brenda;
 6. Neusklađenost elemenata – Nespojivi emelenti i njihov međusobni konflikt;
 7. Nesigurnost – Nemoć da se preseče i donesu važne odluke za brend;
 8. Neinspirativno – Ne uspeva da izazove emocije, uzbuđenje i motivaciju;
 9. Beživotno – Bez pokreta, energije i dubine;
 10. Izolovano – Nema međufunkcionalne povezanosti određenih elemenata.
Uspešni brendovi znaju vrednost mood board-ova
Uspešni brendovi znaju vrednost mood board-ova

Uspešni brendovi znaju vrednost mood board-ova

Mood board-ovi zaslužuju svoju reputaciju kao tajno oružje za izgradnju brenda. Oni su daleko više od površnih stilskih vodiča, pa sjajni mood board-ovi kristališu identitete brenda kroz emotivno rezonantnu estetiku i motivišuće poruke.

Prenoseći specifičnost osećaja putem evokativnih vizuala, brendovi se povezuju sa potrošačima koji traže emotivne veze izvan racionalnih pokretača kupovine. Mood board-ovi tečno govore ovim jezikom.

Međutim, brendovi 21. veka suočavaju se sa sve zasićenijim tržištima i ekonomskim izazovima. Uspešna diferencijacija oslanja se na jasne identitete prisutne u timovima i ponudama. Stoga, mood board-ovi postaju ključni kako bi se probili kroz buku i istakli.

Dakle, prihvatite ovaj ne tako skromni alat kao pokretačku snagu, usavršavajući poruke i privlačeći publiku. Mood board-ovi pružaju brendovima svetlu i kreativnu budućnost izgrađenu na vizualnom jeziku, direktno komunicirajući sa željom potrošača da budu primećeni, pokrenuti i shvaćeni.

A ako volite da čitate o brendovima i tome kako se oni grade, nemojte preskočiti naš tekst o najčešćim greškama u izgradnji brenda, jer će vam pomoći da preskočite neke uobičajene greške na ovom putu. Takođe, ako ste se pitali kako se lansira brend od početka do kraja, i za to imamo detaljan vodič na našem blogu, koji će vam mnogo značiti ako ste na početku građenja vašeg brenda.

I na samom kraju, ako vam je potrebna pomoć u osmišljavanju brend strategije, Titan tim je tu za vas. Kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa nama.