friendly veb-sajt
friendly web-sajt

Za  svaku kompaniju, bez obzira na to čime se bavila, u današnje vreme je važno da ima snažno prisustvo na internetu. Kada je uspeh veb-sajta u pitanju, postoji jedna i to vrlo jednostavna istina, koju treba zapamtiti- ako želite da kupci dolaze na vaš sajt i koriste sve njegove pogodnosti, uključujući i online kupovinu, onda taj sajt mora biti lak za korišćenje. Ukoliko želite uspeh, a vaš sajt nije user friendly, onda svom biznisu činite veću štetu nego vajdu. A ako vam još uvek nije jasan pojam user friendly veb-sajta i zbog čega je važno da i vaš sajt spada u ovu grupu, nastavite da čitate naš blog i saznaćete sve o ovom konceptu.

What is a user-friendly website
What is a user-friendly website

Šta će jedan sajt u očima posetioca učiniti korisnim i lakim za korišćenje?

U veb dizajnu, napraviti jedan user friendly veb-sajt znači da on bude kreiran prema potrebama posetilaca, kako bi oni što pre mogli da dođu do informacije koja im je neophodna i to na bilo kom uređaju (od laptopa, preko tableta, do mobilnog telefona). Razumevanje online ponašanja svakog kupca daje veb dizajnerima uvid u to šta funkcioniše savršeno, a šta treba izbegavati.

Neki od najvažnijih saveta za povećanje upotrebne vrednosti i korisnosti sajta uključuju  korišćenje intuitivne navigacije, strateški promišljenog sadržaja i pravilno pozicioniranih vizuala. Takođe, važno je pravilno napisati i formatirati naslove, kako bi pažnja kupca bila fokusirana na njih i informacije koje oni nude. Pored ovih, ključna su i sledeća tri faktora:

  • Responsive web design – skoro 70% saobraćaja na sajt stiže sa mobilnih telefona, zbog čega je važno da sajt bude optimizovan za pametne telefone,
  • Dobro isplaniran sadržaj – raspoređivanje sadržaja u određene logične celine je važan korak u planiranju, koji omogućava posetiocima da lako pronađu informacije koje su im potrebne,
  • Brzina – sporo učitavanje sajta je verovatno i glavni uzrok brzog izlaska posetioca sa njega. Važno je uticati na brzinu i dovesti je do idealnih 4 do 6 sekundi, jer je to ne samo važno zbog posetilaca, već i za rangiranje sajta na pretraživačima.
friendly site will increase the website traffic
friendly site will increase the website traffic

User friendly sajt će povećati količinu saobraćaja ka vašem veb-sajtu

Iskustvo nam govori da dve trećine kupaca nema baš pozitivan stav prema veb-sajtovima i mobilnim aplikacijama koje su teške za snalaženje i potrebno im je mnogo vremena da se učitaju ili pokrenu.

Što više radite na tome da vaš sajt ima odlične performanse i da bude pristupačan kupcima, to ćete primetiti skok u broju posetilaca, koji će rado svraćati tu kako bi dobili željene informacije ili kupili neki proizvod. Ako budu shvatili da je sajt dizajniran tako da njima bude lakše da ga koriste, zapamtiće te benefite i vratiće se njemu što pre, kako bi ponovo kupili neki proizvod ili pročitali nešto.

Međutim, ponekad se javljaju i negativne emocije u situaciji kada sajt ne ispunjava očekivanja kupca. Neke od negativnih emocija, koje loše performanse veb-sajta mogu da probude kod posetilaca, su: iznerviranost, frustracija, bes, nepoverenje, nepoštovanje.

Kada se ova osećanja jave, često kupci reaguju tako što odlaze na konkurentski sajt i tamo pronalaze proizvod koji im je potreban. Neki se više nikad ne vrate, a neki izgube poverenje, kako u sajt, tako i u sam brend. Da se ovo ne bi dešavalo, važno je da sajt bude napravljen za korisnike i da njegovi kreatori razumeju potrebe kupaca.

Solutions to problems
Solutions to problems

Rešenja problema koja pomažu vašim kupcima

Uspešni biznisi i njihovi sajtovi su uvek u svojoj suštini okrenuti ka kupcima i u tome leži deo uspeha koji su oni postigli. Ukoliko kroz sadržaj na sajtu uspete da rešite makar deo problema, koji vaš kupac ima, oni će znati da nagrade vaš trud. Svako iskustvo boravka na nekom veb-sajtu mora biti takvo da jasno vodi ka rešenju određenog problema na najefikasniji način i potpuno prilagođeno potrebama korisnika.

Mnogo je sajtova na internetu, koji na početku nisu bili prvi u pretrazi u svojoj kategoriji, ali je njihov uspeh bio posledica toga što su bili najbolji u tome čime se bave. Uzmimo Google kao primer; on svakako nije bio prvi pretraživač koji se pojavio na tržištu, ali je vremenom postao najbolji i nezamenljiv je kada želimo da pretražimo neki pojam. Jednostavan za korišćenje, brzo je osvojio korisnike interneta i postao njihova online enciklopedija.

Mistakes to avoid
Mistakes to avoid

Koje greške treba izbeći tokom procesa kreiranja user friendly veb-sajta?

Ako vaš sajt već ima neku od sledećih grešaka, možda to može biti jasan pokazatelj zbog čega vam prodaja preko sajta nije na dovoljno visokom nivou. Takođe, neke od ovih grešaka vrlo jasno pokazuju da šaljete pogrešnu poruku ciljnoj grupi i da vam je hitno potrebna promena.

Hidden information
Hidden information

Skrivate informacije

Transparentnost je jako važna kada prodajete proizvode online, jer šalje jasnu poruku da nemate šta da krijete i da ste otvoreni za komunikaciju. Ako na primer tajite cene proizvoda, kupci mogu pomisliti da to radite namerno, da pokušavate nešto da sakrijete i neće vam verovati. Ukoliko krijete kontakt informacije, nema kupca koji neće pomisliti da ste neozbiljni ili da vas jednostavno nije briga. Većinu kupaca će nedostatak osnovnih informacija odbiti i oni će otići na drugu stranu.

Vague info
Vague info

Kiša oko Kragujevca

Možda zvuči smešno, ali da, ukoliko na sajtu sadržajem ne govorite jasno i precizno čime se vaša kompanija bavi, već nadugačko pišete i pokušavate da kažete mnogo, a ne kažete ništa – onda je to još jedna fatalna greška koju treba da izbegnete. Samo pravo u cilj, metu i bez okolišanja- dakle, ko ste, čime se bavite i kako možete pomoći posetiocima sajta.

Old-fashioned look
Old-fashioned look

Staromodan izgled

Sigurno ste više puta u životu prošli pored nekog i prokomentarisali da se oblači staromodno. Zamislite da to neko kaže kada pogleda vaš sajt, koji je pravljen pre mnogo godina i izgleda kao da je izašao iz devedesetih godina prošlog veka. Kada je online svet u pitanju i da ne želite, morate da pratite trendove, jer vam od toga zavisi uspeh. Optimizacija sadržaja, responsive web dizajn, moderan izgled i funkcionalnost su neophodni ako želite da posetioci ostanu malo duže na sajtu.

Does your website have any of these mistakes?
Does your website have any of these mistakes?

Da li vaš sajt sadrži neku od ovih grešaka?

Tim Titan dizajn agencije već godinama uspešno kreira veliki broj user friendly veb-sajtova, kojima pomaže svojim klijentima da imaju uspešne brendove. Ukoliko vaša kompanija ima Ecommerce veb-sajt, njegov dizajn obavezno mora biti prilagođen potrebama kupaca, kako bi oni završili proces kupovine proizvoda do kraja. Ako to nije slučaj i primećujete da u nekon trenutku oni odustaju od kupovine, možda je razlog tome nedovoljna jednostavnost čitavog procesa.

Mi vam možemo pomoći u tome da vaš sajt postane funkcionalniji i da njegova upotrebna vrednost za kupce bude na najvišem nivou. Pre nego što nam se javite i zakažete sastanak sa nama, obavezno pročitajte koji su to benefiti saradnje sa full-service marketinškom agencijom, kao i 5 pitanja za klijente pre nego što krenemo da dizajniramo sajt.