Praznični advertajzing- kako ga treba i kako ne treba raditi
Praznični advertajzing- kako ga treba i kako ne treba raditi

Možda ćete prvo pomisliti ‘Ma kakvi praznici kada je napolju skoro 20 stepeni i početak je novembra, nije još vreme za tu priču’. Ali, ako ste kao i mi deo marketinške industrije ili pripremate praznične kampanje za sopstveni brend, onda znate da svakako nije rano. Mi smo vam kao oni drugari (a svi imamo jednog takvog) koji postavljaju čuveno pitanje ‘A gde ćeš za Novu?’. Praznični advertajzing treba pripremiti na vreme i još važnije sa reklamiranjem treba krenuti postepeno i onda povećavati broj reklama kako se približavaju praznici.

Neki će vam reči da ne treba toliko razmišljati unapred, ali mi ljudi iz marketinga, za male biznise i njihove vlasnike, imamo samo jednu poruku- planiranje je ključ svega i ništa ne treba raditi u poslednjem trenutku. Iako znamo da većina kupaca ima dualan odnos prema prazničnim reklamama, malo ih vole a malo ne, znamo i da kada su u potrazi za savršenim poklonom- ta reklama vrlo dobro dođe.

Baš kao i 2020. i ove će godine novogodišnje kampanje i kupovina poklona biti u najvećoj meri orijentisani ka online šopingu. Početkom godine smo pisali o trendovima koji će dominirati u e-trgovini i ispostavilo se da je jedan od njih zabeležio najveće povećanje- mobilna trgovina. Zato je najvažniji posao za brendove i sve nas koji stojimo iza njih, da na online kanalima budemo konstanto prisutni i pred očima potencijalnih kupaca.

U nastavku delimo sa vama dve dobre ideje koje treba primeniti na oglašavanje i dve stvari koje nikako ne treba raditi u prazničnom advertajzingu.

Dve ideje kako treba raditi praznični advertajzing

Retargeting kampanje

1.Retargeting kampanje

Kupovina poklona pre praznika obično se odvija tako što kupac zna koji proizvod želi da kupi za blisku osobu, ali se nije još uvek odlučio za konkretan brend. Želi da istraži ponudu, pa odlazi na nekoliko sajtova. U toj pretrazi, dok obilaze na desetine sajtova, kupci obično zaborave šta su sve videli, pa među zaboravljenima može biti i vaš sajt.

Zbog toga, retargeting kampanje moraju postati deo vaše praznične marketing strategije. Uz pomoć personalizovanih reklama, upućenih kupcima koji su u skorije vreme imali neku interakciju sa brendom, vi ćete ih ponovo podsetiti da je vaša ponuda najbolja. Retargeting kampanje vam omogućavaju da pravite posebne reklame za svaku od vaših publika.

Tako u zavisnosti od toga u kom delu prodajnog levka je kupac napustio proces, možete mu ponuditi dobre argumente da se vrati uz informacije o proizvodu sa bloga, ili ako je još kasnije napustio proces, možda su mu potrebna mišljenja drugih koji su kupili proizvod, pa ga reklamom treba uputiti na pozitivne utiske drugih kupaca.

Mikro-influenseri
Mikro-influenseri

2.Mikro-influenseri

Iako novi i mali brendovi misle da će brže napredovati ukoliko započnu saradnju sa poznatim influenserima- velika imena nisu uvek najbolja opcija. Poznato je da veliki imaju brojke, ali da su mikro-influenseri oni kojima kupci veruju. Da dodamo ovome i brojke iz istraživanja, koje pokazuju da je engagement rate kod velikih (preko milion folovera) jedva nešto iznad 1%, dok profili sa 1.000 do 5.000 pratilaca imaju engagment oko 4,5%.

Ukoliko je brend u potrazi za nekim ko će njihovu prazničnu kampanju učiniti drugačijom, a da sa druge strane budu postignuti odlični rezultati bez ulaganja suludih cifara– saradnja sa manjim profilima je odličan izbor. Pored toga, ako se vaš brend bavi održivom modom npr. influenseri koji rade sa velikim fast fashion brendovima nisu nikako dobar izbor, jer je reputacija kod malih brendova najvažnija.

A kako se gradi čvrst i dosledan brend možete pokazati i u prazničnoj kampanji. Tražite poklapanje u vrednostima sa influenserima, slavite različitost i podržite autentičnost, dajte im slobodu da kreiraju postove i očekujte da budete zapaženi. Neka vam iznad svega bude poverenje kupaca, jer se ono teško stiče a lako gubi. Zato birajte svoje ambasadore pažljivo.

Dve stvari koje nikako ne treba raditi kada je praznični advertajzing u pitanju

PRAZNICNO OGLASAVANJE
PRAZNICNO OGLASAVANJE

1.Ne čekajte sredinu decembra da bi ste krenuli sa prazničnim oglašavanjem

Za pravi poklon nikada nije rano, ali ponekad može biti prekasno ukoliko se rasproda. Neka ova rečenica bude i u vašim mislima kada krenete da planirate prazničnu kampanju, jer vam ona može pomoći da komunicirate važnu poruku kupcima. Naime i za vas i za njih je bolje da nabave poklon ranije, kako kasnije zbog gužve ne bi čekali na isporuku.

Upravo su kraj novembra i početak decembra odličan period da krenete sa komunikacijom ove rečenice i podizanjem svesti na ovu temu. Tako, pokretanjem ove vrste awareness kampanje, započinjete zagrevanje pred praznike i stavljate sebe pravo na radar kupaca koji su spremni za ranu kupovinu poklona.

Istovremeno, utisak kupaca o kupovini nekog brenda se na ovaj način dodatno poboljšava, jer oni ne moraju da brinu oko toga da li će proizvod stići na vreme, da li će ga biti u dovoljnim količinama i sve ostale nedaće koje mogu da zadese kupce kada se odluče za kupovinu u poslednjem trenutku.

Ne komunicirajte istu poruku svim kupcima
Ne komunicirajte istu poruku svim kupcima

2. Ne komunicirajte istu poruku svim kupcima

Personalizacija – valjda smo do sada toliko puta naglasili koliko je važno personalizovati poruke, da su svi zapamtili. Evo npr. trend personalizacije dizajna ambalaže je odličan primer koliko je ovakav način komunikacije sa kupcima poželjan u marketingu. No, da se vratimo na praznično oglašavanje i pojasnimo šta znači i kako se može izvesti personalizacija u ovom slučaju.

Kupci su već odavno navikli na personalizaciju, bilo kada im šaljete imejlove i obraćate im se ličnim imenom ili kada im šaljete rukom ispisane poruke uz svaki proizvod. U digitalnom dobu oni očekuju više- personalizaciju predloga sadržaja i najboljih ponuda– baš skrojenih po njihovim potrebama i uz praćenje njihovih interesovanja i prethodnih narudžbina.

Davanje posebnih kodova za popust u postovima na društvenim mrežama, koji imaju ograničeno vremensko važenje, zatim komunikacija putem newslettera u kome takođe nudite popust samo za one koji prate redovno ovaj kanal komunikacije- mogu biti jedan od načina. Pored toga, reklame koje vode do posebnih prazničnih blogova, vodiča i sl. komuniciraju sa jednom od vaših ciljnih grupa.

Na kraju dana, sve što kupci žele, su saveti i informacije koje će im pomoći da donesu pravu odluku i poruče neki proizvod. Kada im pružite personalizovano brend iskustvo, koje  se poklapa sa njihovim trenutnim potrebama, sigurno će gledati na vaš brend sa puno poverenja i obožavanja.

Radujemo se prazničnim kampanjama i kreativnom sadržaju

Ovo je već druga godina u ovim pomalo izmenjenim okolnostima, kada se od digitala očekuje više i pritisak u smišljanju kreativnih prazničnih postova i sadržaja je uglavnom na kolegama koji se bave tim delom. Dodatno, praznični advertajzing donosi svoje izazove i pruža nam šansu da i ove godine učimo, rastemo i dajemo sve od sebe za najbolje kampanje koje će pronaći put do kupaca.

Ukoliko ste vlasnik malog biznisa i ove naše ideje, o onome šta treba a šta nikako ne treba raditi kada je praznični advertajzing u pitanju, deluju komplikovano, jer nemate vremena da se bavite i marketingom i proizvodnjom i distribucijom proizvoda- onda je pravo vreme da jedan deo tereta prenesete na nas i prepustite nam praznično oglašavanje. Kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa timom Titan dizajna.