Šta je brend identitet? Ljudi uglavnom primarno logo smatraju najvažnijom komponentom brend identiteta. Ponekad tome dodaju i boju, ime, pa čak i zvuk i smatraju ih neodvojivim delom brenda. Iako je ovo samo jednim delom tačno, zato što ovo jesu neki, ali ne i svi elementi brenda, možemo se složiti da nabrajanjem ovih nekoliko elemenata smo samo zagrebli površinu važne priče o tome šta je brend i koji su sve to njegovi elementi.

Brend je nešto neopipljivo, nešto što u početku predstavlja ideju, a zatim se materijalizuje u predmet/ proizvod/ uslugu, ali i celokupno iskustvo koje postaje prepoznatljivo širom sveta. Od prvog trenutka kada spazite neki brend na društvenim mrežama, do momenta kada vidite njegov logo ili kupite proizvod, probate uslugu, već tada imate kontakt sa nečim mnogo većim i složenijim od vektorskog elementa. Baš zbog toga treba da uzmemo sve elemente brenda u obzir kada govorimo o brend identitetu.

Kao full-service marketinška agencija, koja u svom portfoliju ima veliki broj proizvoda i kompanija kojima je pomogla u procesu izgradnje brenda, često se susrećemo sa situacijom da klijenti spominju logo, onda kada mi postavljamo pitanja o brendu. To je verovatno zato što je logo prvi i najprepoznatljiviji element brend identiteta i iskustva. Ipak, pored logoa, ima još nekoliko elemenata, koji pomažu kupcima da u potpunosti dožive jedan brend. Hajde da u nastavku vidimo koji su to elementi.

Grupisanje brend elemenata

Svaki brend je fuzija vizuelnih i nevizuelnih, opipljivih i neopipljivih elemenata koji privlače pažnju kupca. Lista je mnogo šira od imena brenda i njegovog logoa, pa su tako ostali elementi okrenuti ka svim čulima – kao što su na primer ukus, miris ili zvuk. Hajde da vidimo kako izgleda ogrupisanje brend elemenata:

  • Vizuelni identitet – vizuelni identitet jednog brenda uključuje prepoznatljive elemente kojima se jasno komunicira, poput imena, logoa, boje, slogana, tipografije, grafičkih elemenata,
  • Brend asocijacije – ovo su sve one asocijacije koje padaju na pamet kupcu kada pomisle na neki brend, poput reklama, brend ambasadora, emocija koje budi kod njih i životnog stila kome teže,
  • „Ličnost“ brenda (Brand Personality) – kao što i svako od nas ima svoje osobine, tako se i brendu pripisuju neke ljudske osobine kako bi se kupci lakše identifikovali sa njim, pa tako brend može biti lepršav i mladalački, ali i ostvaren i liderski nastrojen,
  • „Glas“ brenda (Brand Voice) – predstavlja ujednačenu komunikaciju i posebno odabir reči, stava i vrednosti u predstavljanju kako prema ciljnoj grupi, tako i prema ostalima,
  • Brend iskustvo – predstavlja buđenje jedinstvenog osećaja pripadnosti brendu, koje zaokružuje poseban odnos koji se gradi između kupca i brenda.

Lista najvažnijih brend elemenata u 2021.

U ovom segmentu teksta želimo da sa vama podelimo 5 ključnih elemenata koji vladaju danas u marketingu, uz pomoć kojih jedan brend podiže svest u javnosti o svom postojanju i širi uticaj na tržištu. Svi ostali elementi, koje smo pomenuli u tekstu su i dalje tu i važni su, ali ovih pet dominiraju i privlače najviše pažnje kod kupaca.

Ime

Neki će reći da je ovo najvažniji element brend identiteta, jer u jednoj ili nekoliko reči definiše sve ono što jedan brend jeste. Iako ponuda kvalitetne usluge ili proizvoda, ostaju važni za kreiranje vrhunskog brenda, nikako ne smemo da zanemarimo ulogu koju ime nosi u svemu tome. Od njega zavisi i da li će kupci brzo upamtiti brend ili će on još brže pasti u zaborav. Pomislite samo na neke brendove čije nazive koristimo svakog dana i koji su ušli u naš svakodnevni govor, poput Coca-Cole. To su reči za koje su neki spremni da plate mnogo, pa tako danas te reči vrede milione. Eksperti za razvitak brenda preporučuju da se izabere kratko, jednostavno, relevantno i pamtljivo ime.

Logo

Naučnici koji se bave neuro naukom, otkrili su da ljudski mozak može da obradi veliki broj slika u u svega 13 milisekundi koliko mu je potrebno da ih vidi. U skladu sa tim, ljudsko oko i mozak uspevaju da prepoznaju brend u svega nekoliko milisekundi od kako vide njegov logo. Najpoznatije svetske brendove je lako prepoznati na osnovu njihovih logoa, zbog čega velike kompanije prepoznaju pravu vrednost logoa i ulažu velike budžete u njihovu izradu. Nakon imena, logo se smatra jednako važnim ili drugim po važnosti  brend elementom u strukturi. Kada pomislite na logo sportskog brenda Nike, njima više nije ni potrebno da napišu nazik brenda, jer svi odmah znaju kada vide logo o kom brendu se radi.

Korisničko iskustvo

U prethodnoj 2020. godini, upravo je iskustvo kupaca smatrano najvažnijim za rast i skaliranje jednog biznisa. Naravno, ovaj trend se nastavio i u 2021. godini, jer kupci žele što kvalitetnije iskustvo kupovine i usluga od svojih omiljenih brendova. Istraživanja čak pokazuju da je 86% kupaca spremno da plati i više od uobičajene cene, samo da doživi vrhunsko iskustvo pri kupovini proizvoda. Danas, kupci očekuju mnogo više od lepog logoa, dobrog proizvoda i upečatljivog imena. Oni žele da krenu na put najboljeg brend iskustva i da osete najbolju uslugu. Zbog toga, očekuju da brend razume njihove potrebe, da se poveže sa njima, da ponudi personalizovane proizvode ili usluge. U ovome su najdalje odmakli luksizni modni brendovi, koji poput Hermesa nude jedinstven način kupovine, koji podrazumeva ekskluzivitet, ličnog asistenta za kupovinu i doživljaj potpunog posvećivanja pažnje.

Veb-sajt

Kada je online predstavljanje brenda u pitanju, onda je veb-sajt najrelevantniji aspekt tog dela reprezentovanja njegovog izgleda, boja, grafičkih elemenata i sl. Nedavna istraživanja su pokazala da čak 89% kupaca prvo istraži brend na internetu, a tek onda kupi neki njihov proizvod. Ovo je i jedan od najvažnijih argumenata, zbog čega je važno razumeti responsive web dizajn u 2021, jer kupci pretražuju brendove ne samo preko svojih računara (sada sve manje tako) već i preko svojih mobilnih telefona (u većoj meri) ili tableta.

Kupac će brend upoznati prvo putem veb-sajta, pa je zato važno da mu to iskustvo bude pozitivno, lako za snalaženje i puno informacija koje je tražio. Svako lutanje i traženje proizvoda duže od 30 sekundi znači da će kupac brzo izaći sa veb prezentacije i da se potencijalno više neće vraćati. To za jedan brend obično znači da će biti zaboravljen vrlo brzo.

Personalizovani grafički elementi za brend

Danas kompanije posluju u multimedijalnom svetu, zbog čega je potrebno personalizovati vizuelni jezik i učiniti ga jedinstvenim i prepoznatljivim samo za određeni brend. Društvene mreže, postovi na njima i sličan sadržaj moraju imati taj jedan ili više prepoznatljivih elementa, koji će kupci čim vide odmah znati o kome se radi. Ti elementi mogu biti: posebne boje brenda, fontovi i sl. Neka nam Google bude u mislima kada pomislimo na prepoznatljive online grafičke elemente.

No, grafički elementi ovog tipa ne moraju samo da budu urađeni za online svet. Setimo se samo stilizovanih Louis Vuitton cvetova, koji su krasili torbe ovog brenda i po kojima je bio prepoznatljiv. Barberi uzorak takođe je produkt izrade jedinstvene šare za taj brend, koja se sada prepoznatljiva širom sveta. Jedinstvenost je ono po čemu se brend izdvaja od svih i samo je to pravi put do prepoznatljivosti.

Brend identitet je mnogo više od pojedinačnog brend elementa

Kao što je ova lista i pokazala, brend može biti predstavljen na mnogo načina, koji ne uključuju samo ime i logo. Bilo da brend reprezentujemo kroz personalizovane grafičke elemente, koji će ga učiniti prepoznatljivim ili kupcima nudimo najbolju veb prezentaciju koja donosi odgovore na sva važna pitanja, pa još ako tome dodamo i posebne elemente za druga čula i onda kupac uživa u ekspoloziji boja, ukusa i mirisa – nema sumnje da ćemo ovom kombinacijom elemenata uspeti da stvorimo brend za pamćenje.