Kako se lansira brend od početka do kraja
Kako se lansira brend od početka do kraja

Imate proizvod, imate logo, imate veb-sajt i još neke ključne elemente koji su potrebni za lansiranje brenda. Ali, da li znate kako se to radi? Da li ste svesni rizika i da li znate kako da ih umanjite kako bi rezultati bili što bolji?

Lansiranje brenda je velika stvar i važan korak. Što više stvari isplanirate unapred, to bolje. To znači da ste već izbegli najčešće greške u izgradnji brenda i pre samog njegovog lansiranja, što je već odličan znak da će sve proći dobro.

Kako bi kroz ovaj proces prošli što lakše i bez mnogo grešaka, važno je da znate tačno kojim redom treba da sprovedete lansiranje. Zato, sa vama u ovom blogu, delimo sve faze ovog procesa- od faze pre lansiranja, pa sve do faze posle lansiranja brenda, koja je takođe jako važna.

Pre svega- obratite pažnju na ciljnu grupu
Pre svega- obratite pažnju na ciljnu grupu

Pre svega- obratite pažnju na ciljnu grupu

Pre nego što brend ugleda svetlost dana i kupci ga upoznaju, morate da znate kome je proizvod namenjen. Uzmite određeno vreme da razmislite o ovome, ali i o tome kome ćete prvo prikazati proizvod. Naravno da će vaša primarna ciljna grupa biti prva. Ali, da li znate jasno da definišete ko je idealan kupac u toj grupi?

Kada primarna ciljna publika bude upoznata sa brendom, ko je sledeći? Jasan red prikazivanja brenda je jako važan za uspeh. Hajde da to sagledamo na primeru- ako kompanija već ima brend koji je na tržištu i treba da ga rebrendira, kome ga prikazuje? Pre nego što ga upoznaju kupci, nije loše da ga prvo vide zaposleni u kompaniji.

Na taj način će oni upoznati novi brend, naučiće sve o njemu i znaće kako da ga prodaje i promoviše kada se bude našao na tržištu. Pored njih, partneri, donosioci odluka i investitori, takođe treba da budu upoznati sa lansiranjem novog brenda.

Kada imate sve ciljne grupe zapisane u jednom dokumentu, onda ćete lako znati kome prvo predstavljate novi brend. Sastavite raspored i imajte na umu to koliko je neka ciljna grupa važna i skladu sa tim je pomerajte ka vrhu liste prioriteta.

Faza pre lansiranja brenda
Faza pre lansiranja brenda

Faza pre lansiranja brenda

Pre nego što brend izađe na scenu, treba uraditi nekoliko stvari kako bi sve bilo potpuno spremno. Proverite da li je ime brenda originalno i jedinstveno, ali i da li ga je neko već registrovao u istoj branši. Zatim, tu je i logo, koji takođe treba zaštititi. Kada su ove dve stvari zaštićene, bićete mirni i znati da lansirate nešto novo i originalno.

Zatim, tu je proveravanje budućeg veb-sajta. Uradite to kao da ste vi korisnik- kliknite na svaki link, popunite kontakt formu i sl. Tako ćete znati da li nešto nedostaje i da li treba da se popravi pre nego što dođe veliki dan.

Sledeće o čemu treba da razmislite su kanali komunikacije. Da li su to klasični mediji poput televizije i radija ili želite isključivo da se okrenete digitalu? Ukoliko je digital vaš izbor- ponovo treba da birate između društvenih mreža, plaćenog oglašavanja, influenser marktinga i sl. Kada znate kome se obraćate, znate i koji kanal birate.

Budžet je još jedan jedna stvar o kojoj treba da vodite računa. Kampanje na društvenim mrežama, njihova produkcija i plaćeno oglašavanje su samo deo troškova o kojima treba razmisliti, staviti ih na papir i pripremiti se za njih.

Kada je sve spremno, vreme je za lansiranje.

Kako se lansira brend?
Kako se lansira brend?

Kako se lansira brend?

Najvažniji trenutak je stigao, i ako ste sve uradili kako treba u prethodnoj fazi, ovo bi trebalo da prođe bez trzavica. Postoji nekoliko načina da predstavite novi brend javnosti, a sve zavisi od vašeg stila.

Možete organizovati događaj na kome ćete predstaviti brend. To može biti promocija pod nazivom „probaj i kupi“ ili nešto formalniji događaj poput konferencije za medije, doručka sa predstavnicima medija i sl.

Ako, pak, organizujete lansiranje online– onda jedna od opcija može biti organizovanje vebinara. U prethodnoj fazi ste već verovatno došli do imejl adresa zainteresovanih budućih kupaca, pa ste kroz imjel kampanju uspeli da malo podignete interesovanje pred samo lansiranje.

Sponzorisanje događaja u industriji kojoj pripadate je takođe još jedan odličan način da vas javnost upozna. Na taj način ćete upoznati relevantne „igrače“ u oblasti kojom se bavite i stvoriti potencijalna partnerstva.

Na kraju dana, najvažnije je da znate kome se obraćate i koja je vaša poruka. Kada se vaša poruka nalazi tamo gde je i ciljna grupa, onda će ona sasvim sigurno doći do onih koji mogu biti potencijalni kupci.

I još uvek ništa nije završeno- brend posle lansiranja
I još uvek ništa nije završeno- brend posle lansiranja

I još uvek ništa nije završeno- brend posle lansiranja

Dok se ne završi proces koji sledi nakon lansiranja brenda, ništa nije završeno. Prvo što treba uraditi je naravno proslaviti lansiranje. Neka to znači i par minuta koje ćete uzeti za sebe, ali odajte sebi priznanje, jer je važno.

I dok je lansiranje još sveže, odmah razmišljajte o tome kako ćete obeležiti prvu godišnjicu postojanja brenda. Osmislite i pripremite materijal na vreme, spremite ga za budućnost i bićete zahvalni sebi što ste to uradili unapred.

Sledeće je da pratite kako se kreće prodaja i da li su i koliko kupci zadovoljni proizvodom. I ovo možete biti od velike pomoći za kreiranje budućeg sadržaja u kome ćete porediti uspeh brenda. Slavite svaki veći milestone i svakog kupca koji dolazi.

Tu je još i praćenje Facebook metrika, ali i onih na drugim društvenim mrežama. Zatim, treba pratiti i metrike na veb-sajtu. No, najvažnije je slušati kupce i šta oni imaju da kažu. Sve njihove sugestije treba uzimati ozbiljno i ako je moguće unaprediti proizvod i uslugu u skladu sa njima.

U ovom periodu, komunikacija je sve. Zato, kroz imejl marketing i društvene mreže razgovarajte sa kupcima, tražite feedback od njih i pokušajte da razumete kako vaš brend može da bude još bolji.

Mi poznajemo brendove od početka do kraja

Lansiranje brenda je pre svega planiranje idealnih koraka koji će dovesti do uspeha. Samo kada znate tačno kojim putem treba ići, taj put će vas odvesti tamo gde želite da budete, a to je na vrhu.

Glavna lekcija je da istražite ciljnu grupu i da joj se obraćate imajući na umu njene specifičnosti. Tokom samog lansiranja se držite glavne poruke i uz mnogo pripreme i uz odličnu realizaciju, sve će biti kako treba.

A onda ne zaboravite da posle lansiranja i dalje vodite računa o komunikaciji i osluškujete šta ciljne grupe govore. Svi koji su uključeni u proces imaju nešto da kažu, pitanje je samo- da li slušate?

Titani poznaju proces kreiranja brenda, od početka do kraja i želimo da podelimo svoje iskustvo sa klijentima. Takođe, želimo da uspešno izvedemo i vaš brend na put uspeha i zato nas kontaktirajte i hajde da zajedno radimo na kreiranju još jednog uspešnog brenda na našem tržištu.