Evolucija: Kako su se menjali poznati logoi tokom godina
Evolucija: Kako su se menjali poznati logoi tokom godina

Svaki grafički dizajner, brend strateg ili vlasnik biznisa svestan je važnosti logoa za ukupan vizuelni identitet brenda. Naravno da svako za svoj biznis želi dobro urađen logo, a da li znate šta svi najpoznatiji logoi imaju zajedničko? Baš o tome ćemo pisati u ovom blogu i istražiti kako je izgledala evolucija nekih od najpoznatijih logoa brendova koji svi volimo i divimo im se.

Mnogi od nas kada vide logo i ne razmišljaju mnogo o njemu, dok ih drugi (pre svega brend stratezi i dizajneri) posmatraju sa divljenjem i kao spomenike uspešnim idejama i korporacijama. Logo će svakako probuditi neku vrstu emocija kod posmatrača, bila on svesna ili nesvesna.

Na logo treba gledati kao na vizuelnu prečicu brenda, što znači da se uz pomoć nje najbrže uspostavlja kontakt ali i gradi emocija u odnosu kupac-brend. Zato je potrebno da svaka kompanija, bez obzira na veličinu i dužinu prisustva na tržištu, ima logo koji će definisati njihov brend i povezati ih sa kupcima. A ako ste se pitali zašto je logo važan za male biznise, onda obavezno pročitajte naš tekst.

A u čemu još leži značaj logoa, o tome u nastavku.

Zašto je važno da imate logo?

U današnje vreme, logo je deo brend identiteta i može da odigra ključnu ulogu u percepciji brenda, odnosno kako ga kupci vide. Logo može da učini brend autentičnijim, može i da ga izdvoji u odnosu na konkurenciju, ali i da pomogne u povezivanju brenda i publike kroz zajedničke vrednosti kojima su i jedni i drugi okrenuti.

Kada se kreira logo, treba imati na umu da on može imati ključnu ulogu u tome da li će kupac odabrati jeftiniji ili skuplji proizvod. Upravo u tome se razlikuje cena „obične“ torbe od 50 evra i Hermes torbe čija cena je i do 50.000 evra. Bez logoa, koji predstavlja ovaj luksuzni brend, te torbe ne bi imale tako visoku cenu.

U ovom slučaju logo je izjednačen sa brendom, u očima kupca, i to je ono što njih privlači ka ovim ne svakom dostupnim proizvodima. Kada se logo osmisli na pravi način, on može biti moćan alat kompaniji koja želi da se izdvoji i stvori nasleđe koje će decenijama donostit profit.

A kako se pravi kvalitetan logo i koji su njegovi najvažniji elementi i karakteristike, o tome smo ranije takođe pisali na našem blogu.

Kako logoi postaju umetnost

Zajednički trend među umetnicima, pa i dizajnerima, je da što duže stvaraju umetnost, to ona postaje jednostavnija. Važno je preneti poruku na što jednostavniji način, kako bi svako ko prvi put ugleda neki logo odmah znao o kojoj kompaniji je reč.

Što je logo jednostavniji, sasvim sigurno je i bolji. Kada kreiramo logo za klijenta, ne razmišljamo samo o sadašnjem trenutku, već i o godinama koje dolaze. Jako je važno da kreiramo future proof logo, koji će biti relevantan i za deceniju, dve. Zato je osnovni cilj kreirati jednostavan, čist i lako prepoznatljiv logo. Pored toga on mora zadržati sve karakteristike kada se uveća ili smanji, ali i kada se koristi za različite svrhe. Baš je to i najvažniji razlog što formula za uspeh leži u jednostavnosti.

Poznati logoi tokom godina- primeri za istoriju dizajna

I u nastavku se držimo jednostavnosti kao osnovnog principa, i sa tom mišlju krećemo na putovanje kroz istoriju poznatih logoa. Mnogi se kreću između opisnih logoa, na početku, i onih apstraktnog izgleda, koji se pojavljuje u trenutku kada je brend već dobro prepoznatljiv na tržištu i među kupcima.

McDonalds
McDonalds

McDonalds

Ovo je jedan od najprepoznatljivijih logoa na čitavom svetu. Kako je lanac restorana brze hrane prisutan u više od 100 zemalja sveta, zlatno-žuti logo uspeva i dalje da okupi ljude oko stola kako bi jeli i zabavili se.

Kao što možete primetiti, na početku je logo imao deskriptivni karakter, odnosno na njemu je pisalo čime se brend bavi. Tek nekih 20 godina od nastajanja brenda, u šezdesetim godinama prošlog veka, možemo uočiti pojavu prepoznatljivih zlatno-žutih lukova.

Tokom decenija se menjao izgled logoa, smenjivale su se crvena i žuta boja, uz povremeni dodatak crne i ispis slogana uz osnovni simbol McDonaldsa, ali suština je ostajala ista. Slovo „M“ je uvek bilo i uvek će biti prepoznatljivi simbol ovog lanca brze hrane.

Apple
Apple

Apple

Ovaj logo ima konzistentan izgled još od 1977. godine. Tada je prepoznat odličan simbol jabuke sa zagriskom i od tada se simbol nije menjao, iako boje jesu. No, one su kada je Apple u pitanju manje važne, jer svi prepoznajemo jabuku, dok su boje nešto što se menja a simbol zauvek ostaje. No, njihov logo nije uvek tako izgledao. Prvi logo ove kompanije je bio mnogo kompleksniji i sadržao više detalja. Upravo su detalji u velikom broju jedan od 7 jasnih karakteristika lošeg logo dizajna, što su i u Apple-u brzo uvideli i došli do jednostavnog i ikoničkog izgleda koji danas svi volimo.

Starbucks
Starbucks

Starbucks

Originalni simbol, koji se našao na logu iz 1971. godine, je zadržan i danas, ali je postao mnogo jednostavniji. Još jedan logo koji ide u prilog našoj tezi da je jednostavnije bolje. Dakle, tada pre više od pola veka, Starbucks je izabrao sirenu kao svoj simbol. Logo je imao starinski izgled i na njemu je još pisalo i šta kompanija nudi u svojim objektima.

Boje na originalnom logou su bile braon i bela, a krajem osamdesetih godina prošlog veka, Starbucks konačno uključuje prepoznatljivu zelenu u svoj logo. Okrugli logo se menjao još nekoliko puta, da bi na kraju aktuelni sadržao samo prepoznatljivu sirenu u zeleno-beloj boji, bez dodatnih natpisa imena brenda ili šta on proizvodi.

Titani vole da kreiraju jednostavne i efektne logoe

Na kraju ovog istorijskog osvrta, koji smo priredili za vas sa ciljem da istaknemo važnost jednostavnog i efektnog logo dizajna, želimo da vam pokažemo i jedan naš rad. Na primeru izrade novog logoa za kompaniju Organico, možete videti da smo se ovde držali jednostavnosti i klijentu ukazali na to koliko je ona važna za veću prepoznatljivost brenda na tržištu, ali i za to da ga kupci lakše upamte i rado mu se vraćaju pri svakoj kupovini. Ako vam se ovaj i drugi naši radovi dopadaju i želite da uradimo redizajn vašeg logoa ili napravimo potpuno novi dizajn, kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa nama.