Simbol koji smo nekada zvali taraba, odavno ima novo ime i mnogo bitnije značenje. Dok preskakanjem tarabe sebi možemo skratiti put, heštegove nikako ne bismo smeli da preskačemo u našim digitalnim strategijama. Njihovom pravilnom upotrebom možemo podići svest o brendu, inicirati komunikaciju sa potrošačima i pomoći zainteresovanim stranama da nas lakše pronađu.

Heštegovi su izmišljeni još 2007. godine od strane zaposlenih u Twitteru. Njihova inicijalna primena je bila za grupisanje tvitova sa sličnom tematikom na jednom mestu. To se nije promenilo do danas, samo se povećao broj platformi na kojima ih je moguće koristiti.

Oni uvek počinju simbolom # koju dopunjujemo rečju ili rečima (uvek bez razmaka) i možemo ih podeliti na popularne, relevatne i brendirane. Preporučljivo je da u digitalnu strategiju uključimo heštegove iz sve tri kategorije, ali i da njihovo korišćenje prilagodimo mreži na kojoj oglašavamo naš brend.

Twitter

Heštegovi imaju najveću upotrebnu vrednost na mreži koja ih je i izrodila. Koriste se za praćenje najnovijih vesti iz različitih oblasti, uključivanje u razne diskusije ili odgovaranje na određene trendove. Suštinski, možemo koristiti koliko god heštegova želimo, ali sam Twitter preporučuje da to bude najviše dva po postu.

Od mesta u kojem upotrebljavamo hešteg u tvitovima, zavisiće i percepcija naših objava od strane publike. Ukoliko nešto želimo da naglasimo, hešteg ćemo staviti na početak; korišćenjem heštega u sredini tvita ćemo posebno istaći jednu reč u objavi; dok ćemo dodavanjem # na sam kraj dati kontekst našem postu.

Facebook

Kao što je to sada već običaj, platforme pod okriljem Meta grupacije vrlo rado prepisuju primere dobre prakse od ostalih društvenih mreža. To je bio slučaj i sa heštegovima, pa su oni naravno dostupni i na Facebook-u. Za razliku od ostalih mreža, na FB-u su s godinama gubili na popularnosti, ali se u poslednje vreme pojavljuje novi način za njihovu upotrebu – klasifikacija sadržaja po temama unutar privatnih grupa. FB grupe sve više dobijaju na značaju i predstavljaju stvar na koju bi brendovi svakako trebalo da obrate pažnju. Ukoliko nameravate da koristite heštegove i van grupa, sam Facebook preporučuje da to bude 2 do 3 po postu. Mi preporučujemo da njihova svrha bude isključivo dodavanje konteksta objavi, jer ljudi na ovoj mreži nemaju naviku pretraživanja po tagovima.

Instagram

Instagram je dosta više prijateljski nastrojen prema heštegovima od FB-a. Omogućava nam da ih pretražujemo i pratimo, da grupišemo svoj sadržaj po njima, čak će i sam algoritam na osnovu tagova koje koristimo ili pregledamo pokušati da shvati šta je ono što nas zanima. Ukoliko imamo business nalog, vrlo lako možemo da proverimo kakve rezultate određeni heštegovi donose i da naj tačin utvrdimo koji su najbolji za naš brend.

Sama platforma preporučuje od 3 do 5 tagova po postu, dok mi preporučujemo da ih uvek stavite na kraj opisa ili čak u prvi komentar ispod posta, kako ne bi odvraćali pažnju sa teksta. Moguće je staviti ih i na story, ali kako više nije moguće pretraživati priče po heštegovima, preporučuje se da njihova svrha bude isključivo davanje dodatnog konteksta.

YouTube

YouTube je još jedna mreža na kojoj ne bi trebalo previditi upotrebu heštegova. Ovde ih ipak ne moramo koristiti na isti način kao i na ostalim platformama. Dovoljno je samo da kroz tagove u opisu videa istaknemo kategorije kojima oni pripadaju, te da ih na taj način grupišemo sa sličnim sadržajem.

Sama mreža preporučuje upotrebu od 3 do 5 tagova po videu, dok korišćenje više od 15 komada može dovesti do toga da YouTube naš sadržaj okarakteriše kao spam.

TikTok

Korišćenje heštegova na ovoj mreži je dvosmerno korisno. Oni pomažu našim videima da se istaknu, ali i olakšavaju algoritmu da kategoriše sadržaj i izbaci ga isključivo zainteresovanim stranama. #fyp je skoro pa obavezan, a preporučuje se kombinovanje nišnih i trending tagova. Optimalan broj po objavi je od 3 do 5, a u sklopu „Discover“ stranice uvek možemo proveriti koji tagovi su najpopularniji. Preporučljivo je da to često radimo, jer se trendovi na TikTok-u smenjuju velikom brzinom.

LinkedIn

LinkedIn je mreža za profesionalce, pa i upotreba heštegova na toj mreži mora biti profesionalna. Dovoljan je i 1 po postu, a nikako ne bi trebalo stavljati ih više od pet. Možemo ih koristiti za dodavanje dodatnog konteksta našim postovima ili za uključivanje na neku od tema koje su već popularne na ovoj mreži. Tagovi nam na LinkedIn-u mogu biti od koristi i kao privatnim korsinicima, jer praćenjem onih koji su važni za industriju kojom se bavimo ostajemo u korak sa najnovijim dešavanjima i tendencijama.

Da li preskačete tarabe ili koristite moć # u vašoj digitalnoj komunikaciji?