Daljinski u ruci
Daljinski u ruci

Srećna Nova godina. Titani vam žele kreativnu, jaku i stabilnu godinu. I dok traju praznici i svi još uvek odmaramo, želeli smo da vam pripremimo jedan drugačiji blog, nego što ste do sada navikli da čitate kod nas. Kako smo i početkom ove godine više vezani za ostanak u domu, nego za neke druge mogućnosti da iskoristimo svoje slobodno vreme – čini nam se da će gledanje filmova i serija tokom praznika biti jedna od glavnih aktivnosti svih nas. Kako su društvene mreže jedna od glavnih tema kojom se bavimo u našoj agenciji, odlučili smo da bindžovanje ne bude samo zabavno, već i korisno za sve nas.

Sigurni smo da će svako pronaći nešto zanimljivo za sebe sa ove liste, da ćete možda dobiti ideju za novu kampanju na društvenim mrežama ili makar za seriju kreativnih postova. Uživajte i dobro iskoristite praznike za odmaranje i uživanje, jer nas čeka još jedna dinamična godina puna izazova.

Ekran mobilnog telefona na kom je mrtvačka glava
Ekran mobilnog telefona na kom je mrtvačka glava

1. The Social Dilemma (dokumentarac, Netflix)

Ovaj film se pojavio na striming platformi Netflix, pre nekoliko meseci i ako ga već niste pogledali, pravo je vreme da to učinite iz više razloga: relevantni sagovornici koji objašnjavaju način na koji funkcionišu društvene mreže i algoritmi, takođe i šta biva sa podacima koje aplikacije skupe od nas tokom njihovog korišćenja, kao i brojni načini za unapređenje društvenih mreža.

Čak iako svaki dan koristite društvene mreže, bilo samo kao korisnik ili kao kreator, menadžer društveni mreža i sl. verovatno nećete znati baš sve pojedinosti o kojima sagovornici ovog dokumentarca govore. Ovaj film odlično balansira između efekta šoka (koji će verovatno izazvati kod redovnih korisnika mreža) i insajderskih informacija (koje će biti zanimljive naprednim korisnicima).

2. The Hater (triler, Netflix)

Ovo je odličan film, za koji verovatno niste ni čuli, ali bi definitivno trebalo da ga pogledate. Da, poljski je film i verovatno ćete uključiti engleski titl da biste ga razumeli, ali svakako vredi pogledati ga i ući malo dublje u tematiku botova, trolova i sličnih online avatara koji svoju mržnju iskazuju preko društvenih mreža i foruma.

Priča prati mladića koji koristi društvene mreže za napredovanje na polju karijere, ali ne samo to. On zna sve o svakome, može da iskopa važne informacije i onda ih koristi protiv onih koji mu se nađu na putu. Da li su oni to zaslužili ili ne, saznaćete ako odgledate ovaj film.

Ovaj film je vrlo aktuelan i govori o današnjem društvu, dezinformacijama, kako one utiču na živote svih nas i kakve implikacije sve to ima na društvo uopšte. Iako su društvene mreže samo deo problema, u ovom filmu su one sredstvo i samo delić veće slike koja nam pokazuje šta se dešava kada neko želi da se uklopi u društvene norme po svaku cenu ne birajući sredstva.

Devojka sa dugom tamnom kosom s' leđa
Devojka sa dugom tamnom kosom s' leđa

3. Emily in Paris (serija, Netflix)

Vrlo popularna serija na Netflixu i iako u prvom planu nisu društvene mreže kao tema, glavna junakinja Emili (ovo niste očekivali; po principu – koja reka teče ispod savskog mosta) se bavi social media marketingom, pa su one svuda u seriji i možete videti nekoliko dobrih primera viralnih kampanja, ali i case study ličnog brendinga.

Emili radi u jednoj marketinškoj agenciji u Čikagu i kao mlada nada, koja odlično poznaje društvene mreže, dobija priliku da se pridruži kancelariji njihove agencije u Parizu, gde će biti zadužena za saradnju sa luksuznim brendovima i za njihovu promociju na društvenim mrežama.

Ona menja svoj instagram username u @emilyinparis i uskoro njeni postovi postaju viralni, a tokom serije joj se nudi i da postane influenserka za beauty industriju. Kako neko ko radi u agenciji i ima kontakt sa klijentima iz iste branše, uspeva da balansira saradnje sa drugim beauty brendovima, možete da saznate u ovoj seriji.

Dopašće vam se dinamični agencijski život jedne mlade marketerke u Parizu, uživaćete u prizorima najlepšeg grada na svetu, kao i u sjajno organizovanim događajima za nekoliko klijenata. Naučićete još i kako se rešavaju određene krize, što na društvenim mrežama, što u organizovanju i realizaciji događaja.

Čovek sa s' ledja sa šalom oko vrata
Čovek sa s' ledja sa šalom oko vrata

4. The Great Hack (dokumentarac, Netflix)

Želite još malo više da saznate o ličnim podacima koji se prikupljaju na različitim aplikacijama? Gde oni odlaze, kako se prikupljaju, ko i kako ih koristi? Odgovor na sva ova i mnoga druga pitanja nam daje ovaj dokumentarac o višemilionskoj industriji prodaje podataka.

Svi oni koji se bave preciznim targetiranjem budućih kupaca na društvenim mrežama, znaju koliko ovi podaci mogu da budu važni i da se uz njihovu pomoć može doći do svakog korisnika društvenih mreža koji je zainteresovan za određenu temu. Isto tako, od ključne važnosti je znati i kako tzv. „surveillance internet“ funkcioniše i šta to donosi svakom korisniku.

Dokumentarac govori o najvećoj i najpoznatijoj kompaniji koja se bavi ovakvom obradom podataka – Cambridge Analytica, koja je radila kampanje za Brexit i za odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa. Jedna od njihovih zaposlenih je odlučila da progovori o načinu na koji je kompanija radila i postala je uzbunjivač.  Šta je sve otkrila, pogledajte u ovom zanimljivom dokumentarcu.

POSEBAN PREDLOG za bindžovanje: preporučujemo vam da ovaj dokumentarac gledate prvo, a zatim britanski film Brexit na HBO (gde se još detaljnije objašnjava uloga Cambridge analitike) i na kraju odgledajte već preporučeni dokumentarac – The Social Dilemma.

Lica muškarca sa crnom kosom i devojke sa plavom kosom
Lica muškarca sa crnom kosom i devojke sa plavom kosom

5. You (serija, Netflix)

Ovo je definitivno jedna od onih serija zbog koje ne možete da se odlepite od ekrana. Napeta, zanimljiva i poučna, serija „You“ će vam pokazati onu drugu, lošu stranu društvenih mreža i kako uhođenje ljudi na njima može da utiče na ljudske živote. Brojni preokreti će vas zakucati za fotelju i nećete moći da prestanete da je gledate.

Društvene mreže se ovde posmatraju iz drugog ugla (korisnika) i pokazano je na koji način sve pojedinac može da koristi sva njihova svojstva, kako bi došao do određenih podataka i kako bi manipulisao informacijama. I ne samo informacijama, jer glavni lik baš zato što koristi društvene mreže uspeva da manipuliše i životima ljudi, što dalje vodi do vrlo neočekivanog razvitka događaja.

Nećemo dalje da vam otkrivamo, pronađite trejler prve sezone i sve će vam biti jasno.

Uživajte u praznicima i dok ste na „raspustu“ pročitajte neke od naših trend postova na blogu, koji vam donose najnovije informacije o trendovima koji će biti aktuelni u 2021. u oblasti grafičkog i dizajna ambalaže, content writinga i digitalnog marketinga.