O Community i Social Media menadžerima smo pisali pre nekoliko meseci, tada smo videli šta ta „titula“ sa sobom nosi i koje veštine zahteva. Danas pričamo o aplikacijama, alatima i sajtovima koji mogu biti od koristi ljudima na ovoj poziciji.

Rekli smo da posao Social Media menadžera uključuje osmišljavanje sadržaja i objavljivanje istog na društvenim mrežama. Zatim komunikaciju sa pratiocima, kroz inbox stranice ili u sekciji za komentare, ali i komunikaciju sa klijentom i drugim članovima tima.

Svi ovi zadaci se obavljaju putem računara ili telefona i postoje mnoge aplikacije koje posao, a samim tim i život, čine lakšim.

Komunikacija

Kao što smo rekli, social media menadžeri komuniciraju na tri fronta: sa klijentima, sa članovima svog tima i sa fanovima stranica koje vode. Neophodno je da sve ove korespondencije budu pregledne i efikasne, zato je poželjno da telefon i računar budu sinhronizovani, odnosno da sve aplikacije za dopisivanje budu instalirane na oba uređaja.

Prepiska sa klijentom se najčešće odvija preko mejla, pa je prva aplikacija koju ćemo pomenuti naravno Outlook. Na računaru ga sigurno koristite, a poželjno je da isto činite i na telefonu, kako biste uvek imali pristup važnim informacijama. Primarna funkcija mu je slanje i primanje elektronske pošte, ali se Outlook pokazao kao dodatno koristan u vreme pandemije i online rada. On u svoj kalendar beleži sve sastanke na koje ste pozvani putem vaše e-mail adrese i programiran je da vam šalje podsetnike pre početka svakog od njih.

Za internu komunikaciju sa članovima vašeg tima postoji mnogo sjajnih app-ova, samo je važno da ona imaju svoju desktop i mobilnu verziju. Ostalo je stvar dogovora. Neke od najpopularnjih aplikacija za komunikaciju unutar agencija su: Viber, Slack, Skype, Teams

Interakcija sa fanovima stranice se uglavnom odvija preko Meta Business Suite-a, alata koji vam omogućava da pregledno pristupite porukama u inboksu i komentarima na stranici. Pored osnovne funkcije, unutar ove aplikacije možete i da označite poruke po prioritetu, ali i da sačuvate odgovore na često postavljanja pitanja, što vam može uštedeti dosta vremena.

Još jedna vrsta komunikacije koja je neophodna community menadžerima je ona između njihovih računara i telefona. Često je potrebno prebacivati kreative i druge fajlove sa kompa na fon, a najbolje opcije u tom slučaju su Google Drive ili Dropbox. Servisi na kojima možete sa istim nalogom da se ulogujete na više uređaja i da tako pristupite važnim fajlovima. Naravno, ukoliko social media menadžer koristi Apple proizvode, najbolja opcija je svakako AirDrop.

Inspiracija

Zbog činjenice da je u konstantnoj komunikaciji i sa klijentom i sa korisnicima, Social Media menadžer je osoba koja najbolje poznaje, oseća i razume brend. Zbog toga je važan aspekt njihovog posla i osmišljavanje, kreiranje i objavljivanje sadržaja na mrežama. Da bi taj sadržaj iz meseca u mesec ostao kreativan, zabavan, relevantan i koristan neophodno je da se konstantno traži inspiracija i prate trendovi.

Najbolje mesto za to je Inbox stranice. U razgovorima sa pratiocima i korisnicima možete videti šta ih zanima i na koji način možete da im pomognete, ona pitanja koja se ponavljaju i informacije koje se često traže su dobar materijal za post na društvenim mrežama.

Insight u ciljnu grupu i njihov način razmišljanja možete pronaći na različitim forumima. Na globalnom nivou je tu reddit. Lokalno, ovo sada govorimo neironično, sajtovi kao što su: ispovesti ili ana.rs mogu biti super mesto na kom možete osetiti kako publika percipira stvari vezano za industriju u kojoj delujete.

Za vizelnu inspiraciju je tu naravno Pinterest, a pretragom heštegova na Instagramu i TikToku možete videti trendove oglašavanja u vašoj industrji.

Realizacija.

Iako će većinu sadržaja za stranicu dizajner unapred pripremiti, ukoliko dođe do trenutka da Social Media menadžer mora hitno da reaguje i pripremi objavu, preporučujemo Canvu, online platformu za dizajn koja je laka za korišćenje.

Pored vizuala, Community menadžeri bi trebalo da paze i na njihove opsie. Emodžiji su neophodni u današnjoj digitalnoj komunikaciji. Na sajtu emojipedia možete preko računara pristupiti svim emotikonima i pretraživati ih po ključnim rečima. Dalje, ukoliko želite da ukrasite tekst vaše objave različitim fontovima, to možete učiniti na sajtu lingojam. Kada u je potrebno da u caption ubacite link, skratite te ga ili prilagodite uz bitly.

Praćenje događaja

Važan aspekt posla Social Media menadžera je i praćenje uživo događaja koje brend organizuje ili sponzoriše. Ti događaji mogu biti različiti koncerti, festivali, priredbe, otvaranje nove radnje, predstavljanje novog proizvoda… Za ove događaje je najvažnija dobra kamera na telefonu, jer nju koristimo da vizuelno prenesemo atmosferu. Kameru je potrebno upotpuniti aplikacijama za foto i video obradu, kao što je Lightroom, a sadržaj možete obogatiti uz Layout.

Za ovakve događaje je potrebna pripremama u vidu plana za storytelling, ovaj plan možete zabeležiti uz pomoć Google Keep aplikacije, koja je vrlo pogodna zbog toga što možete svoje beleške da zapisujete na računaru, a otvarate na telefonu i obrunto.

Upotreba navedenih aplikacija dosta opterećuje telefon, pa je eksterna baterija jedan od uređaja koji je must za community menadžere.

Standardni programi

Pored navedenih, social media menadžeri koriste i one najpoznatije programe, kao što je ceo Microsoft Office. Word je za zapisivanje ideja, Power Point za pakovanje mesečnih planova, Excell za pravljenje izveštaja… Zatim tu je i interent pretraživač, najverovatnije Google Chrome, i sve Google aplikacije.

Koje alate vi koristite u svakodnevnom radu?