Verovatno ste i sami primetili da se na Facebooku sve više nalaze naši roditelji i njihovi prijatelji, nego naša deca. Pad popularnosti ove mreže kod mlađe ciljne publike je evidentan i nešto je moralo da se učini. Kako bi postao ponovo zanimljiv ciljnoj grupi između 15 i 25 godina, Meta je odlučila da primeni oprobanu taktiku. Uveli su „novi“ format sadržaja, koji je mnogo više poznat mladima, nego starijima.

Reel se, kao već poznat format, pojavio pre ovoga na njihovoj drugoj društvenoj mreži Instagram. Pre toga, kratak vertikalni format od tridesetak sekundi, prvi put se pojavio i dobio mnogo pažnje na TikToku. U jednom od prethodnih blogova smo pisali o YouTube shorts vs. TikTok vs. Reels videima i ko od njih pobeđuje u ovom takmičenju za dobijanje pažnje mladih generacija. Očigledno se konkurencija dodatno uvećala za još jednu mrežu, koja je izbacila svoju verziju vertikalnih videa.

Zato, hajde da vidimo šta sve treba da znate o Facebook Reelsu. Osnovne informacije u vezi sa ovim formatom i njegovim mogućnostima, možete pročitati u nastavku našeg bloga. Nadamo se da ćete saznati nešto korisno i početi da ekperimentišete sa ovim novim vertikalnim formatom videa.

Šta je Facebook Reel?

Što bi se reklo „first things, first“, pa ćemo na početku objasniti šta je Reel, kako bismo odmah stekli predstavu o njemu. Facebook Reel je po strukturi vrlo sličan TikTok videima, no ima tu nekoliko različitosti. Slični su po sledećim elementima: u videima se pojavljuju kratke, vrlo pamtljive i popularne melodije, zatim je i dizajn zaglavlja vrlo sličan, potom su tu opcije lajkovanja, komentarisanja i deljenja, koje su skoro iste. Praktično, jedina razlika je bila u tome što na Facebook-u nije bilo moguće uraditi Duel Reels videe, pa je zatim i to omogućeno kreiranjem Remix opcije.

Kada uzmete svoj pametni telefon u ruke, ukoliko koristite OS Android ili iPhone, bićete u mogućnosti da pronađete Facebook Reelse. Oni se nalaze u vašem vertikalnom feedu, baš pored Stories opcije. Pored toga, možete ih pronaći i ako odete na meni (donji desni ugao aplikacije) i tu u shortcutsima potražite Reelse. Ukoliko pak pristupate Facebooku preko laptopa ili desktop računara, nećete biti u mogućnosti da vidite ove kratke videe.

Za prikazivanje novog videa, samo treba da skrolujete na gore, baš kao i kod TikTok videa. Ako vas zanima ko je kreator videa, možete kliknuti na njegovo ime i otići na njegov profil. Ako kliknete na tri tačkice u desnom donjem uglu, nudi vam se opcija čuvanja videa za kasnije gledanje, pravljenja Remix videa ili opcija kopiranja linka, kako biste ga podelili sa prijateljima.

Instagram i Facebook Reels su integrisani, jer su vlasnici i jedne i druge društvene mreže Meta. To za vas kao konzumenta sadržaja znači da ćete biti prebačeni sa Facebooka na Instagram ako želite da komentarišete video koji je originalno nastao na toj mreži. Slično kao i sa deljenjem fotografija, ako napravite Reel na Instagramu, on može automatski da bude objavljen i na Facebooku.

Što se tiče dužine videa, ona je i u buduće će zavisiti od konkurencije. Kako je TikTok produžio svoje videe na čak tri minuta, a Instagram ima Reelse koji traju od 30 do 60 sekundi, veruje se da će i Facebook učiniti isto sa svojim vertikalnim videima. Što se tiče drugih važnih opcija, još uvek se čekaju draft i video clipping. Deljenje na story je, takođe, u pripremi i samo nedelje nas dele od puštanja ove opcije uživo. Sve u svemu, Reels videi će imati sve poznate opcije, ali se uključivanje istih radi polako i oprezno.

Kako se pravi Reel video na Facebooku?

Prva stvar koju ste naučili u ovom blogu je bilo kako pogledati šta su drugi napravili u ovom formatu. A zatim, posle izvesnog vremena prikupljanja inspiracije i slušanja unutrašnjeg glasa, koji ti govori „možeš i ti ovo“, vreme je i da sami naučite da pravite Reel.

Na početnoj strani aplikacije kliknite na Reel. Drugi način je da, dok gledati neki Reel koji vam se dopada, kliknete u gornji desno ugao. Tu će vam se prikazati opcija create i vaša inspiracija može da se probudi. Zatim, iz arhive svojih fotografija i videa u telefonu izaberite jedan snimak ili možete da postavite i video koji je već montiran i kompletno završen.

Pomoću brojnih funkcija, koje su u ponudi, moguće je spojiti i nekoliko snimaka u jedan video. U kreiranju videa, samo vaša mašta i kreativnost su granica, pa tako možete kombinovati više videa ili snimke i fotografije. U tome će vam pomoći opcije koje možete pronaći na desnoj strani ekrana: dodavanje zvuka, odnosno muzike; efekti, odnosno filteri; brzina: timer za merenje dužine videa i green screen (odnosno uklapanje zadate pozadine sa osobom koja se snima).

Ovo nije sve, jer kada uskladite sve prethodne elemente, vreme je za dodavanje hashtegova, kratkog opisa i podešavanja koja se odnose na publiku kojoj će video biti prikazan. Kada sve to uradite, Reel je spreman za objavljivanje.

Monetizovanje Reels formata u test fazi

Meta veruje da će Reel format u budućnosti, osim rasta (što je svakako vidno) samoj kompaniji, ali i malim biznisima početi da donosi veću zaradu nego što je to trenutna. Na početku godine, reklame su se testirale na području Kanade, SAD-a i Meksika, a sredinom marta ova opcija je puštena i drugim zemljama. Više od 50 zemalja trenutno koristi reklamiranje u okviru Facebook Reels formata.

Kreatori, koji će učestvovati u ovom testiranju, biće u mogućnosti da koriste dve vrste formata oglašavanja: banere i stikere. Ovo su formati koji ne prekidaju video, već se nalaze u njemu i vidljivi su gledaocu. Baneri su polu-transparenti i nalaze se u dnu videa, dok se stikeri mogu naći bilo gde, pošto se postavljaju kao i bilo koji drugi stiker. Dok test traje, Facebook i kreatori dele zaradu od reklama po principu 55 za kreatora i 45 za ovu društvenu mrežu i njene deoničare.

Sledeći korak su reklame na celom ekranu, koje se već testiraju od oktobra, a uskoro će i korisnici Facebook društvene mreže širom sveta biti u prilici da vide reklame između dva Reels videa. Ipak, nemaju svi Reelsi reklame, jer to na kom videu će se reklama prikazati zavisi od mnogo faktora, a uprošćeno- zavisi od algoritma. Kada smo već kod algoritma, sigurno će vas zanimati najvažnije činjenice o Instagram algoritmu, pa obavezno pročitajte naš blog na tu temu.

Ako još uvek koristite Facebook za svoj biznis, vreme je da podignete svoj nastup na novi nivo

Facebook je i pored svega još uvek najpopularnija društvena mreža na internetu. Za vaš biznis to mnogo znači, jer na jednom mestu možete predstaviti svoje usluge ili proizvode ogromnom broju ljudi. Još jedna prednost je da možete ciljati vrlo precizno kome ćete se obratiti, pa je iskorišćenost uloženih sredstava praktično potpuna i donosi sigurno povećane zarade. Ukoliko su vam Facebook reklame, algoritam, formati i slični pojmovi previše komplikovani, vreme je da pronađete agenciju koja će vam pomoći da svoj nastup na ovoj mreži podignete na novi nivo. Kontaktirajte nas i tim Titan dizajna će osmisliti najbolju strategiju za potrebe vašeg biznisa.