E-mail marketing komunikaciju volimo zato što nam omogućava da šaljemo personalizovane poruke kupcima ili grupi kupaca. Iako je kreiranje e-mail kampanja, za mnoge kompanije već duži niz godina, redovna praksa većina ne proverava njihovu efikasnosti. Kvalitetna analiza metrika, koje nam govore o efikasnosti kampanja, može doneti važne brojke. Na osnovu tih brojki i zaključaka analize ćemo videti kako buduće kampanje možemo još bolje optimizovati. A da bismo doneli zaključke, važno je da pratimo sledećih nekoliko metrika za efikasnije kampanje.

No, pre nego što pobrojimo metrike i pojasnimo šta koja od njih znači, najpre ćemo objasniti zašto su one važne. Kako svaka kampanja treba da ima cilj, da biste znali da je on postignut, morate pratiti određene metrike. Na osnovu njih ćete jasno znati koji segment kampanje treba dodatno unaprediti, a za koji ste utvrdili da postiže sasvim dobre rezultate. Na ovaj način će sve vaše buduće kampanje biti svaki put sve uspešnije.

I pre nego što pređemo na e-mail metrike, podsećamo vas da ako volite da čitate o brojkama, obavezno pročitajte naš tekst o Facebook metrikama, iz koga ćete naučiti šta nam brojevi govore o kampanjama na ovoj popularnoj mreži. I hajde sada konačno da se pozabavimo najvažnijim e-mail metrikama.

Stopa otvaranja

Ovo je osnovna metrika, koja nam govori koliko je pretplatnika otvorilo e-mail. Ako uzmemo u obzir istraživanja, prosečna stopa otvaranja se kreće negde oko 22%, no uz pravu taktiku ona može biti veća. Na osnovu nje možemo videti koliko su primaoci mejla zainteresovani za sadržaj i koliki je stepen njihove angažovanosti.

Glavni faktor, koji utiče na ovu stopu, je naslov e-maila ili ti subject. Da bi pretplatnike zainteresovali za sadržaj e-maila važno je da naslov bude jasan, kratak i da privlači pažnju. To npr. može biti ovako nešto: 4 rečenice koje klijent ne treba da izgovori u blizini marketera. Imamo vašu pažnju?

Prilikom uzimanja ove metrike u obzir, važno je da razdvojimo dva podataka. Ukupan broj otvaranja i broj jedinstvenih otvaranja. Prvi podatak nam ukazuje na to da je neko i više puta pročitao e-mail, dok nam druga brojka daje precizne podatke o broju pretplatnika koji su samo jednom otvorili.

CTR (Click-Through Rate)

Ako želite da saznate koliko pretplatnika je kliknulo na link u e-mailu, onda je CTR metrika koju treba da pratite. Što je ova brojka viša, to znači da je kampanja uspešna i da je privukla pažnju primaoca mejla.

Šta može da pomogne u uvećanju ove metrike? Slike, grafike, mimovi, videi, tekstualna pojašnjenja proizvoda i naravno neizbežni CTA (call to action) mogu da učine e-mail zanimljivijim.

Ovaj podatak će vas verovatno šokirati- prosečan CTR je oko 3,5%, što je mnogo niže od prosečne stope otvaranja e-maila. Zato je kvalitetan sadržaj jako važan. Obratite pažnju na sledeće- upoređivanjem jedinstvene stope otvaranja i jedinstvenog klika na link, dobijate brojku koliko je jedinstvenih korisnika kliknulo na link u okviru poruke. Odatle kreće strateško planiranje optimizacije kampanje za ubuduće.

Tri metrike koje ukazuju na pretplatničke adrese spremne za brisanje sa liste

Bounce rate ili stopa neisporučenih e-mailova je jako važna metrika, ako želite da se fokusirate na pročišćenje svoje baze kontakata kojima šaljete kampanje i obaveštenja. Postoje dva razloga, zbog kojih e-mail neće biti isporučen na neku adresu. Ili je inbox prepun ili je adresa nevažeća.

Kako god bilo, nisu vam potrebni takvi kontakti u bazi pretplatnika. Praćenjem ove metrike i stalnim uklanjanjem e-mail adresa sa liste, dolazite do kvaliteta i snižavate bounce rate. Dodatno, kvalitetu liste može doprineti i praćenje stope neaktivnih pretplatnika. Oni su i dalje na listi, primaju e-mailove, ali ih nikada ne otvaraju- samo zauzimaju mesto na listi koje bi mogao da zauzme neko nov, zainteresovan za vaš sadržaj.

Još jedna važna metrika, na koju treba obratiti pažnju, je stopa otkazivanja pretplate, odnosno svi oni koji ne žele više da primaju vaše kampanje i obaveštenja. Ona u proseku iznosi 0,1%, no ako je veća to može ukazivati na neke probleme u komunikaciji. Zato, treba prilagoditi poruke, vizuelnu komunikaciju i na taj način uticati na ovu metriku.

Stopa rasta broja subscibera

Kada se uporedi stopa onih koji više ne žele da primaju e-mail kampanje i broj novih pretplatnika, dobijamo stopu rasta broja subsribera. Ova stopa nam ukazuje na rast broja pretplatnika i njenu brzinu u određenom vremenskom roku. Što je ona veća, to je i više pretplatnika na listi.

Da bi se ova metrika poboljšala, važno je dati pretplatnicima nešto besplatno, što će im biti od koristi. Jedan od takvih alata je i e-book, pomoću koga korisnici vaših usluga ili kupci proizvoda mogu nešto kvalitetno da nauče.

Spam score

Beleženje spamova ili spam score je metrika uz pomoć koje možemo da saznamo broj pretplatnika koji su naš e-mail označili kao spam. Što je ovaj broj veći, povećava se i šansa da drugim pretplatnicima vaš mejl završi u neželjenim porukama. Glavni razlozi zbog kojih neko može označiti vaš sadržaj spamom su: ili ste previše fokusirani na prodaju i prečesto im stižu prodajni mejlovi od vas ili ne smatraju vaš sadržaj relevantnim. Praćenje ovih brojki možete saznati da nešto ne valja u komunikaciji između vas i vaših kupaca, pa tada možete i reagovati.

Stopa prosleđivanja

Ova metrika nam donosi podatak o procentu e-mailova koji su prosleđeni na drugu adresu. Ako je stopa prosleđivanja velika, to je dobar znak, jer znači da vaši pretplatnici smatraju sadržaj relevantnim i dele ga sa drugima. Tako možete doći do novih korisnika ili kupaca. Da bi se sadržaj delio na društvenim mrežama, važno je da svaki e-mail ima opciju delenja u dnu. Praćenjem ove metrike bićete u mogućnosti da saznate koja je vrsta sadržaja zanimljiva vašim pratiocima i šta to rado dele sa svojim prijateljima.

Stopa konverzije

Poslednja važna metrika, na koju želimo da vam ukažemo, je stopa konverzije. Kako svaka e-mail kampanja ima svoj cilj (čitanje bloga, kupovina proizvoda, popunjavanje određenog formulara) stopa konverzije predstavlja broj ljudi koji su uradili baš ono što ste od njih tražili, odnosno ispunili su cilj kampanje. Kako biste povećali stepen konverzije, važno je da uskladite cilj i poruku kampanje. Ovo je, ujedno, najvažnija metrika koja pokazuje koliko je kampanja efikasna, zbog čega sa njom završavamo ovaj blog.

Efikasne i učinkovite e-mail kampanje sa Titan dizajnom

Ukoliko je vašoj kompaniji potreban savet u vezi sa vođenjem e-mail kampanja, tim Titan dizajna vam stoji na raspolaganju. Naš tim, u kome ima stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom u vođenju efikasnih e-mail kampanja znaće odgovore na sva vaša pitanja i predložiće vam najbolju strategiju za povećanje konverzije putem ovog kanala. Kontaktirajte nas i otvorite još jedan kanal komunikacije sa svojim kupcima, čiji će vas rezultati prijatno iznenaditi.