Instagram algoritam: najvažnije činjenice koje treba da znate

Hajde da započnemo ovu godinu jednom važnom temom- Instagram algoritam. Čini nam se da se oko ove teme stvara neka čudna misterija i da svi misle da znaju kako on funkcioniše, ali realnost je da malo njih stvarno i zna na koji način treba kreirati strategiju za uspešan IG profil. Instagram algoritam u 2022. godini donosi neke novine, a pre svega toga, treba da se podsetimo (ili za one koji ovo nisu ni znali, naučimo) nekoliko najvažnijih činjenica u vezi sa funkcionisanjem ove društvene mreže, koje su njeni čelnici podelili sa svetom. Hajde da naučimo nešto novo i razbijemo neke mitove.

Šta je i kako funkcioniše Instagram algoritam?
Šta je i kako funkcioniše Instagram algoritam?

Instagram algoritam, odnosno pravilnije je reći algoritmi, određuju koji i kakav sadržaj će biti prikazan pojedincu koji koristi ovu društvenu mrežu. Dakle, ovaj niz pravila kreiran je tako da kontroliše organski doseg vaših objava. Svaki put kada korisnik uđe na ovu društvenu mrežu, aktiviraju se ovi algoritmi, kojih ima 4 i prikazuju mu istovremeno sadržaj na: feedu, odnosno početnoj stranici, zatim na explore stranici, onda je tu algoritam IGTV videa, i na kraju jedan za Instagram Reels videe.

Ako želite da saznate na osnovu kojih parametra Instagram rangira objave na vašem feed-u, onda bi trebalo da pročitate jedan od naših starijih blogova, koji govori o tome kako da svi vide vaše objave i objašnjava koji su Instagramovi signali za rangiranje. No, o faktorima ćemo takođe i malo kasnije.

Nekad davno (pre 2016. godine) Instagram je imao drugačija pravila, pa je sadržaj prikazivao hronološki, odnosno onako kako je objavljivan. Međutim, nakon te godine dolazi do velike revolucije i promene pravila, pa se sada svakom  korisniku  posvećuje pažnja i sadržaj biva personalizovan. To znači da algoritam vodi računa o tome kakav sadržaj nam se dopada i to nam prikazuje.

4 faktora važna za rejting objave
4 faktora važna za rejting objave

Kako Instagram javlja, sledeći faktori su važni za procenu relevantnosti sadržaja na početnoj stranici:

  • Informacije o postu – o kojoj vrsti objave se radi (da li je u pitanju fotografija ili video; zatim da li je video IGTV ili Reels), pored toga za algoritam je važna i oblast, odnosno tematika videa, kao i to koliko je on popularan,
  • Informacije o profilu koji je objavio post – algoritam procenjuje koliko jedan profil često objavljuje sadržaj, ali i da li vam je sadržaj sa tog profila ranije bio zanimljiv, kao i to da li ste bliski prijatelji sa nekim ili ste verni pratilac nečijeg rada,
  • Aktivnost vašeg profila – koliko često provodite vreme na Instagramu, gledajući fotografije ili video sadržaj i šta od ta dva više volite,
  • Vaše uobičajeno ponašanje kada su interakcije u pitanju – koliko često lajkujete nečije objave, koliko često komentarišete, delite sadržaj- bilo javno ili u privatnim porukama.

Kada algoritam uzme sve ove parametre u obzir, on dolazi do jedinstvene „mere sviđanja“ koja ima i svoj naziv – score of interest, na osnovu koje rangira određenu objavu i odlučuje kome će je prikazati. Što se veći broj faktora poklapa sa interesovanjima pojedinačnog profila i konkretne objave, to je i veća mogućnost da će mu takva vrsta objava biti prikazana.

Na osnovu 5 vrsta interakcija algoritam određuje kome će prikazati objavu

Na osnovu 5 vrsta interakcija algoritam određuje kome će prikazati objavu

Osim prethodno objašnjenih faktora, koje algoritam uzima u obzir kada odlučuje da li će pojedincu prikazati određeni post ili ne, važne su i interakcije koje on ima na ovoj društvenoj mreži. Dakle na osnovu prethodnog iskustva i informacija koje algoritam prikuplja sa određenog profila, došlo se do zaključka da su sledeće interakcije važne za rangiranje:

  • Vreme – koliko vremena pojedinac provede posmatrajući objavu, pre nego što nastavi da pregleda feed,
  • Like – kolika je verovatnoća da će korisnik lajkovati određenu objavu,
  • Komentar – kolika je verovatnoća da će korisnik ostaviti komentar ispod određene objave,
  • Čuvanje – da li će i kolika je verovatnoća da će pojedinac sačuvati u poseban folder neku objavu,
  • Odlazak na profil – kolika je verovatnoća da će korisnik otići na profil osobe ili brenda čiju je objavu prethodno video.
Mind-blowing činjenica – vreme objavljivanja je važno, ali ne i presudno
Mind-blowing činjenica – vreme objavljivanja je važno, ali ne i presudno

Mind-blowing činjenica – vreme objavljivanja je važno, ali ne i presudno

Instagram kaže da je ovo jako važna informacija, verovatno zato što su prepoznali armiju Instagram gurua, koji su korisnicima i Social Media Managerima pričali nešto sasvim drugo. Naime, informacija da je vreme objave važno i presudno za uspeh objave, provlačila se u IG kursevima i na blogovima jako dugo. Međutim, objavljivanjem ove informacije, Instagram je konačno stao na put ovakvim pričama.

A sada da povežemo ovu informaciju sa nečim što već znamo – prethodno smo objasnili da se objave na feed-u više ne pojavljuju na osnovu hronološkog kriterijuma, već na osnovu relevantnosti objave, kako je to algoritam ove mreže video. To nam jasno govori da vreme objave ne može biti važno, jer će svakako naš post biti ocenjen i rangiran na osnovu nekih drugih faktora.

No, treba biti pošten i naglasiti da što više vremena prolazi, to je manja šansa da će neko ko nije redovan pratilac našeg profila videti našu objavu. Dodatni savet- ukoliko stavite neke drage ljude u svoju listu bliskih prijatelja – šansa da viđaju vaš sadržaj redovno se znatno povećava.

Svaki komentar se računa kao zasebna interakcija

Svaki komentar se računa kao zasebna interakcija

Još jedan mit, koji je vrlo popularan među IG guruima je onaj u kome tvrde da se komentari kraći od tri reči uopšte ne računaju. Da to nije istina potvrdio je i sam Instagram, koji je dodatno objasnio da se u obzir uzimaju svi komentari, makar oni sadržali samo jedan emoji.

To znači da ako stalno komentarišete nečije postove, postoji velika šansa da će tokom vremena oni biti u vrhu vašeg feed-a, jer pokazujete interesovanje za određeni profil i njegove objave.

Kada su biznis profili u pitanju, komentari su za njih takođe važni, pa je od presudnog značaja za rast profila da se redovno odgovara na njih. Na taj način, ne samo da se održava konstantan odnos sa pratiocima brenda, već se povećava i broj interakcija na postu i profilu, što Instagram voli da vidi, pa to nagrađuje dodatnom relevantnošću profila i prikazivanjem njegovih objava većem broju pratilaca.

Titan dizajn zna sve tajne Instagram algoritma
Titan dizajn zna sve tajne Instagram algoritma

Titan dizajn zna sve tajne Instagram algoritma

Ovo su samo neke od najvažnijih činjenica koje treba da znate u vezi sa IG algoritmom. No, tu je svakako još mnogo toga, što treba znati, konstantno pratiti kako bi se vodio uspešan, zanimljiv i kreativan Instagram profil. Naš tim zna sve tajne Instagram algoritma, jer ima pre svega godine iskustva iza sebe i radi sa najrazličitijim klijentima iz raznovrsnih industrija.

Da zaključimo, za organski uspeh na Instagramu važan je kvalitet, raznovrsnost i kontinuitet objava, dok je vreme objavljivanja manje važno. Takođe, građenje odnosa sa pratiocima i stalna komunikacija sa njima, dodatno pomažu da algoritam obrati pažnju na neki profil.

Ukoliko želite da vaš profil probije sve granice i naraste do nekoliko desetina hiljada pratilaca, svakako u tome može da pomogne dobro, strateški osmišljenja kampanja plaćenih oglasa, bez koje se vrhunski rezultati ne mogu zamisliti. Naš tim vam može pomoći i u tome, pa nam se obratite za sva pitanja koja možete imati u vezi sa rastom vašeg biznisa na društvenim mrežama.