dizajn etikete za brand O cedi
dizajn etikete za brand O cedi

Vizuelni identitet

Novi vizuelni identitet za O’cedi sokove – novi organski sokovi na tržištu, koji tek treba da se pozicioniraju i nađu put do potrošača. Ono što ih izdvaja od drugih sokova je to da su proizvedeni od 100% ceđenog voća organski gajenog i da sok nije razblažen vodom, kao i da u njemu nema dodatog šećera, aditiva, konzervansa i ostalih šetnih sastojaka.

Čak sedam različitih ukusa O’cedi sokova – jabuka, pomorandža, paradajz, kruška, kupina, malina i višnja, donosi raznovrsnost i raznolikost ponude za buduće kupce u tačno 430 g ceđenog voća, koliko je potrebno za svaku flašicu.

Cilj koji smo želeli da postignemo – cilj je da upečatljivim dizajnom logotipa i ambalaže sokova privučemo pažnju kupaca i istaknemo najvažnije komparativne prednosti ovog proizvoda. Pored izgleda ambalaže, kao i logoa proizvoda, klijent nam je poverio i veoma važan zadatak, a to je da osmislimo naziv za sok.

Na ovom delu smo posebno studiozno radili i cilj, koji smo želeli da postignemo, bio je da naziv bude upečatljiv, lako pamtljiv, kratak ali i da pogađa suštinu. Razmišljali smo koju od osobina ovog soka treba istaći u nazivu, kako bi kupcima bila poslata jasna poruka.

Ciljna grupa, kojoj smo se obraćali, su mladi između 25 i 35 godina, koji razumeju i cene malu igru znakovima interpunkcije, koja je trebalo da stvori vizuelno interesantnu igru dovoljno zanimljivu da privuče pažnju kupca. Reakcija koju smo očekivali je „Ovo je baš cool, zanimljivo, drugačije…“

dizajn etikete za brand O cedi

Koncept – kako bismo postigli ciljeve, koji će ovaj sok učiniti vizuelno prepoznatljivim, ovaj projekat smo podelili na pet zadataka:

  • Osmisliti naziv proizvoda – dakle, dobar ‘brainstorming’ ništa ne može da zameni. Preneli smo brif kolegama, čiji je zadatak, da osmisle naziv proizvoda i oni su se bacili na razmišljanje i traženje ključnih osobina soka, koje treba istaći. Klijent je, između čak deset ponuđenih naziva, izabrao ‘O’cedi’, jer je smatrao da on na najbolji način pokazuje da se radi o 100% ceđenom soku.
  • Vizuelni identitet – sve od boja, fontova, elemenata i oblika… Kolege, čiji je ovo bio zadatak, uradili su istraživanje o svim ovim stavkama pojedinačno i doneli odluku kako će izgledati vizuelni identitet. Ako bi ga opisivali rečima, onda su svežina i kolorit dve najvažnije, koje ističu suštinu.
  • Predlog dizajna ambalaže – još jedan zadatak u vezi sa proizvodom, koji će dodatno uticati na utisak kupca o njemu. Ovoga smo i te kako bili svesni pa smo se odlučili za boje, koje će biti u kontrastu u odnosu na boju soka, čime ćemo postići efektnu kompoziciju, koja ističe ne samo proizvod već i dizajn. Kada je poklopac u pitanju, odabrali smo zelenu boju, kao simbol prirode i organske hrane a kako bismo dodatno istakli da je proizvod organski proizveden, tu se našao i nacionalni znak za ovako proizvedenu hranu.
  • Vrsta papira na etiketi – čisto tehnička stvar, rećiće mnogi ali ne i za naše dizajnere, koji su i ovome studiozno pristupili i odabrali najbolji papir za etiketu. Sam dizajn etikete prati opšti vizualni identitet, logo i boje proizvoda.
  • Kreiranje logotipa svakako jedan od najvažnijih elemenata vizuelnog identiteta je logotip. To smo uzeli kao početnu ideju i posvetili mu dužnu pažnju pri izradi. Fontovi i boje prate opštu ideju vizuelnog identiteta a u prvom planu je sam naziv sokova, čime smo želeli da dodatno damo na značaju ovoj interesantnoj igri znakova u okviru imena. Ideja nam je bila da se peteljka svake voćke provuče kroz slovo O, čime bismo dodatno naglasili da su sokovi ceđeni od 100% organskog voća.

Titanova rešenja za O’cedi

U nastavku vas čekaju naša vizuelna rešenja za ‘O’cedi’ sok. Nadamo se da vam se ovaj, prvi u nizu tekstova uređenih u formi studije slučaja, dopao i da ćete i u narednom periodu pratiti naš blog. Ukoliko smatrate ovaj blog post korisnim, podelite ga sa prijateljima i kolegama.
Sokove možete kupiti i prodavnici organske hrane.

dizajn etikete za brand O cedi