uticaj covida 19 na marketing
uticaj covida 19 na marketing

Za sve nas, koji živimo od marketinga i plivamo u tim vodama, kriza nastala usled pojave novog korona virusa će trajati i mnogo posle ukidanja svih zvaničnih mera donetih od strane države. U ovom trenutku, mnogi marketiniški napori da se tržište održi ili pokrene ponovo prolaze prilično nezapaženo, bilo zbog toga što su kupci prestali da slušaju šta im brendovi poručuju ili pak jer su vlasnici brendova previše uplašeni da bi ulagali u marketing u ovom trenutku.

Facebook i Google su već najavili da bi potencijalno mogli izgubiti preko 44 milijarde dolaraprihoda od reklama upravo zbog korona virusa.

Međutim, moramo razmišljati nekoliko koraka unapred i biti svesni činjenice da kada brendovi budu ponovo počeli da troše svoje marketinške budžete – to će biti posve drugačije nego što se ranije činilo. Kriza je već na vrlo specifičan način uticala na kupce i njihove navike, pa su tako mnogi promenili način na koji koriste moderne tehnologije.

Online kupovina se čak i Srbiji mnogo više razvila, na brzinu, nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Pored toga, skoro svi veći brendovi su koristili društvene mreže da bi se približili kupcima, pa je tako jedan od novih načina komunikacije bio i ‘live streaming’ ili ‘e-learning’. Kada smo već kod učenja na daljinu – deca su nam u potpunosti promenila dosadašnje navike i iako su oni mnogo više okrenuti svetu interneta, od starijih, i njihove navike su se promenile i menjaće se tokom vremena. Oni su generacija kojoj ćemo se već kroz nekoliko godina obraćati kroz kampanje (mada to već i sada često činimo).

No, bolje da se vratimo planiranju budućnosti, nego da se žalimo na sadašnje uslove. Zbog toga smo odlučili da podelimo sa vama 3 stvari, koje će se verovatno promeniti sada kada je kriza na izmaku (nadamo se da je tako).

primeri reklama cuvenih slikara sa gde su portreti sa maskama na licu
primeri reklama cuvenih slikara sa gde su portreti sa maskama na licu

1. In-house prelazi u hibridnu varijantu

In-house stručnjaci su bili veliki ‘trend’ u poslednjih nekoliko godina. Veliki broj svetski poznatih brendova (ovo se odnosi i na domaće) jednostavno je želeo da u svojim redovima ima stručnjake, koji će se baviti određenim podoblastima u okviru marketinga. Korona će to promeniti.

Da nas ne shvatite pogrešno, naravno da će kompanije i dalje imati stručnjake u svojim redovima (što je svakako potrebno) ali će im biti potrebno i da se brzo prilagode novinama kako bi ostali na vodećim pozicijama u industriji. Tada na scenu stupaju agencije, jer se okazalo da saradnja velikih brendova sa njima, donosi mnogo bolje rezultate jer su agencije te koje prate trendove mnogo ažurnije od pojedinaca. Fleksibilnost agencija je mnogo veća i zato je ovo naš trenutak da zasijamo, puno radimo i donesemo inovacije.

Hibridni model podrazumeva da će i dalje postojati in-house stručnjaci ali da će upravo oni biti glavni koordinatori i oni koji će sarađivati sa agencijama na obezbeđivanju usluga koje su potrebne kompaniji. Ovaj model će se menjati i razvijati kako vreme bude prolazilo i tržište se bude menjalo.

maska na licu
maska na licu

2. Tradicionalni marketing će konačno prestati da postoji (skoro pa tako)

Bukvalno preko noći (iako sada znamo da je trebalo nekoliko meseci) korona je promenila život ljudi, njihove navike a kod nas koji se bavimo marketingom, promenila je i način rada, razmišljanja i planiranja. Kampanje smo gasili ili prekidali, a događaje odlagali ili prebacivali online.

Dok je digitalcima bilo lakše, jer su mogli da prilagode kampanje u realnom vremenu, onim nešto tradicionalnijim kanalima komunikacije se pisalo crno. Zakupljeni bilbordi, TV ili reklame u štampanim medijima, sve je ovo moralo biti poništeno a većina brendova je povukla svoje budžete do kraja 2020. godine.

Live strimovi, podkasti, vebinari su spasili svet od dosade tokom karantina uzrokovanim korona virusom. To je činjenica koja dokazuje da je digitalni marketing mnogo bolje reagovao u ovoj krizi nego tradicionalni i takođe potvrđuje činjenicu da za brending više nisu, u toj meri kao ranije, potrebni kanali tradicionalnog marketinga.

Kao što ona poznata pesmica kaže: „Everything you can do, I can do better. I can do anything better than you.“ To važi za digitalni marketing – sve mnogo jeftinije, efikasnije i brže.

Nakon krize brendovi će, poučeni onim što su mogli naučiti tokom nje, radije birati da ulažu svoj budžet u digitalni nego u tradicionalni marketing.

reklama levisova za Covid sa sloganom stay home, stay connected
reklama levisova za Covid sa sloganom stay home, stay connected

3. Brendovi će biti primorani da se još više okrenu kupcima

Kupci (pa i mi sami) u ovom trenutku se još uvek držimo pravila o fizičkom distanciranju. To znači da nam je svima potreban socijalni kontakt sa porodicom i prijateljima. Gde tražimo način da uspostavimo taj kontakt? Online naravno. Facebook beleži povećanje broja video poziva preko Messengera za čak 70%.

Kanali na društvenim mrežama su oduvek imali tu moć da komuniciraju i privlače veliki broj ljudi ka sebi. Spajajući veliki broj kupaca oko jedne ideje, uspevali su da okupe zajednice i učine da se ti njihovi kupci osećaju kao deo nečeg većeg. U ovom trenutku, najvažnije je da ta zajednica oseti da se može osloniti na svoj omiljeni brend – bilo da joj on pruža neko znanje, vrednost, podršku ili samo zabavu (jer i to je i te kako potrebno).

Kada smo kod zabave, brend Levi’s je odličan primer kako kroz zabavu pridobiti kupce da ostanu verni brendu. Njegovi brend ambasadori, kao što je Snoop Dogg npr. svakog dana oko 5 su držali live koncerte na Instagramu.

Ova vrsta agilnosti nije baš moguća kod tradicionalnih kanala komunikacije, zbog čega su digitalni marketing i njegove strategije, kanali i sredstva još jednom odneli pobedu nad tradicionalnim načinom poslovanja i razmišljanja.

Još jedan razlog zašto će, nakon krize više novca iz budžeta za oglašavanje, ići umesto za TV reklame na digitalne kanale.

Ako vas tema brendinga i sveopšteg uticaja #COVID19 krize na svet marketinga zanima, onda za vas imamo još jedan post od pre nekoliko nedelja gde smo pisali o grafičkom dizajnu u vreme korona krize.

Sigurni smo da ste pročitali dosta zanimljivih i korisnih informacija u ovom tesktu, pa ne budite sebični i podelite ga sa svojim prijateljima i kolegama. A ako vam je potrebna izrada logoa, vizuelnog identiteta ili bilo šta iz našeg širokog portfolija usluga, pišite nam.