Kako optimizovana brend strategija može da utiče na vaš biznis
Kako optimizovana brend strategija može da utiče na vaš biznis

Ako tek započinjete svoj preduzetnički put i kreirate proizvod, možda vam se estetski deo procesa učini zanimljivijim. Svi volimo da vidimo nešto lepo, zar ne? Međutim, iako je izgled proizvoda važan, ne možete isključivo samo na tome da zasnivate svoju biznis strategiju.

Ono što vam treba da od proizvoda napravite brend je optimizovana brend strategija. Uz pomoć nje vaš proizvod i budući brend će dobiti fokus i suštinu. Takođe, uz pomoć strategije će poruka vašeg brenda lakše stići do ciljnih grupa i stvoriti povezanost između kupaca i njega.

Jedna stvar koja je važna za sve kreativce i stratege, uključene u proces izgradnje brenda, je upravo brend strategija. Bez nje će dizajneri raditi kao da su u mraku, pokušavajući da sami zaključe koji su ciljevi kompanije.

Nažalost, mnogi ne razumeju vrednost brend strategije, pa odmah idu na dizajnerski deo. Međutim, ako se ne radi paralelno na strateškom pristupu i dizajniranju, onda proizvod nema budućnost i teško da će ikada postati brend.

Šta je brend strategija
Šta je brend strategija

Šta je brend strategija?

Brend strategija vam pomaže da kanališete svoj suštinski identitet i da ga sa lakoćom predstavite svima. U strategiji definišete kako zamišljate građenje i širenje brenda. Ali, takođe je ovo i plan uz pomoć koga ćete definisati način na koji želite da kupci posmatraju vaš brend.

Strategija utiče na sve aspekte poslovanja, ali stavlja potrebe potrošača na prvo mesto. Dakle, ne potrebe brenda, već potrebe kupca. Jedna kvalitetna i sveobuhvatna brend strategija treba da sadrži sledeće:

  • Za šta se brend zalaže,
  • Obećanja koja brend daje kupcima,
  • Na koji način brend komunicira svoje vrednosti,
  • Kakva je njegova ličnost i na koji način komunicira vrednosti kroz poruke.

A kako brend strategija ne treba da izgleda, pročitajte u jednom od naših prethodnih blogova 5 najčešćih grešaka koje smo viđali u prošloj godini.

Zašto je brend strategija važna za biznis
Zašto je brend strategija važna za biznis

Zašto je brend strategija važna za biznis?

Prvo i osnovno, dobro optimizovana strategija može da bude od pomoći u građenju jakog brenda. Ona je najbolji pokazatelj toga da li se brend kreće u dobrom pravcu. Strategija se fokusira na dugoročne ciljeve, pa je važno znati koji su vam ciljevi u budućnosti.

Sigurni smo da ste svesni toga da lep logo može samo da vas dovede do određene granice, ali ne može da je preskoči. Zato je brend strategija nešto što će vam pomoći da proširite sve granice i uspete na tržištu. Hajde u nastavku da detaljnije razmotrimo zašto je brend strategija važna za biznis.

1.  Uravnotežen brand voice

Da li znate da je zadržavanje postojećih kupaca sedam puta jeftinije nego privlačenje novih? Ukoliko vam brend nije uravnotežen kupci ga neće smatrati ozbiljnim i neće imati poverenja u njega. Zato strategija treba da se primenjuje od samog početka i brend treba da bude u balansu po svim pitanjima. Kupci će vam biti zahvalni ako se držite ovog principa.

2. Strategija definiše svrhu brenda

Kupcima više nije toliko stalno do toga koje su komponente proizvoda. Oni su u potrazi za nečim održivijim. Njima je potreban brend koji deli iste vrednosti kao i onaj koji ima jasno definisanu svrhu. Kako biste zadržali postojeće i privukli nove kupce, važno je ispričati brend priču na efikasan način. A ako želite da svrha vašeg brenda bude jasno ispričana, onda radite ovo:

  • Pojasnite, viziju, misiju, svrhu i vrednosti,
  • Kroz pričanje priča objasnite kojim vrednostima ste naklonjeni,
  • Neka sve krene unutar brenda i vašeg prostora.

3. Strategija donosi brendu razlikovanje

Kako biste uspeli na tržištu, važno je da pojasnite kupcima zbog čega treba da izaberu vas umesto drugih brendova. Oni moraju da znaju tačno po čemu se vaš brend razlikuje od ostalih, ali i šta je to što ga čini jedinstvenim. Brend strategija je ključni element koji pomaže brendu da to objasni kupcima.

Ako želite da se ističete u odnosu na druge brendove, pre svega treba da dobro upoznate konkurenciju. Zatim da kreirate efektivne brend narative, koji će kroz pričanje priča objasniti kupcima koja je svrha brenda. I na kraju, treba da kreirate sadržaj koji će privući pažnju. Jedan od načina je objavljivanje korporativnih blogova.

4. Rast brenda je lakši uz definisanu brend strategiju

Iako vam se možda čini da je brend već na početku savršen baš takav kakav je, ipak je bolje da nastavite da ga razvijate i dostignete nove visine sa njim. Stajanje u mestu nikada ne donosi ništa dobro, pa je zato važno da stalno imate plan u kom pravcu želite da se brend kreće.

Obećanje o vrhunskom kvalitetu, koje dajete kupcima, možete jedino održati ukoliko stalno radite na stvaranju sadržaja koji će imati podjednako visok kvalitet kao i sam brend. Kada imate jasno definisanu brend strategiju, kreiranje content strategije neće biti previše teško a doneće konstantan rast brendu.

5. Fokus i preciznije definisanje marketinških poteza

Kada imate brend strategiju, onda imate i precizno definisan okvir marketinških aktivnosti koje želite da sprovodite. To odmah znači i efikasno kreiranje i primenu kampanja koje će brend plasirati. Pored toga, znaćete jasno kome se obraćate, koje su potrebe kupaca i kako na najbolji način da komunicirate sa njima.

Zašto morate da imate optimizovanu brend strategiju što pre
Zašto morate da imate optimizovanu brend strategiju što pre

Zašto morate da imate optimizovanu brend strategiju što pre?

Nadamo se da ste čitajući ovaj blog uvideli prednosti razvitka brenda kada je njegov rast od početka jasno planiran. Uz brend strategiju, vaš brend će dobiti jasan pravac, kupci će polako početi da pokazuju lojalnost prema brendu, a sve će to dovesti do željenih rezultata u vidu rasta brenda.

Prednosti brend strategije će biti brzo vidljivi i svakako će se isplatiti. Brzo ćete uvideti da to malo truda koji treba da uložite u odgovaranje na važna pitanja o brendu donosi mnogo benefita.

Na duže staze, uvidećete koliko je brend strategija važna za vas i želećete, ako već niste, da ste je imali još na početku vašeg biznis puta. Kako biste izbegli sve buduće glavobolje oko vođenja brenda, naša preporuka je da što pre naručite jednu optimizovanu brend strategiju.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate i naši stručnjaci će pripremiti brend strategiju potpuno optimizovanu za vaš proizvod i biznis. Oni će svaki deo strategije uraditi prema potrebama brenda, zbog čega ovakave strategije donose najbolje rezultate.