Kako izgleda proces izrade brend strategije
Kako izgleda proces izrade brend strategije

Razvijanje brend strategije je kompleksan zadatak koji podrazumeva dosta vremena i znanja. Kada se razvija nešto kompleksno poput brend strategije važno je zauzeti sistematski pristup, upotpunjen istraživanjem, analizom, planiranjem i na kraju izvršenjem. Brend stratezi prate ovaj pristup kako bi strategija u potpunosti odgovarala klijentovim ciljevima i bila odgovarajuća za ciljnu grupu.

A u ovom blogu, mi ćemo se potruditi da detaljno objasnimo kako izgleda proces izrade brend strategije. Ovo je jedno od često postavljenih pitanja i sasvim je razumljiva radoznalost naših klijenata koji žele da znaju kako teče i kroz koje faze prolazi ovaj proces. Zato hajde da zajedno otkrijemo faze izrade brend strategije.

Faza otkrivanja
Faza otkrivanja

Faza otkrivanja

U ovoj fazi, brend stratezi obično moraju dobro da se potrude, jer treba da saznaju sve o klijentovom poslu. Faza otkrivanja podrazumeva početak puta na kome strateg upoznaje brend, ciljne grupe i konkurenciju. Zamislite je kao jednu istraživačku avanturu u kojoj otkrivate korisne informacije.

Za početak, treba da se uradi dubinska marketinška analiza. Ona podrazumeva pregledanje različitih izvora i analiza, koje će pokazati koji su trenutni marketinški trendovi, potrebe kupaca i buduće šanse za plasiranje proizvoda. Suština ove faze je u sakupljanju malih delova, koji će se složiti u veliku smislenu celinu, koja će jasno pokazati kakvo je stanje u industriji.

Ali to naravno nije sve. Sledeći korak je istraživanje konkurencije. Vrlo je važno istražiti dubinski strategije konkurenata. To podrazumeva istraživanje svih jakih, ali i slabih strana koje imaju. Radeći to, brend će tačno znati u kojim segmentima može da nadjača konkurenciju.

Na samom kraju ove faze, brend stratezi razgovaraju sa članovima tima klijenta. Od njih pokušavaju da dobiju dodatne važne informacije. Pored njih, brend stratezi razgovaraju još i sa kupcima brenda, kako bi dobili povratne informacije o tome na koji način proizvodi uspevaju da zadovolje njihove potrebe.

Razvijanje strategije
Razvijanje strategije

Razvijanje strategije

Baza je sve- vrednosti, USP i ciljna grupa

Nakon što su sve krucijalne informacije sakupljene, brend strateg konačno kreće da osmišljava sveobuhvatnu strategiju. To je kao kada skupljate male delove slagalice, kako bi sklopili veliku sliku.

Ova faza počinje definisanjem osnovnih vrednosti brenda koje predstavljaju vodeće principe u oblikovanju brend identiteta. Ove vrednosti su baza na kojoj se dalje gradi cela strategija. Sve je u tome da se jasno definiše za šta se brend zalaže, kako će menjati svet oko sebe i koja su njegova uverenja.

Zatim treba utvrditi USP (unique selling proposition) iliti „ono nešto“ što vaš brend čini jedinstvenim u odnosu na konkurenciju. Nešto kao super moć koju vaš brend ima i zbog čega kupci biraju baš njega u odnosu na druge. Da li su to izvanredan kvalitet, najbolja usluga, inovativne funkcionalnosti ili nešto četvrto- USP donosi brendu posebnost na tržištu.

I naravno, sledeće je definisanje ciljne grupe, jer brend strategija bez ovoga ne može ni biti napisana. Brend strateg radi duboku analizu kako bi razumeo profil idealnog kupca, koje su njegove potrebe i želje. Kada precizno odredi demografiju ciljne grupe, strateg zna na koji način se treba obratiti ciljnoj grupi i šta im ponuditi.

Opipljivi aspekti brenda- pozicioniranje, poruke i vizualni identitet

Kada završimo sa bazičnim elementima strategije, prelazimo na nešto opipljivije elemente. Prvo je pozicioniranje brenda, što podrazumeva pronalaženje pravog mesta na tržištu gde proizvod može da se plasira. To je istovremeno mesto na kome će proizvod privući najviše pažnje i najbolje se povezati sa ciljnom grupom.

Sledeći segment su poruke kao ključan segment svake brend strategije. U ovoj fazi brend treba da dobije svoj glas i ton, ali i da se odredi na koji način će komunicirati sa publikom. Slanje poruka treba da bude jasan i konstantan proces, koji će uvek sadržati vrednosti brenda i njegov USP. Ovde se sve svodi na to da brend govori istim jezikom kao ciljna grupa i da kroz poruke brend gradi povezanost sa kupcima.

Vizualni identitet je trešnjica na torti svake brend strategije. Suština je u tome da kreiramo upečatljivu vizuelnu prezentaciju brenda, koja uključuje logo, kolor paletu, tipografiju i celokupnu estetiku brenda. Pazite da vaš logo nema jednu od 7 jasnih karakteristika lošeg logo dizajna, jer se neće dobro povezati sa ciljnom grupom. Takođe, poruke i vrednosti brenda treba da postanu sastavni deo vizualnog identiteta.

Storytelling i brend narativ

Na kraju, brend stratezi, baš kao i svi marketeri znaju dobro koliko je storytelling moćan alat. Oni kreiraju efektivne brend narative koji povezuju sve važne elemente brenda u koherentu celinu.

Na taj način brend dobija prepoznatljivu priču, a njegova emotivna povezanost sa kupcima se lako stvara. Kupci će se uz pomoć ovih priča osećati kao deo nečeg većeg a ne samo kao deo jedne transakcije. Suština je stvoriti vezu zasnovanu na poverenju, autentičnosti i zajedničkim vrednostima.

Uspešnost strategije proveravamo kroz monitoring i evaluaciju
Uspešnost strategije proveravamo kroz monitoring i evaluaciju

Uspešnost strategije proveravamo kroz monitoring i evaluaciju

Nakon što se strategija završi, posao brend stratega je da prate njenu implementaciju i ocene rezultate koje ona donosi. Niz alata im u tome pomaže. Npr. KPI, odnosno ključni indikatori koji pokazuju nivo postignuća brenda kada su prodaja ili awareness u pitanju.

No, brend stratezi se ne bave samo brojkama, već i percepcijom. Njih zanima na koji način kupci vide proizvod, koje emocije budi kod njih i kako se pozicionira na tržištu. Ponovo uz mnogo istraživanja stižu do informacija da li brend strategija pogađa ciljnu grupu. Ako je odgovor DA, onda samo nastavljaju u istom pravcu, a ako postoje neki indikatori da ne ide sve po planu, strategija se prilagođava i menja.

Titani poznaju brendove i kreiraju uspešne strategije

Ukoliko i vašem brendu nedostaje malo strukture, malo introspekcije i ne znate na koji način publika vidi vaš brend, možda je vreme da razmislite o strateškom pristupu razvoja vašeg brenda. Samo uz jasno definisane vrednosti, ciljnu grupu i ciljeve možete očekivati da vaš brend ide utabanim putem. Ako mislite da sve ovo zvuči previše komplikovano za vas, vreme je da brigu o svom brendu prepustite timu eksperata. Kontaktirajte nas, zakažite sastanak i hajde da zajedno podignemo vaš brend na sledeći nivo.