Ruka sa olovkom
Ruka sa olovkom

Pitaš se kako da izabereš jedinstveno, unikatno i originalno ime za svoj brend? U trenutku, kada razmišljaš o tome, ta faza kreiranja identiteta vašeg brenda može da ti se učini kao vrlo komplikovana, važna, pa čak i zastrašujuća. Sva ova osećanja su sasvim očekivana, jer kreiraš nešto što bi trebalo da traje dugo i to verovatno radiš po prvi put, ukoliko recimo osnivaš startap ili mali biznis. No, kako se ne bi uplašio ovog velikog i važnog zadatka, mi smo odlučili da sa tobom podelimo nekoliko saveta o tome kako da izabereš originalno ime brenda koji će ti biti od koristi i koji će ovaj proces predstaviti na razumljiv način.

Kako smo u uvodu pomenuli kreiranje jedinstvenog brend identiteta, čiji je deo i ime brenda, sigurni smo da će ti biti korisno da saznaš nešto više o 5 ključnih elemenata uz pomoć kojih se gradi brend identitet. Ne želimo da favorizujemo nijedan od tih elemenata, jer su svi podjednako važni za uspeh brenda na tržištu, ali ćemo ipak naglasiti da od jasno, precizno i kreativno osmišljenog imena, mnogo toga zavisi.

Ako si razmišljao ili već imaš potencijalne favorite za naziv svog biznisa ili uopšte ne znaš ni odakle bi krenuo, u našem blogu ćeš, između ostalog, pronaći odgovore na najvažnija pitanja, poput: kako da izaberem ime biznisa ako ne znam ni odakle treba da počnem, kada i zašto da bizisu dam moje lično ime i kako od početka da znam da je to pravo ime za moj biznis. Hajde da krenemo sa odgovorima.

Ruka koja dodiruje znak pitanjaa
Ruka koja dodiruje znak pitanja

Da li da izabrem jedinstveno ime za brend ili da ga nazovem po sebi?

Poslednjih godina je izgradnja ličnog brenda vrlo popularna, baš kao i to da mnogi preduzetnici ili vlasnici malih biznisa nazivaju kompanije po sebi. Jedan od najboljih primera za to su profesori stranih jezika, koje možemo pronaći na Instagramu, a koji svakodnevno vrlo vredno rade na izgradnji svog ličnog brenda, što kasnije prenose i na osnivanje biznisa kome daju lično ime.

Dakle, vrlo jasno stavljaju sebe u prvi plan, kako bi njihova prepoznatljivost sa društvenih mreža dobila potvrdu i način da se monetizuje i u biznis sferi. Pokazalo se da je to odličan način za povezivanje sa ciljnom grupom i kreiranje autentičnog pristupa kupcima. A koja je važnost specifično i jasno definisane ciljne grupe, pročitaj u našem blogu.

S druge strane imamo, recimo, modne blogerke koje su prepoznatljive pod nekim Instagram imenom i koje kada kreiraju brend odeće npr. skoro uvek prenose njega na naziv garderobe, kako bi svoju popularnost i stil pretočile u opipljiv proizvod sa prepoznatljivim potpisom.

Kada je odabir imena biznisa u pitanju, njegov pokretač igra glavnu ulogu u ovom procesu i nema pogrešnog ili pravog izbora. Ipak, postoje neke prednosti jednog ili drugog pristupa, koje možeš pogledati u nastavku.

sveska sa likom
sveska sa likom

Lično ime pretočeno u ime brenda

  • Jačanje ličnog brenda,
  • Brend ste VI,
  • Autentično i lako za povezivanje sa kupcima,
  • Odlično za one koji su solo igrači,
  • Odgovara konsultantima u različitim industrijama.
Sveska sa likom
Sveska sa likom

Jedinstveno ime brenda

  • Više se može povezati sa blogerima, ali i svima onima koji ne žele da stave sebe u prvi plan,
  • Proizvod ili usluga koja se kreira je sama za sebe brend,
  • Ne dozvoljava toliko ličan pristup kupcima,
  • Lakše je da se proda na tržištu,
  • Lakše je prepustiti timu da vodi brend, nego što je to kod biznisa sa ličnim imenom.
Pravo ime za biznis
Pravo ime za biznis

Kako od početka da znaš da je to pravo ime za tvoj biznis?

U prethodnom delu smo pomenuli da je važno istražiti dosta toga pre nego što se donese konačna odluka o imenu. Kada jednom doneseš odluku o imenu, zaista treba da budeš potpuno siguran u svoj izbor, jer ako se kasnije radi rebrendiranje, nije nemoguće ali je vrlo teško da će kupci brzo zapamtiti sve promene- od logoa, preko imena, do vizualnog identiteta.

Zbog toga, treba obratiti pažnju još i na sledeće: koja pravila određena zakonom treba poštovati, zato što neka imena već mogu biti zaštićena, a dobro je znati i da neke izraze i nazive ne smemo da koristimo. Proveri koja su pravila aktuelna pre nego što smisliš neko kreativno ime.

Pored toga, važno je da istražiš i da li su ime tvog brenda, reč, odnosno fraza koju želiš da iskoristiš za ime možda već vrlo tražene reči u pretragama. Znamo da ćeš pomisliti da je to dobro, jer svi već traže tu reč, ali treba da razmisliš dva puta. Saobraćaj za tu reč ili frazu jeste veliki, ali to samo znači da je prevelika konkurencija za njih i da će biti teško rangirati se na Google-u. Mnogo je bolje izabrati nešto autentično. Zašto, pitaš se?

Najgore što ti se može desiti je da neko pokuša da te pronađe na Google pretraživaču i ne uspe, ali mu pretraživač ponudi alternativu najbližu pojmu koji je tražio i onda izađe konkurent ili sa našeg ili sa stranog tržišta i kupac ode na njegov sajt. Zbog toga treba birati nešto drugačije, autentično i bez mnogo kopiranja.

Poslednju stvar koju treba proveriti, pre nego što konačno odlučiš i potvrdiš da si pronašao najbolje ime za svoj biznis, je dostupnost imena domena. Nebrojano sajtova na internetu nudi opciju pretraživanja slobodnih imena domena, ali isto tako postoje i oni koju mogu da generišu određene opcije za vas, pa da birate nešto od ponuđenog. U svemu tome, ipak treba ponovo proveriti da li se generičko ime slaže sa svim kriterijumima koje smo nabrojali.

Kada biraš ime, budi originalan i ne kopiraj

Priča o autentičnosti nije samo još jedna fraza koju misliš da svi koriste i da treba preskočiti. U ovom blogu smo više puta naglasili zbog čega je važno ne kopirati druga imena, već odabrati jedinstveno i novo. Put do kupaca će biti lak, ako budu mogli da zapamte ime tvog biznisa, a konkurencija će ostati negde daleko iza u skupini generičkih i pomalo dosadnih imena. Ako ipak misliš da je ovo težak zadatak za tebe, javi se nama i mi ćemo smisliti najbolje ime za tvoj biznis. Pre nego što nam se javiš, obavezno pročitaj koji su to 5 benefita saradnje sa full-service marketinškom agencijom i tekst o tome kako da agencije i klijenti pronađu zajednički jezik.