Bez obzira na to da li vam je potreban dizajn logoa ili korica knjiga, trendovi su nešto na šta se svi dizajneri oslanjaju kada rade. I ma koliko neki trendovi izgledali lepo sada, već za godinu dana oni mogu da budu zastareli. Tada ćete poželeti da ste bolje birali i možda se okrenuli nekim drugim trendovima. Ipak, postoje oni za koje kažemo da su vanvremenski trendovi, koji donose eleganciju i klasičan izgled za mnogo godina. Upravo oni su odličan izbor za vas ukoliko želite dizajn koji će trajati dugo i neće biti opterećen trendovima

Trend vs. vanvremenski dizajn

Večna dilema dizajnera, ali i klijenata– da li izabrati moderno ili se držati klasike? Da li igrati na sigurno ili raditi redizajn za koju godinu? Da li izabrati neki od logo dizajn trendova 2022. ili birati neki od ova tri koje ćemo predstaviti u nastavku?

Ako se odlučite za klasiku, onda birate dizajn koji će funkcionisati u svim prilikama, godišnjim dobima, sezonama i sl. Trajaće godinama, jer je tako i stvaran, bez uticaja prolaznog i sa željom da traje dugo.

Problema sa praćenjem trendova ima puno i to je dobar pristup ukoliko imate volje i novca da se time bavite. Međutim, ako tek počinjete u biznisu, važno je da energiju usmerite ka razvijanju svog biznisa i zato je mnogo bolje da izaberete logo dizajn koji će trajati duže. To ne znači da i njega nećete redizajnirati u nekom trenutku, ali dok ste na početku, nećete morati da brinete o njegovom izgledu.

Hajde sada da detaljnije pogledamo tri trenda sa kojima nikako ne možete da promašite i koji će još dugo biti prisutni na dizajnerskoj sceni.

1.Geometrijski oblici

Geometrijski oblici se mogu koristiti u grafičkom dizajnu na mnogo načina. Različiti oblici mogu da se koriste sa drugačijim značenjem. Tako na primer krug može da znači zatvorenost, ali isto tako i da nešto nema početka, a ni kraja. Brend koji želi da predstavi sebe kao vanvremenski, lako to može učiniti korišćenjem kruga u svom logou.

Kada su trouglovi u pitanju, oni mogu predstavljati akciju, ali i upozorenje, tenziju. Brend će predstaviti sebe kao stabilan i jak, ukoliko u logou koristi pravilno okrenut trougao, dok je onaj okrenut vrhom na dole upravo suprotno. Pravougaonici i kvadrati pokazuju jednakost i sigurnost. Oni su takođe odličan element ukoliko želite da se dodatno istaknete pred publikom i budete prepoznatljivi.

No, za to vam nisu potrebni samo geometrijski oblici, već možete njih postaviti kao osnovu a onda da dodajete druge elemente na njih. Na primer, ako na ivice kruga dodate cvetove, logo brenda će izgledati upečatljivo. Ovo je odličan način da brend prirodne kozmetike dobije klasičan, ali ipak dovoljno upečatljiv logo.

A kako biste znali koji logo dobro izgleda, a koji ne, obavezno pročitajte naš blog o 7 jasnih karakteristika lošeg logo dizajna. Tu ćete saznati na šta treba da obratite pažnju kada je dizajniranje jednog od 5 ključnih elementa brend identiteta u pitanju.

2.Jednostavnost

I dok je minimalizam postao popularan 2015. i od tada uvek zauzima važno mesto u trend izveštajima, jednostavnost kao trend je vanvremenski. Jednostavan dizajn je nešto što se može uklopiti i u veb, ali i u logo dizajn. Takođe može odlično da izgleda i kada je dizajn ambalaže u pitanju. Ova njegova karakteristika potiče od toga što je jednostavan dizajn istovremeno upečatljiv, ali ne i previše napadan.

Fokus na jednom elementu ili najviše dva donosi mogućnost posmatraču da lako zapamti dizajn. Ukoliko je taj element tekst, on će biti zbog jednostavnosti lakši za čitanje. Komuniciranje bilo koje poruke, uz jednostavan dizajn, nije teško. Tada je fokus samo na poruci, a drugi elementi su minimalno zastupljeni i nema mesta pogrešnom tumačenju simbolike dizajna.

Dokle god se kombinuju jednostavni elementi sa pravilno odabranim bojama, dizajn ima potencijala da bude vanvremenski i da se izdvoji u odnosu na konkurenciju. Tada će ga ciljna grupa, kojoj je dizajn namenjen, lako zapamtiti, prisvojiti i dugo se vraćati brendu

3.Tipografija koja privlači pažnju

Ako želite dizajn koji će zaustaviti korisnike društvenih mreža, dok skroluju kroz sadržaj, onda je odabir upečatljivih tipografskih elemenata pravi pristup. Na društvenim mrežama je sve već viđeno, ali dobro dizajniran tekst poruke, ipak ne može nikog da ostavi ravnodušnim.

U današnjem svetu modernih tehnologija i društvenih mreža, gde niko nema previše strpljenja- važno je privući pažnju ciljne grupe. Na sreću, tipografija koja privlači pažnju, ima potencijal da bude dorasla ovom zadatku. Pa tako, uz korišćenje različitih fontova (velikih ili upečatljivih) možete postići odličan efekat, koji će pridobiti pažnju vaših kupaca.

Vanvremenski grafički dizajn je uvek pobednička formula

Mi u Titanu znamo da je ponekad bolje ići na vanvremenski dizajn, nego previše juriti za trendovima. To naravno zavisi i od želja klijenata, ali se mi trudimo da uvek objasnimo zašto je trend dobar, ali i koje su njegove mane. Sa druge strane takođe uvek pojasnimo prednosti korišćenja jednog od pomenutih vanvremenskih trendova, koji se mogu odlično slagati uz neke industrije i brendove.

Ako ste u potrazi za full-service marketinškom agencijom koja će se baviti vašim brendom, sve od dizajna njegovih osnovnih elemenata, preko njegove izgradnje, pa do oglašavanja na društvenim mrežama- mi vam stojimo na raspolaganju svojim znanjem. Kontaktirajte nas i u našoj agenciji ćete pronaći najbolje dizajnere koji će znati koja vrsta dizajna najbolje odgovara potrebama vašeg brenda.