Čak i pre pandemije, employer branding se pozicionirao kao važno pitanje i neophodna investicija u okviru kompanija. Ali danas, kada se stvari uglavnom vraćaju u normalu, sve više kompanija koje su uložile u employer branding osećaju njegove benefite i pozitivan uticaj.

Svet je drugačije mesto nakon pandemije, posebno kada je u pitanju menadžment zaposlenih i njihovo radno okruženje. Prioriteti kako zaposlenih, tako i poslodavaca su se promenili u post-pandemijskom periodu. Zbog toga su se i employer branding usluge i menadžment promenili. A o tome na koji način su se promenili i kako je to uticalo na organizacionu kulturu, donosimo vam u nastavku.

Rad od kuće i dalje ostaje opcija

Tokom pandemije, prvo čemu su poslodavci morali da se prilagode bio je, rad od kuće. Ovo nije bio samo izazov za njih, već naravno i za zaposlene, pa je balansiranja bilo i sa jedne i sa druge strane.

U ovom periodu su poslodavci takođe shvatili da je neke poslove, za koje su mislili da se mogu jedino raditi iz kancelarije, moguće raditi i od kuće. Kvalitet posla ili produktivnost tokom njegovog obavljanja nisu dovedeni u pitanje.

Uvidevši ovo, mnogi zaposleni i sada ne žele da se vrate u kancelarije, već se drže hibridnog modela (deo radne nedelje provode u kompaniji a deo provode radeći na daljinu, ne nužno od kuće). I tokom većeg dela ove godine rad od kuće ostaje jedna od stavki koje poslodavci nude zaposlenima, kao jedan od benefita kada se zapošljavaju u njihovoj kompaniji.

Rastući trend: DEI (Diversity, Equity, Inclusion)

Istraživanja pokazuju da kompanije koje praktikuju DEI model (raznolikost, pravičnost, uključivanje) u velikom broju uspevaju da povećaju profit, ali i da kreiraju bolju vrednost. Posebno mladi, koji su pripadnici Gen-Z, ali i vaš izvor novih talenata i inspiracije, pomno gledaju na ovaj model i da li ga poslodavac primenjuje. Za njih je jako važno da kompanija usvaja ove vrednosti, posebno ako govorimo o IT sektoru ili startapovima. Oni su svakako ti koji nude najviše, ali je isto tako i baš njima najteže da privuku nove zaposlene, pa moraju uvek da prate trendove u brendiranju kompanije kao poželjnog poslodavca.

Podizanje svesti poslodavca o burnout sindromu i mentalnom zdravlju

Od kako je počela pandemija koronavirusa, zaposleni su konstantno pod stresom. Osim što se brinu za svoje i zdravlje članova porordice, tu je i briga za radno mesto, kao i za rezultate. Pojedine industrije su radile mnogo više nego ranije, pa je to dodatno uticalo na stres. Ove godine, stresu doprinosi i globalna pretnja ratnim sukobima, ali i neizvesnost oko energetske krize i recesije.

Sve ovo navedeno je razlog da poslodavci ponude svojim zaposlenima nešto više od razumevanja i tapšanja po ramenu. Neki, poput IT industrije, nude privatno zdravstveno osiguranje (u koje je uključen i razgovor sa psihologom) i bonuse, drugi pak tome dodaju i putovanja ili masaže, a sve to kako bi radnici imali što manji pritisak na poslu i kako bi smanjili nivo stresa.

Balans između posla i privatnog života

Baš tu negde na liniji između rada na daljinu i fleksibilnosti, često se desi da privatni život trpi u odnosu na poslovni. Ovo je upravo razlog da poslodavci jasno definišu radno vreme i kada zaposleni ima obavezu da odgovori na imejlove ili na pozive. Svaki kandidat kada dolazi na razgovor za posao, želi da čuje kako su granice između posla i slobodnog vremena jasno postavljene.

Upravo druga polovina 2022. godine, po statistikama, pokazuje povećanje ovog zahteva od strane zaposlenih. Oni žele povećanje broja slobodnih dana ili onih dana kada mogu da jave da se ne osećaju dobro. Pored toga, sve više im je važno da provedu kvalitetno vreme sa porodicom, pa žele fleksibilne slobodne dane oko praznika.

Kako bi se osećali kao kod svoje kuće, čak i dok su na poslu, zaposleni žele da u kompaniji imaju još neke pogodnosti. Neki bi želeli da to bude teretana, neki da mogu da se opuste uz jogu, a trećima je bitno da na poslu može i da se dremne. Znamo da sve ove stvari nisu dostupne kod naših poslodavaca, ali vredi o nekima razmisliti, zar ne?

Poverenje

Na kraju, trend koji se naslanja na sve ovo što smo već pomenuli, a najviše na remote rad. Naime, ranije dok smo svi radili iz kancelarija, smatralo se da je prisutnost zaposlenog ono što ga čini dobrim radnikom. Sa početkom pandemije stvari se menjaju i poslodavci shvataju da nije važno odakle se radi, već kakvi su rezultati.

Uz takvo razmišljanje dolazi i ono o izgradnji kompanije na stubovima poverenja i dobrih rezultata. Sve dok je isporučeno ono što je od zaposlenog traženo u predviđenom roku- poverenje postoji. Zato vrlo lako možemo da zaključimo da je 2022. godina u kojoj se kultura prisutnosti menja u kulturu poverenja.

Zaposleni žele da znaju da im poslodavac veruje, ceni njihov rad i rezultate, a da im istovremeno ne gleda svaki čas preko ramena. Kako bi se ovo ostvarilo, važno je da se još od početka otvoreno govori o ciljevima, rezultatima i načinima kako se do njih dolazi.

I za kraj, ako volite da čitate blogove o izgradnji brenda ili jačanju reputacije brenda, onda ste na pravom mestu. Prelistajte naš blog i potražite tekstove o ovim temama, jer je ovo i jedna od naših omiljenih tema o kojoj volimo često da pišemo.