5 tipova klijenata sa kojima sarađuju marketinške agencije
5 tipova klijenata sa kojima sarađuju marketinške agencije

Svako ko je radio u marketinškoj agenciji, makar i samo kao stažista, zna koliko je saradnja sa klijentima osetljiva tema. Ima raznih tipova ličnosti sa kojima radimo, neki su vrlo zahtevni, neki misle da znaju više od nas, neki prepuštaju nama vodeću ulogu, dok neki vole da više puta preispitaju strategiju. Tokom godina smo shvatili da neke sličnosti među svima njima ipak postoje i da je moguće prepoznati 5 tipova klijenata sa kojima sarađuju marketinške agencije.

U današnjem svetu brze komunikacije, kada smo dostupni 24/7 na svim platformama, način na koji komuniciramo sa klijentima je sve važniji. Kao full-service marketinška agencija nudimo različite vrste usluga našim klijentima i radimo sa različitim industrijama, startapovima, preduzetnicima, a vrlo često i sa kolegama iz marketinških odeljenja kompanija.

Kao što vidite, spektar ljudi sa kojima svakodnevno komuniciramo je širok i raznolik, neki su eksperti u razumevanju marketinga, dok su drugi na osnovnom nivou poznavanja ove oblasti, a treći pak znaju dosta o tome, ali ipak žele nekog ko još više zna. Svi oni su nam podjednako važni. Međutim, još važnije od samih klijenata nam je to da ih što bolje razumemo i shvatimo njihove potrebe.

Bez obzira na to koliko je nešto prioritetno, kakva je brend strategija, kakav je ‘ukus’ klijenta i koliki budžet želi da izdvoji za saradnju, naš pristup svakom od njih je krojen po njihovim merama i sa željom da uspešno lansiramo projekat. A iz našeg dosadašnjeg iskustva, klijente možemo svrstati i jednu od ovih 5 kategorija.

Tagujte se
Tagujte se

Tagujte se – Koji ste od 5 tipova klijenata sa kojima sarađuju marketinške agencije?

1.Klijent sa nerealističnim očekivanjima

“Ovo će biti tako veliko i  revolucionarno! Ma, ima da pokida. Nego, moramo da radimo brzo, sve mora da bude spremno za mesec dana.” Klijente sa velikim, revolucionarnim idejama svi volimo, jer uvek donose promene, inovacije, teraju nas da iskoračimo dalje i budemo još kreativniji. Međutim, ono oko čega se često ne slažemo su očekivanja. Oni u svojim vizijama vide ponekad i nešto što njima dobro zvuči, ali često nije lako ili uopšte ostvarivo, jer budžet, vremenski okvir u kome se očekuju rezultati to ne dozvoljavaju. Kako do win-win situacije za obe strane? Rešenje leži u tome da se postavi jasan timeline projekta, gde će po fazama biti objašnjeni zadaci koje treba da uradi agencijski tim u određenom vremenskom roku. Očekivanja moraju biti postavljena na realnim osnovama.

Klijent sa nerealističnim očekivanjima
Klijent sa nerealističnim očekivanjima

2. Mikromenadžer

“Hej, ja (samo) da proverim kako ide (odaberite po želji- dizajniranje, programiranje, pisanje…). Pisao/la sam vam juče i niko mi nije odgovorio, pa rekoh da pokušam još jednom.”

Posao agencije u saradnji sa klijentom je da se bavi onim delom posla (marketingom) za koji kompanija ili nema kapaciteta ili vremena da se sama time bavi. Mikromenadžerima je teško da to shvate, pa često postavljaju pitanja, zahtevaju konstantno izveštavanje o napretku i žele da znaju svaki detalj.

Kako do win-win situacije za obe strane? Još na inicijalnom sastanku treba postaviti jasna pravila i granice. Saradnja sa profesionalcima treba da znači da klijent, sa dobrim razlogom, želi da sarađuje sa ekspertima, koji znaju svoj posao i da i jedni i drugi (i agencija i klijent) treba da rade ono što najbolje znaju. Fokus mora biti na onome što najbolje poznajemo, kako bi zajedno sa drugima, koji takođe rade ono u čemu su najbolji, zajedno napravili uspešnu priču.

 

3.  ‘Da, možda, ne znam’ klijent

“Čini mi se da je ovo dobro, da, da definitivno. Ali, kao da mu nešto fali, hmmm, nisam baš siguran/sigurna. Šta vi misite?”

Ono što karakteriše ovu vrstu klijenata je problem sa donošenjem odluka. Oni uvek i mnogo vagaju i nikada nisu 100% sigurni da li je neko rešenje dobro. Često se oslanjaju na tuđe mišljenje, pa traže drugo, treće, peto, što doprinosi odugovlačenju ili gubitku vizije. Fokus im je takođe problem, pa se često dešava da ne pošalju na vreme svoje mišljenje o nekom delu projekta koji je završen. To ponovo doprinosi odugovlačenju.

Kako do win-win situacije za obe strane? Klijentu koji baš i nije siguran koju odluku treba doneti i u kom pravcu ići, treba dati podsticaj, ali i razumevanje za sve njegove nedoumice i dileme. Važno je nakon svakog sastanka zapisati do kojih zaključaka se došlo, kako se ne bi zagubila neka važna odluka i kako ne bi bilo neželjenih promena u poslednjem trenutku.

‘Da, možda, ne znam’ klijent
‘Da, možda, ne znam’ klijent

 

4. ‘Sve mu hitno’ klijent

“Može ovo ASAP? Mora da se završi do kraja nedelje, jer imam neki rok koji nikako ne smem da probijem.”

Da, neki zadaci moraju da se urade brzo i to je svima jasno, ali… neki ne moraju. Baš zbog toga, kada klijent zatraži da se nešto uradi brzo iako za to ne postoji potreba, agencijski tim trpi i njihovo dodatno vreme mora da bude korišćeno za završavanje takvih zadataka. A svi ćemo se složiti da niko baš ne voli da radi prekovremeno, ukoliko to nije baš apsolutno neophodno.

Kako do win-win situacije za obe strane? Korektan odnos između klijenta i agencije, mora da bude takav sa obe strane. Važno je postaviti prioritete jasno i znati koliko je nešto zaista hitno, a koliko je to stvar nestrpljenja. Brzina, nažalost, ponekad donosi i ne tako brilijantan rezultat, pa zarad brzine, a nauštrb kvaliteta, ne treba požurivati kreativce.

‘Sve mu hitno’ klijent
‘Sve mu hitno’ klijent

 5. Obožava trendove

“Ma, to mi je baš super, nego šta misliš o tome da probamo ono što je skoro uradio (izaberite brend po želji)?”

Klijenti koji obožavaju trendove i prate sve, često znaju da previše svog vremena posvete tome, čime u jednom trenutku gube fokus i zaborave na suštinu svog brenda, njegovih potreba i još važnije potreba njegovih kupaca. Nije svaki trend za svaki brend i mi smo tu da objasnimo i predložimo kada nešto može da se iskoristi a kada ne.

Kako do win-win situacije za obe strane? Ključ je poverenju i veri u to da agencijski tim odlično poznaje trendove, ali još bolje zna gde se oni mogu primeniti, a gde ne. Razgovor o trendovima i razmena mišljenja je uvek dobar način da se dođe do nekih novih ideja.

Obožava trendove
Obožava trendove

 Titani su uvek tu za vaš brend

Nadamo se da će vam ovaj blog biti koristan i da ćemo svi naučiti iz njega nešto novo o tome kako da agencije i klijenti pronađu zajednički jezik, što će nam doneti dobru osnovu za buduću uspešnu saradnju. Tim Titan dizajna je uvek spreman da novim idejama za objave unapredi vaš nastup na društvenim mrežama, učini vašu veb prodavnicu još kvalitetnijom ili napiše copy na vašem veb-sajtu koji će doneti mnogo lidova. Ukoliko vam se dopao ovaj blog, obavezno ga podelite sa svojim prijateljima i upišite se na listu čitalaca našem njuzletera, jer vas tu očekuju i druge zanimljive teme iz naše agencije.