U 2021. logo dizajneri su napravili veliki korak ka inovativnom i mnogo smelijem dizajnu. Šta to znači u praksi? Koristili su jarke kolor palete, eksperimentisali su animacijama, tipografijom, oblicima, radili su na modernizovanju simbola i usavršavanju kombinovanja jednostavnih geometrijskih formi.

Neke od tih trendova, možete pročitati u našem pregledu top trendova u logo dizajnu za 2021. i sami se uverite koliko je prethodna godina bila zanimljiva u oblasti grafičkog i logo dizajna. No, vreme je da gledamo unapred i predvidimo šta će nam ova godina doneti i koje novine ćemo u njoj spoznati.

U 2022. trendovi u logo dizajnu imaju tendenciju naslanjanja na neke prošlogodišnje, ali takođe očekujemo i da će doneti neke novine, koje će razdrmati globalnu scenu. Moramo da naglasimo da je ranije lako bilo napraviti razliku između modernog logo dizajna i logoa koji je zastareo. Sada se stvari drastično menjaju – to znači da ćete svuda videti i 3D logoe i ravne logoe, kao i one koje imaju minimalistički izgled, ali i one koji izgledaju kao da su izašli iz japanskog anime filma.

Jedno je sigurno – izgleda da se u 2022. jedan trend sigurno nastavlja – neograničena sloboda izražavanja kreativnosti i odabira formi. Radujemo mu se! Hajde sada da pogledamo vodeće trendove za ovu godinu.

Jednostavna geometrija i bazični oblici

1.Jednostavna geometrija i bazični oblici

U 2022. vraćamo se jednostavnim formama, jer se pokazalo da kupci teško uspostavljaju odnos i pamte brendove koji imaju kompleksne logoe. To se posebno može pokazati kao problem za velike brendove koji žele da podignu svoju vidljivost i prisustvo na tržištu. Zbog toga se dešava da oni traže nešto jednostavnije logoe, koji imaju jasne oblike i teže ka simplifikovanju, a ne kompleksnosti.

Osnovni geometrijski oblici su trouglovi, krugovi, kvadrati, linije i tačke, koji omogućavaju logo dizajnu da bude što jednostavniji. Princip „manje je više“ koriste mnogi poznati brendovi, koji jednostavne oblike u svom novom logou, čine zanimljivijim odabirom jarkih boja ili još minimalističkijim korišćenjem crno-bele kolor šeme.

Da li ste prošle godine čitali naš blog o renoovom novom logou? Tu ste mogli da uočite, kako je francuski brend automobila Reno, izabrao minimalizam kako u obliku, tako i u odabiru boja. Volvo i Kia, još dva automobilska brenda su redizajnirala logoe i koristili sličan princip.

Visoki logoi
Visoki logoi

2.Visoki logoi

Iako većina trendova u 2022. predstavlja nešto što smo već viđali ovih godina, sledeći trend je ipak pravo osveženje u kreativnom smislu. Uski i visoki, ovi logoi, su prava suprotnost u odnosu na već previše korišćene horizontalne, okrugle ili kvadratne logoe. Ako malo zavirimo u Behance dizajnerski svet, videćemo da ovaj trend rado prihvataju modni brendovi, kreativni studiji i neki veći brendovi koji žele da pokažu otvorenost ka novim formama i oblicima.

Ako se zapitamo odakle nam dolaze visoki logoi – odgovor leži u Art Deco umetničkom pravcu, gde je postojala posebna posvećenost i ljubav prema elegantnim vertikalnim ramovima. Takođe „boho“ estetika, popularna poslednjih godina, može da se poveže sa ovim trendom.

Bez obzira gde su dizajneri pronašli inspiraciju za ovakav oblik, čini se da će ova promena doneti novi način na koji slažu tipografske i ostale elemente. Tako nam se takođe čini da će ova vrsta logoa odlično odgovarati i online svetu, posebno zbog toga što nema potrebe da se radi više verzija zarad responsive dizajna na različitim platformama.

Žvrljotine i crteži
Žvrljotine i crteži

3.Žvrljotine i crteži

U 2022. žvrljotine, crteži, crtanje rokom i sl. se vraćaju kao trend na velika vrata. Iako se nekima ovo može učiniti kao dečje crtanje rukom na času, dok profesor prepričava događaje iz daleke istorije ili objašnjava integrale, ovaj trend je nešto mnogo ozbiljnije i donosi dosta kreativnosti. Ključ njegovog uspeha je u tome što brendovi sve više traže od dizajnera da daju svoj lični pečat logou, ali i brendu. Izgleda da nema ništa bolje od brzih crteža rukom i linija povučenih u jedinstvenom stilu.

Iako većina dizajnera poslednjih godina uživa u minimalizmu, mi ne možemo a da se ne oduševimo nekim od logoa koji su napravljeni pod uticajem ovog trenda, jer donose razigranost. Za neke kompanije, ovaj trend može biti odličan baš zbog toga što dizajneru pruža dovoljno prostora da se kreativno izrazi, a istovremeno i da unese sve specifičnosti brenda u dizajn, praveći jedinstven i drugačiji logo.

Visoka saturacija boja i gradijenti na logou
Visoka saturacija boja i gradijenti na logou

4.Visoka saturacija boja i gradijenti na logou

Priča sa bojama i njihovim izborom za logo dizajn je više individualna, nego što se može nazvati trendom, jer je ipak klijent taj koji bira logo u jačim bojama ili minimalistički u crno-beloj varijanti. No, ako gledamo velike svetske brendove, ipak nam se čini da oni rado biraju boje za svoje logoe.

Formula je obično sledeća- izbor boja bude nešto smeliji, saturacija pojačana na maksimum, dok oblik logoa bude nešto jednostavniji. Kombinacija previše boja i detalja, često zna da odaje utisak preteranosti, pa je važno odabrati ili jedno ili drugo – dakle, ili jarke boje ili kompleksniji dizajn, nikako oba.

Ponekad, ovaj trend (ukoliko se koriste neonske boje ili one iz „candy“ palete) zna da izgleda pomalo jeftino, pa treba biti pažljiv sa odabirom nijansi u kolor paleti. Drugi aspekt ovog trenda su gradijenti (kojih se sećamo iz 2020. godine) i mislili smo da se neće vraćati, ali izgleda da smo pogrešili. Oni su nekako iz one priče „ili ih volite ili ne“, pa nećemo o njima dalje dužiti.

Koji trend sigurno ostavljamo u 2021. godini?
Koji trend sigurno ostavljamo u 2021. godini?

Koji trend sigurno ostavljamo u 2021. godini?

Za kraj, hajde da se osvrnemo i na jedan trend iz 2021. godine koji ćemo sasvim sigurno u ovoj godini ostaviti iza sebe. Takav trend je sasvim sigurno animacija – zvezda trend reporta 2021. pa iako je ona bila jedan od omiljenih trendova prošle godine i svakako imala svoje svetle trenutke, ipak se nekako nije „primila“ kod svih, tako da će ostati u prošlosti. Razlog za to verovatno leži u tome što je animacija primenljiva samo na digital, pa ta činjenica ne odgovara svima.

Nadamo se da vam se dopalo naše predviđanje trendova za 2022. godinu i da ćemo biti u pravi, bar što se polovine njih tiče. Ako vam je ovaj blog bio zanimljiv ili želite da sa kolegama komentarišete logo dizajn trendove, obavezno im ga pošaljite i očekujte njihove komentare. Srećna nam još jedna kreativna i šarena nova godina.