grafički dizajn

grafički dizajn – studio
grafičkog dizajna

Grafički dizajn nije umetnost, već je vizuelna komunikacija koja nam omogućava lakše sporazumevanje. Kao disciplina, ima za zadatak grafičko oblikovanje komunikacije različitih medija. Tu spadaju: novine, časopisi, plakati, bilbordi, vizit karte, ambalaža, marketinške kampanje proizvoda i usluga i tome slično.

grafički dizajn logotipa
graficki dizajn kese

Vizuelna komunikacija

Dizajnom aranžiramo vizuelne elemenate kao što su tipografija, fotografija, ilustracija, simboli i boje s ciljem prenošenja neke poruke ciljnoj javnosti. Zadatak grafičkog dizajnera je kombinovanje vizuelnih i verbalnih elemenata u jednu organizovanu i efikasnu celinu, pa je on disciplina koja objedinjuje više elemenata i veština. Pisci kreiraju slogane, fotografi i ilustratori kreiraju vizuelne elemente, tipografi različite tipografije, dok dizajner stvara jedinstvenu celinu vizuelne komunikacije.

graficki dizajn na ambalaži za kikiriki puter

Oblasti grafičkog dizajna

Dizajn brošura

Dizajn kataloga

Dizajn Vizit Karti

Zato što su vizit – karte često prvi štampani materijal sa kojim potencijalni klijent ili mušterija dolazi u kontakt, kompanije se trude da u kreiranje impresivnih vizit-karti ulože više sredstava nego u ostatak kancelarijskog materijala. Specifične fascikle, ili prorezi, specijalna mastila kao na primer metalik i premazi, čak i neobični papir, sve su to dodaci koji će učiniti da se vizit-karta izdvoji i bude vredna pamćenja. Kao što se kaže u staroj poslovici: „Nikad nećete dobiti drugu šansu da ostavite prvi utisak“. Pored intrigantnih vizuelnih elemenata, dizajner bi trebalo da prenese značajne informacije o osobi po logičnom redosledu, tako što će kreirati vizuelnu hijerarhiju u kojoj se prvo saopštavaju najvažnije stavke.

primer štampane brošure
pocetna strana brosure
naslovna strana brosure sa zlatotiskom
zasto je važan graficki dizajn
graficki dizajner kreativna pesrona

Zašto je važan grafički dizajn?

Bilo da radite u marketing sektoru ili nekog drugod, ne možete ništa da uradite bez dobro grafičkog dizajna. Treba Vam brošura, katalog ili kompletan vizuelni identite, naš tim grafičkih dizajnera će uraditi dizajn prema vašim potrebama.

Najvažnije je da se tekst i slike skladno ukomponuju. Tipografija i njen izgled igra veoma važnu ulogu u grafičkom dizajnu.

Sve vrste grafičkog dizajna zahtevaju specifične veštine i tehnike koje naši dizajneri imaju. Bilo da se radi od dizajnu brošure, ambalaže ili UX dizajn imamo specijalizovane dizajnere koji odgovaraju vašim potrebama.

Kad je u pitanju priprema za ofset ili flekso štampu imamo posebne prepress operatere koji će besprekorno pripremiti vaš fajl za štampu.

primer dizajna vizuelnog identiteta

Koji su tipovi grafičkog dizajna?

1. Grafički dizajn vizuelnog identiteta

Svakoj kompaniji ili brendu potreban je vizuelni identitet. Šta je vizuelni identitet? Vizuelni identitet je način kako neka organizacija ili brend komuniciraju, ton, emocije, misija, vizija. Sve se to postavlja kroz identitet Brenda ili kompanije. Identitet Brenda se odnosi na njegovu komunikaciju sa potrošačem ali I sa zaposlenim. Grafički Dizajn ima zadatak da objedini vizuelni identitet Brenda kroz tipografiju, fotografiju, grafički oblik.

Naša agencija je specijalizovana za grafički dizajn vizuelnog identiteta i u saradnji sa našim brend menadžerima gradimo vizuelni identitet brenda kroz logo, tipografiju, paletu boja…

Kreiramo ceo identitet brenda kroz njegov stil i ponašanje na tržištu prema potrošačima i prema zaposlenima unutar kompanije.

Naša strast su komunikacione, koceptualne i kreativne veštine kroz koje pristupamo tako što prvo istažimo tržište, i na osnovu toga radimo vizuelni deo posla.

dizajn vizit karti
korporativni identitet
graficki dizajn pelagus
graficki dizajn kataloga

2. Grafički dizajn reklamnog materijala

Kada većina ljudi pomisli na grafički dizajn, misli na dizajn kreiran za marketing i oglašavanje.

Iako marketing igra vodeću ulogu da kompanija ostvari uspešnu promociju, dođe na pravi način do svoje ciljane publike, grafički dizajn je tu da radi u službi marketinga. Grafički dizajn oživljava i daje sliku onoga što marketeri žele da ostvare na tržištu. Marketing će istražiti tržište, saznati želje, potrebe i svest kod kupaca koje proizvode žele da konzumiraju, a dizajneri će ga vizuelno oživeti.

Zajedno sa našim marketing timom kreiramo i osmišljavamo i grafički dizajniramo ono što je potrebno kupcu.

Radimo sve vrste marketing materijala:
Razglednice i flajeri, oglasi u časopisima i novinama, posteri, baneri i bilbordi, infografika, brošure (štampane i digitalne), brendiranje vozila, newsletter dizajn, Power Point prezentacije, dizajn menija za restorane, dizajn postova za društvene mreže, baneri i grafike, baneri…

graficki dizajn bilborda
pop up counter
dizajn roll up banera
brendiranje vozila
dizajn korisničkog interfejsa

2. Grafički dizajn korisničkog interfejsa

Korisnički interfejs (UI) je način na koji korisnik komunicira sa uređajem ili aplikacijom. Dizajn korisničkog interfejsa je proces dizajniranja interfejsa kako bi se oni učinili lakim za korišćenje i pružili korisničko iskustvo.

UI uključuje sve stvari sa kojima korisnik komunicira — monitor, tastaturu i miš, telefon, teblet — ali u kontekstu grafičkog dizajna, dizajn korisničkog interfejsa se fokusira na korisnikovo vizuelno iskustvo i dizajn grafičkih elemenata na ekranu kao što su raspored boja, položaj linkova, dugmića, meniji, mikro -interakcije i još mnogo toga. Posao dizajnera korisničkog interfejsa je da uravnoteži estetsku privlačnost sa tehničkom funkcionalnošću.

Primeri grafičkog dizajna korisničkog interfejsa: dizajn veb stranice, dizajn teme za WordPress, dizajn interfejsa za video igre, dizajn aplikacije…

graficki dizajn korica knjige

3. Grafički dizajn publikacije

U dizajn publikacija spadaju štampani mediji, kao što su knjige, brošure, flajeri, katalozi, časopisi, novine itd. Međutim pojavom digitalnih medija sve više se javlja potreba za digitalnim izdavanjem, a sve manjom štampom.

Grafički dizajneri koji dizajniraju časopise, knjige, moraju veoma dobro da poznaju tipografiju i da su upoznati sa osnovama fotografije. Takođe sarađuju sa urednicima i kućama koje izdaju časopise ili knjige.

Primeri grafičkog dizajna publikacija: Knjige, novine, bilteni, Imenici, godišnji izvještaji, časopisi, katalozi.

Dizajneri publikacija moraju posedovati odlične komunikacijske, i organizacione veštine. Pored stručnosti u grafičkom dizajnu, oni moraju da razumeju boje, proces štampe kao i razumevanje digitalnih pojmova.

dizajn magazina
dizajn oglasa
graficki dizajn naslovne strane časopisa
graficki dizajn korica knjige
dizajn etikete za vina

4. Dizajn ambalaže

Svaki proizvod traži da bude upakovan. Bilo da je to radi zaštite, skladištenja ili distribucije pa sve do prodaje.  Da bi proizvod dobio na vrednosti i stajao na polici, treba da bude dobro dizajnerski osmišljen u upakovan u ambalažu. Svaka kutija, boca i torba, svaka limenka, kontejner ili kanister je šansa da ispriča priču o brendu.

Dizajneri ambalaže kreiraju koncepte, razvijaju 3d modele i kreiraju grafička rešenja koja se pripremaju za štampu. Ovo zahteva stručno poznavanje procesa štampe i dobro razumevanje grafičkog dizajna. Pošto dizajn ambalaže dotiče toliko mnogo znanja i stvari, nije neuobičajeno da dizajneri moraju poznavati fotografiju, ilustraciju i vizuelni identitet.

dizajn ambalaze za dojpak pakovanje
dizajn ambalaze za takovo gotova jela
dizajn cokolade
dizajn etiketen za pivo od kinoe