Facebook ima i te kako šta da ponudi oglašivačima u 2023. godini- od temeljno i precizno segmentirane publike do različitih formata oglasa. Istraživanja pokazuju da čak 70% kupaca klikne na FB oglas i obavi kupovinu na ovaj način. Ukoliko se vaša ciljna grupa nalazi na ovoj mreži, onda je ovo blog koji će vam doneti vrlo korisne informacije o oglašavanju i predstavljanju vaših brendova na ovoj društvenoj mreži. Hajde da vidimo kako učiniti 2023. uspešnom na Facebook-u.

1.Video oglašavanje ostaje vrlo popularno

Tokom godina je video oglašavanje na društvenim mrežama postalo vrlo popularno i sada ga koriste najrazličitije vrste brendova za promociju svojih proizvoda. Svakako da nas ovo ne može iznenaditi, jer pomoću ovih videa brendovi mogu da ispričaju svoje brend priče na mnogo načina, a pored toga mogu i da prikažu kako se njihov proizvod ponaša u svakodnevnom okruženju.

Pored toga, Facebook Reels je format u koji je kompanija uložila dosta novca i plasirala ga u čak 150 država. Podaci pokazuju da je posle kratkih YouTube videa, Facebook-ov video format najgledaniji od svih koji postoje. U jednom od prethodnih blogova smo predstavili sve prednosti i mane YouTube Shorts, TikTok i Reels videa, pa tu možete pročitati nešto više o svakoj od ovih formi na popularnih društvenim mrežama.

Kako sve više brendova ulaže novac u proizvodnju kvalitetnog video sadržaja, kroz kupovinu alata za proizvodnju videa visokog kvaliteta, čini se da će ova godina doneti veću konkurenciju u tom segmentu. Teži sa ka tome da videi, osim kreativnosti sadrže i dobro ispričanu brend priču, ali i da budu kvalitetno snimljeni, kako bi prikazali proizvode u najboljem svetlu i pružili publici priliku da poželi njihov proizvod u svom domu.

2.Kratki video formati će carovati Facebook-om

Da li se sećate prvih kratkih videa, koji su se pojavili još na Vine-u? Da, upravo je na toj platformi stvoren format, koji će kasnije postati vodeći na svim društvenim mrežama. TikTok je još više proslavio kratke videe, a onda su se oni proširili ogromnom brzinom i na ostale mreže. I u 2023. će se nastaviti ovaj trend, pa bi bilo dobro i da vi uložite u stvaranje videa za vaš brend, ukoliko želite da on ostane aktuelan. A da ove videe ne gledaju samo zumeri, dokaz je baš Facebook, koji po broju pregleda nadilazi čak i sam TikTok. Iako se na najpopularnijoj mreži za srednju generaciju može videti mnogo kratkih videa sa TikToka, Facebook ipak ima i dosta originalnog sadržaja, koji se nalazi na ovoj aplikaciji.

3.„Tiktokifikacija“ kreativnog sadržaja

TikTok je, sada već, ozbiljan fenomen na nebu zvezda i zvezdica društvenih mreža. Ova platforma, koja u najvećoj meri među publikom ima pripadnike generacije Z, privlači sve više novih korisnika i njihova publika samo svakog dana sve više raste. Osim što im je broj korisnika u porastu, oni prednjače i u postavljanju trendova, ali i novih ideja za raznovrstan sadržaj na mrežama.

Veliku popularnost, u poslednje vreme, imaju videi u kojima influenseri govore direktno u kameru. Čime god da se bave ili šta god da promovišu na ovaj način, kroz ovaj format koji je osvojio publiku, influenseri uspevaju da generišu ogroman broj pregleda. Verovatno je ključ uspeha ovog formata u tome što gledaoci, na ovaj način, osećaju bliskost sa influenserima. Kako god bilo, ovaj trend je započeo na TikToku i velikom brzinom se širi i na druge mreže, u koje ubrajamo svakako i Facebook.

Isto se može primeniti i na hešteg izazove, viralne audio snimke pesama ili izgovorenih rečenica, ali i na trendove koje postavljaju sami korisnici ove mreže. I iako većina ovih trendova počinje na TikToku, oni se vrlo brzo šire na ostale mreže poput Facebook-a, Instagrama i sl. Zato je važno, da ako kreirate sadržaj za Facebook uvek pratite aktuelne trendove, kako bi ostali relevantni. Ukoliko pak nemate vremena da se bavite kreiranjem sadržaja za društvene mreže, možete nas kontaktirati i naš tim će za vaš brend osmisliti strategiju promocije na digitalnim kanalima.

4.Reklame koje se uklapaju izgledom u sadržaj

Facebook konstantno radi na poboljšanju ponude proizvoda preko svoje platforme, pa se tako čini da se jasna linija između online kupovine i društvenih mreža sve više zamagljuje. Facebook prodavnice su se pojavile pre oko tri godine i dozvolile su proizvođačima i prodavcima da direktno iz ovih aplikacije/društvenih mreža prodaju svoje proizvode.

Od tada, platforma je nastavila da razvija i unapređuje rešenja za prodaju preko društvenih mreža. Nedavno je Facebook predstavio novu vrstu reklama, namenjenih upravo prodaji preko njihove mreže. U pitanju su Advantage+ shopping kampanje, koje omogućavaju brendovima da testiraju kreativnost i generišu konverzije kroz potpuno automatizovane kampanje.

Za e-commerce i prodavnice sa direktnom prodajom proizvoda, ovo je odličan način da efikasno optimizuju prisustvo na Facebook-u i upravo to će biti ključ njihovog uspeha u 2023. godini.

5 saveta kako da budete bolji od konkurencije na Facebook-u u 2023.

Za kraj ovog bloga želimo da vam damo nekoliko kratkih saveta o tome kako da maksimalno iskoristite Facebook reklame i budete bolji u odnosu na konkurenciju. Zapišite sledećih 5 saveta, jer će vam biti potrebni.

  1. Trasirajte put i postavite jasan kreativni pravac i držite se toga,
  2. Koristite različite formate reklama i nemojte ih postavljati samo na jednoj platformi ili na jednom mestu na njoj,
  3. Dobro gledajte Facebook metrike i šta vam one govore, jer ćete tako moći da optimizujete svoje kampanje,
  4. Koristite precizno targetiranje u kampanjama, kako biste pomogli algoritmu da što bolje plasira vaše reklame,
  5. I zašto da ne? Isprobajte automatizovane Advantage+ kampanje, koje Facebook optimizuje tako da se postignu najbolji rezultati.