Ukratko o ovom projektu

Industrija: Mesna industrija- proizvodnja svežeg mesa i mesnih prerađevina

Klijent: Nedeljković

Usluga naše agencije: redizajn logotipa i izrada knjige grafičkih standarda

Cilj: Kreiranje novog logoa koji će biti prepoznatljiv, moderan i originalan. Takođe, uspostavljanje jasnih principa i visokih standarda korporativnog identiteta.

O klijentu

Klanica i prerada mesa „Nedeljković“ je porodična kompanija, osnovana 1989. godine. Od tada raste i razvija svoje proizvodne kapacitete i unapređuje kvalitet mesa i prerađevina od mesa. Ova kompanija proizvodi sveže meso različitih vrsta (jagnjeće, goveđe, teleće, svinjsko, juneće, ovčije i praseće) i preko 50 vrsta trajnih i polutrajnih proizvoda od mesa najvišeg kvaliteta.

Od kada su osnovali kompaniju, pre više od 30 godina, Nedeljkovići stalno šire svoju maloprodajnu mrežu i povećavaju broj zemalja u koje izvoze svoje proizvode. Trenutno imaju 16 sopstvenih maloprodajnih objekata i izvoze svoje proizvode u preko 10 zemalja. Planiraju da udvostruče broj svojih prodavnica i dalje prošire prodaju mesnih proizvoda.

U skladu sa tendencijom rasta i razvoja kompanije, na red su došle i promene vizuelnog identiteta. One dolaze u trenutku kada kompanija želi da se još čvršće pozicionira na tržištu, da se predstavi novim kupcima, ali i da iznenadi one stare novim logotipom i korporativnim identitetom.

Izazov koji je stavljen pred naše dizajnere

Klijent je u brifu tražio, od naših dizajnera, da kreiramo novi logotip koji je biti jasniji i drugačiji u odnosu na stari, a istovremeno jedinstven i prepoznatljiv među kupcima. Ukratko- sve ono što stari nije bio. Drugi deo zadatka je bila izrada knjige grafičkih standarda, koja će jasno i precizno definisati najvažnije principe novog korporativnog identiteta kompanije.

Kada je reč o starom logotipu, on je bio previše generički, nije se ni po čemu izdvajao i nije bio dovoljno prepoznatljiv. Pored toga, njegova primenjljivost i čitljivost na različitim medijima, poput bilborda i papira, ali i veb-sajta i veb banera, nije bila na zadovoljavajućem nivou.

No, tu nije kraj, stari logo je još pored svega dosta ličio na logotip konkurencije– tipografija im je bila vrlo slična, ali i boje, pa se moglo desiti da kupci pomešaju dva brenda. Da zaključimo analizu starog logoa konstatacijom da je tipografija bila zastarela i da je redizajn stvarno bio hitno potreban.

Rešenje

U skladu sa potrebama klijenta, njegove ciljne grupe, ali i ciljevima kompanije da se dalje penje na lestvici uspešnih kompanija u mesnoj industriji, kreirali smo novi logo. Ovo je logo koji ima svoju priču, obraća se direktno kupcima, komunicira sa njima i ostavlja utisak. Ponosni smo na ovaj redizajn, jer znamo da su i klijent, ali i njihovi kupci dobili logo koji će lako pamtiti i na osnovu koga će lako pronalaziti proizvode u prodavnici. A šta smo još postigli kreiranjem novog logoa za mesnu industriju Nedeljković?

  1. Naša rešenja za logotip i ostale elemente, koja će biti primenjeni na različitim medijima su jednostavna, pročišćena, bez suvišnih detalja i moguće ih je primeniti na svim površinama i u svim formatima,
  2. Odlučili smo se za tipografsko rešenje sa ikonom– koje će kao celina predstavljati kompaniju u novom svetlu,
  3. Istakli smo crvenu boju kao osnovnu korporativnu boju, po kojoj je „Nedeljković“ poznat, a njoj smo pridodali i elemente u beloj i zelenoj boji, kako bismo napravili balans,
  4. Zeleni element lista, u ovom slučaju, predstavlja konstantan rast kompanije (što nam je bilo važno da naglasimo),
  5. Belo slovo N je izabrano da predstavi prvo slovo naziva kompanije i bude kontrast koji se ističe na crvenoj pozadini,
  6. Crveni štit je osmišljen kao znak sigurnosti i kvaliteta najvišeg, svetskog nivoa,
  7. Odlučili smo se da naziv kompanije (u onim slučajevima kada će biti i on prikazan) bude ispisan jednostavnim crnim fontom, kako bi i dalje novi logo ostao u prvom planu.

Rezultat

Kompanija „Nedeljković“ je dobila moderan i prepoznatljiv vizuelni identitet koji će ih dostojno predstavljati među ciljnom grupom. Konačna grafička rešenja, koja su radili naši dizajneri, već su dobro prepoznata i prihvaćena od strane kupaca. Kupci ih sada jasno prepoznaju, bez bojazni da će biti pomešani sa nekom drugom konkurentskom kompanijom. Nova rešenja je već moguće videti na sajtu, društvenim mrežama, brendiranim prodavnicama i sl.

Utisci klijenta

Dobili smo definisan, utemeljen i moderan dizajn za naredno poglavlje razvoja naše kompanije. Dizajnerski tim je lako i brzo shvatio naše potrebe, predložio nam rešenja, koja se uklapaju u naše ciljeve i rezultat je, na kraju, vizuelni identitet koji je stvarno za 21. vek. Knjigom grafičkih standarda smo takođe jako zadovoljni, jer konačno na jednom mestu imamo sve što je vezano za brendiranje našeg biznisa.