Dizajner je upravo kliknuo na „send“ i poslao vizuale klijentu na odobrenje. S jedne strane on je srećan i ponosan, jer je završio svoj deo posla, a sa druge strane nervoza počinje da raste zato što želi što pre da čuje mišljenje klijenta.

Značaj feedback-a za dizajnera je ogroman, jer uz pomoć njega ono na čemu radi može postati još bolje. No, ponekad se feedback sastoji od samo 4 reči: ne sviđa mi se i to je sve. Ovakav feedback je jedna od stvari koja nikako ne znači dizajneru, pa ako ne znate kako da mu pomognete, ili naučite ili ovo nemojte da radite u blizini dizajnera. U jednom od naših prethodnih blogova smo pisali o rečenicama koje nerviraju dizajnere, pa obavezno bacite pogled na njih pre nego što napišete feedback.

Bilo da sami dostavljate mišljenje, kao klijent, o logo dizajnu ili dizajnu ambalaže ili to radite kao menadžer neke kompanije, jako je važno da naučite kako to da uradite na pravilan način. Zato smo u nastavku pripremili nekoliko korisnih saveta, koji će vam pomoći da sledeći put budete precizniji u oceni rada dizajnera. Treba napomenuti da se ovi saveti mogu primeniti i na druge zaposlene u full-service marketinškim agencijama.

1.Postavljajte pitanja

Uspešan dizajnerski projekat je zasnovan na saradnji i postavljanju pravih pitanja, koja će učvrstiti komunikaciju između dizajnerskog tima i klijenta. Umesto da ne kažete ništa više od „ne sviđa mi se“ ili pošaljete listu pojedinačnih elemenata koje treba promeniti, iskoristite drugi pristup. To znači da otvorite diskusiju postavljanjem pitanja, kako se ništa ne bi pretpostavljalo i kako bi kanal komunikacije uvek bio otvoren. Na taj način mi dobijamo dosta informacija od vas, kao klijenata i učimo o vašim potrebama i potrebama vaše ciljne grupe.

2.Komunicirajte probleme i izazove, a ne rešenja

Shvatamo da je vrlo primamljivo da, kada pogledate dizajnersko rešenje, predložite izmene za one delove koji vam se ne sviđaju ili vam se čini da ne funkcionišu. Umesto toga, bolje je da ukažete na potencijalni „problem“ i zašto mislite da predloženo rešenje nije dobro. Uzmimo za primer dizajn newsletter-a i mesto na koje smo stavili call to action polje. Možda se vama to mesto ne čini dobrim, jer mislite da će kupci bolje reagovati ako se pomeri na drugo mesto. Obrazložite nam zašto je to bolje za ciljnu grupu i pomozite nam da zajedno pronađemo najbolje rešenje. Kada nam objasnite u čemu je problem, dizajner će dobiti više informacija, što će mu pomoći da predloži neka bolja rešenja.

3.Fokus mora biti na strateškim ciljevima

Vizuelni dizajn je subjektivan, pa tako nešto što se nama dopada, klijentu se možda neće dopasti i obrnuto. Zato je bolje držati se ranije definisanih strateških ciljeva, kako ne bismo skretali sa puta koji je već postavljen. Na taj način diskusija o feedbacku će biti produktivna, ali će i ceo projekat gurati u pravom smeru. Umesto da jednostavno posmatrate dizajn, pokušajte da se prisetite ciljeva koje ste postavili, kao i brifa, ali i ciljnih javnosti i onda tek razmislite da li se dizajn uklapa u taj okvir. Na primer, ako imate web shop, razmislite da li će previše boja skretati pažnju sa proizvoda i da li je to najbolje rešenje za pozadinu sajta ili je možda bolje da izaberete jednostavnu jednobojnu pozadinu.

4.Sveobuhvatni feedback

Za uspeh dizajnerskog projekta jako je važno da utvrdite jasan put ka davanju feedback-a, posebno kada je više donosioca odluka u igri. Hajde ponovo da uključimo primer u objašnjenje, jer će tako biti jasnije. Poznata nam je situacija u kojoj više donosioca odluka, iz klijentove firme, ostavlja komentare na projektu, koji su u najmanju ruku kontradiktorni.

Kada se tako nešto desi, ne samo da dizajner gubi dragoceno vreme čitajući komentare i pokušavajući da ih razume, nego je i pod pritiskom da odluči koji su komentari prioritet. A to nije i ne sme da bude njegov posao. Kako bi se ovakav scenario izbegao, mi zamolimo klijente da nam dostave jedistven feedback, koji predstavlja sveobuhvatno mišljenje svih članova tima. Takođe, savetujemo klijenta da odredi jednu osobu koja će biti zadužena za komunikaciju

5.Ne zaboravite da pohvalite ono što je dobro urađeno

Svi volimo da dobijemo potvrdu i pohvalu kada nešto dobro uradimo. Iako se feedback uglavnom fokusira na to da dobijemo komentare koji će unaprediti dizajn, dobro je i kada klijent zna da pohvali delove vizuala koji su mu se naročito dopali. Ne samo da na ovaj način dobijamo dodatni vetar u leđa i ohrabrenje za dalji rad, već nam to omogućava i da bolje shvatimo klijentove želje. Tako možemo da izgradimo bazu znanja o tome šta naši klijenti vole i da im ponudimo više ideja koje su bliske njihovim vizuelnim standardima.

Feedback je važan za uspeh projekta

Da zaokružimo ovaj blog možda najvažnijom rečenicom, koju treba uvek da imate na umu kada vam klijent zatraži feedback- ako želite uspešan projekat, morate da znate da date dobru povratnu informaciju. Obratite pažnju na detalje, budite precizni i opširni kada dajete feedback. Ako primenite ovih 5 saveta sigurno ćete doprineti boljoj komunikaciji između agencije i vašeg tima. Ukoliko su vam potrebni dodatni saveti o tome kako agencija i klijent da nađu zajednički jezik, obavezno pročitajte tekst na našem blogu koji donosi pregršt korisnih saveta na ovu temu.