Ikonica Instagrama na displeju sa zelenom pozadinom
Ikonica Instagrama na displeju sa zelenom pozadinom

Popularna društvena mreža je pre nekoliko dana uvela opciju pretraživanja sadržaja na osnovu ključnih reči. Do sada je pretraživanje bilo moguće jedino za heštegove, lokacije, imena i korisnička imena. A od sada, sve ono što vas zanima, možete pronaći jednostavnim ukucavanjem pojma u za to predviđenom polju. Ova nova funkcija, za sada, će biti dostupna na engleskom jeziku, a među prvima koji su je isprobali su korisnici iz ovih šest zemalja: Australije, Kanade, Irske, Novog Zelanda, Velike Britanije i SAD. Nakon ovog probnog perioda, očekuje se da će pretraga na osnovu ključnih reči biti dostupna i u drugim zemljama.

Prema dostupnim podacima na brojnim stručnim sajtovima, saznali smo da će ova pretraga omogućiti korisnicima da pretražuju sadržaj koristeći ključne reči, a da će algoritam onda pronalaziti te reči u opisima fotografija i videa i prikazivaće najrelevantniji sadržaj korisniku. Koristeći mašinsko učenje, algoritam Instagrama se trudi da nam uvek prikazuje najrelevantniji sadržaj i tačno ono što se poklapa sa našim interesovanjima. Tako će i u slučaju ključnih reči prikazati onu vrstu sadržaja, za koju utvrdi da se najviše poklapa sa onim što pretražujemo svakodnevno.

Naravno, postoje i određena ograničenja kada je pretraga u pitanju, pa tako neće biti moguće da pretražujemo postove sa političkim sadržajem, već će samo izlaziti zvanični profili političara u pretrazi. Instagram naglašava da je pretraga ograničena na opšta interesovanja i ključne reči, koje su u skladu sa njihovim pravilima.

Svakako, ovaj alat nije u potpunosti usavršen, jer je tek na početku masovnije primene i unapređenje njegovih funkcija se tek očekuje, ali će dosta pomoći onima koji pretražuju garderobu npr. ili su ljubitelji novog Instagram formata – Reels.

No, hajde da se detaljnije upoznamo sa prednostima nove Instagramove funkcije.

Dva displeja sa različitim vizualima
Dva displeja sa različitim vizualima

Kako funkcioniše nova Instagramova pretraga?

Iako smo već objasnili u uvodnom delu na koji način funkcioniše ova pretraga, mislimo da se treba još pozabaviti time, zbog čega ćemo u ovom delu dodatno pojasniti kako to izgleda na konkretnom primeru.

Instagram pretraga po ključnim rečima funkcioniše tako što dozvoljava da se ukuca čitava fraza od nekoliko reči, kao npr. „home office inspiration“, dok je ranije bilo potrebno da se ukuca #homeofficeinspiration. To znači da će se sada u pretrazi pojavljivati svi oni postovi koji u opisu sadrže ove reči, bez obzira na to da li smo stavili i heštegove u objavu. Isto tako, ‘home office inspiration’ se može pronaći i u biografijama određenih profila, pa to takođe može biti rezultat pretrage kada pretražujemo određeni pojam ili frazu.

No, vi ćete sada reći: Pa, to je isto, samo nema heštega! I donekle ćete biti u pravu, ali morate ipak imati na umu da neke heštegove nije baš bilo lako pronaći i nisu najpreciznije prikazivali relevantan sadržaj. Jednostavno, pretraga prema heštegovima je bila kompeksnija i bilo je potrebno više vremena da se istraže relevantni heštegovi. Sada će sve biti mnogo jednostavnije.

Iako Instagram još uvek nije podelio sve detalje sa javnošću u vezi sa funkcionisanjem ove pretrage (nije da smo očekivali) ono što za sada znamo je da će poveznicu između naše pretrage i relevantnog sadržaja nalaziti u opisima, a na osnovu algoritma i prednosti koje nam donosi tehnika mašinskog učenja. Nepoznanica je, međutim, da li će algoritam prepoznavati sinonime npr. kao i to da li algoritam prepoznaje fotografiju i na osnovu toga donosi relevantan sadržaj.

Sveska sa olovkom, mobilni telefon na tastaturi laptopa
Sveska sa olovkom, mobilni telefon na tastaturi laptopa

Ima li potencijala za razvitak Instagram SEO-a?

Konačno dolazimo do suštine – zbog čega pišemo o ovoj novoj funkciji? Upravo zato što ona ima u sebi određeni potencijal za korišćenje u marketinške svrhe.

Optimizacija Instagram postova, korišćenjem ključnih reči? Da, baš smo na to mislili.

Ranije jedini način za optimizaciju, Instagram postova, je bilo korišćenje relevantnih heštegova (pa je tako istraživanje istih bilo jako važno za uspeh posta) i stavljanje geo lokacije. Sada ćemo, međutim, imati jedan sasvim nov algoritam (koji treba savladati) i prema kome ćemo optimizovati postove. Konačno ćemo moći i da povedemo diskusiju na temu faktora za rangiranje na Instagramu.

Ipak, još uvek ne možemo ništa reći sa sigurnošću, dok ova funkcija ne zaživi kod korisnika i dok ne vidimo na koji način je oni koriste. Od toga kako se menja ponašanje korisnika, zavisi i promena strategije koju ćemo primeniti u narednom periodu. Naravno, ponavljamo na našem tržištu još uvek ne postoji ova funkcija, ali mi se unapred pripremamo i radujemo novim izazovima.

Iako još uvek ne znamo mnogo, niz pitanja nam se vrti po glavi, pa nas tako zanima: Da li će korisnici i dalje birati heštegove za pretragu pre nego onu prema ključnim rečima? Da li će koristiti ovu vrste pretrage kada budu tražili određeni vizuelni sadržaj, baš kao što to čine na Pinterestu recimo?

Displej sa slikama
Displej sa slikama

Optimizacija, indikatori i podaci

Kako bismo znali da li će ova vrsta pretrage zaživeti među korisnicima (a ne vidimo zašto ne bi) svi marketeri, koji su dobili mogućnost da eksperimentišu sa optimizacijom sadržaja na Instagramu, moraće da prate podatke iz Insights-a, gde će moći da vide ima li neke vrste engagementa na osnovu ključnih reči. To će biti način da saznaju kako i da li se ključne reči koriste za pronalazak sadržaja, koji je važan korisnicima i koji inače ne bi mogli da pronađu na drugi način.

Ako nešto znamo, to je onda činjenica da su korisnici Instagrama alergični na promene interfejsa ali i algoritmna. Možda im se ni ova pretraga neće dopasti u prvom trenutku jer je nova i verovatno je neće odmah shvatiti, ali smo sigurni da će sa vremenom shvatiti njene benefite.

Ipak, čini se da će pretraga na osnovu ključnih reči imati mnogo veći značaj za marketere, jer ćemo svi učiti nešto novo, na osnovu čega ćemo omogućiti korisnicima Instagrama da imaju što bolje iskustvo na ovoj mreži i da što brže pronađu brendove koje vole.

Nadamo se da vam se dopao ovaj post o aktuelnostima na društvenoj mreži Instagram i da ćete ga podeliti sa svojim prijateljima i kolegama. Do sledećeg posta, obavezno pročitajte i ostale tekstove na našem blogu.