Sveska na kojoj piše great content
Sveska na kojoj piše great content

Vodič za male biznise o content marketingu

Ako ste vlasnik malog biznisa i želite da on bude što uspešniji, male su šanse da do sada niste čuli za content marketing i sve njegove potencijale koje ima i uz pomoć kojih mali biznisi ostvaruju odlične rezultate. Istraživanja pokazuju da B2B firme, koje imaju na svom sajtu blog i na njemu objavljuju sadržaj najmanje dva puta mesečno, imaju za 70% više lidova od konkurenata koji još uvek nemaju ovu vrstu sadržaja na blogu.

Blog je osnova svake content strategije, a o jednoj vrlo uspešnoj blog sekciji, koju smo kreirali za našeg klijenta Piazza Organica, već smo pisali. Blog je i najefikasniji način da na svoj sajt dovedete saobraćaj i da se neki od tih posetioca zadrže dok čitaju ostale tekstove ili skroluju kroz online shop na sajtu. Ipak, da bi se blog napravio i da bi se tekstovi napisali, potrebno je vreme i rezultati nisu trenutni, ali su dugotrajni jednom kada saobraćaj krene da pristiže na sajt.

Verovatno i vi razmišljate o ovoj vrsti obogaćivanja sadržaja na sajtu, posebno ako ona donosi potencijalne kupce, ali još uvek niste upoznati detaljnije sa pojmom content writinga, strategije i dr. U ovom blogu ćemo vam dati nekoliko razloga zašto vam je potreban blog na sajtu i kako vam to može pomoći u razvijanju biznisa.

Ruka sa kredom koja piše po crnoj tabli
Ruka sa kredom koja piše po crnoj tabli

Da li vam treba content writer za vaš mali biznis?

Hajde da stvari postavimo na sledeći način. Da li biste svoje finansije i upravljanje njima poverili nekome u koga nemate poverenja i pored činjenice da vi baš i ne znate mnogo o tome? Verovatno ne biste, jer osim što ne znate ništa o računovodstvu, finansijama i porezima, to vas čak i ne zanima i predstavlja gubljenje dragocenog vremena.

Isto tako delegiranje svih onih poslova o kojima znate malo ili apsolutno ništa, trebalo bi da bude povereno nekome ko ima iskustva sa tim. Tako je i sa pisanjem. Ne može svako ko misli da ‘zna da piše’, napiše neki tekst – to samoinicijativno proglasi blogom.

Dodatna vrednost koju donosi profesionalni pisac sadržaja je ta što će znati kako da prilagodi ton i jezik ciljnoj grupi za koju piše, ali će isto tako jasno definisati ciljeve koje treba ispuniti pisanjem određenog teksta ili serije blogova. Vi verovatno mislite da su svi vaša ciljna grupa, ali content writer će vas uveriti u suprotno i daće vam jasne smernice ka kreiranju profila vašeg idelanog kupca.

Stara pisaća mašina na stolu u pozadini su šoljice za kafu i drvene bojice
Stara pisaća mašina na stolu u pozadini su šoljice za kafu i drvene bojice

10 pitanja koja će vam pomoći da se odlučite za content writera

Sastavili smo ovaj spisak pitanja, koji će vam pomoći u procesu odlučivanja i izbora content writera. Ako imate više ‘DA’, onda svakako treba da razmislite o zakazivanju sastanka sa nama.

  1. Da li je vama ili nekom iz vaše firme potrebno više od 3 sata da napišete tekst od 500, 600 reči? (Jedna strana Word dokumenta)
  2. Da li biste bolje koristili vreme na razvijanje biznisa kada biste manje pisali?
  3. Da li imate jasnu ideju o svrsi vašeg postojećeg bloga? Da li je to povećanje prodaje, broja čitalaca, poboljšanje optimizacije ili građenje reputacije?
  4. Da li znate precizno da definišete ciljnu grupu kojoj se obraćate?
  5. Da li biste želeli i neke druge forme sadržaja na svom blogu? To mogu biti studije slučaja, infografici, vesti ili intervjui.
  6. Da li dugo razmišljate o temama za vaš blog? Da li vam to oduzima mnogo vremena?
  7. Da li vam pomoglo u uštedi vremena ako bi neko na osnovu vaših teza pisao blog na sajtu kompanije?
  8. Da li bi brojke o napretku vašeg biznisa bile vidljivije ako bi bile predstavljenje u vidu infografika?
  9. Da li vam je potrebna pomoć oko pisanja copija za društvene mreže, koji će doprineti povećanju engagementa?
  10. Da li vam je potrebna pomoć oko lekture tekstova i optimizacije teksta za pretraživače?
Devojka koja piše kredom po sivoj tabli
Devojka koja piše kredom po sivoj tabli

Šta ako imam više ‘DA’ odgovora?

Izgleda da je vreme da razmislite o saradnji sa profesionalnim piscem sadržaja što je, čini se, lakši deo, jer treba samo da doneste odluku. Teži deo je da pronađete nekog ko će na pravi način uraditi analizu vaših potreba, ko će razumeti vašu ciljnu grupu, ono što je njima važno i ono što bi želeli da pročitaju. Pored toga treba voditi računa i o tome kako će vaše poruke biti prenete publici kroz sadržaj u blog sekciji na sajtu.

Dobro razmislite, uzmite dovoljno vremena za razmišljanje i informisanje na ovu temu. Angažujte nekog ko će razumeti vašu viziju, ko će pisati na način koji je prilagođen vašoj publici i ko će koristiti baš one ‘buzz’ reči koje su najzanimljivije vašoj publici. Postavite prava pitanja na sastanku, pružite što više informacija budućem content writeru i zatražite predlog nekoliko tema, kako biste videli na koji način razmišlja.

Da li sada želite da potražite content writera? Mi smo spremni da za vas uradimo istraživanje najvažnijih ključnih reči u vašoj niši, damo predloge budućeg sadržaja i kreiramo content strategiju. Ako želite da pročitate neke od tekstova koje smo napisali za naše klijente, možete na primer otići na blog sekciju Eurocrema ili pročitajte prethodne tekstove na našem sajtu.

Ako vam se dopao ovaj tekst, obavezno ga podelite sa svojim kolegama i prijateljima, jer smo sigurni da će i njima biti koristan.