Perfekcionizam uništava tvoj sadržaj- 3 načina kako da to promeniš
Perfekcionizam uništava tvoj sadržaj- 3 načina kako da to promeniš

Čuveni Vinston Čerčil je jednom rekao veliku istinu koja može lako da se primeni u marketingu, „Perfekcionizam je neprijatelj napretka.“ Nema veće istine od ove kada je kreiranje sadržaja za potrebe društvenih mreža, sajtova i sl. u pitanju.

Mnogo puta klijenti, ali i mi sami (priznajemo) budemo paralisani dok smišljamo sadržaj, jer želimo da sve bude savršeno. Perfekcionizam nije loš sam po sebi, ali zna da uspori proces kreiranja sadržaja i ponekad ga potpuno zaustavi. Zato, bolje završeno nego savršeno, što bi neki rekli.

A da se sindrom savršensta uvukao i u vaš proces kreiranja sadržaja, možete primetiti na sledećim primerima:

  • Na brainstorming sastanku sa kolegama, kada odbacite savršeno dobru ideju, jer mislite da može i mora bolje,
  • Kada doterujete piksele na objavi za društvene mreže, iako su već dovoljno jasni,
  • Kada oklevate da probate nove trendove i eksperimentišete kao i svi ostali, jer se bojite da neće biti dovoljno dobro ili da nećete znati kako.

Ove situacije su nam dobro poznate, zato što su nam se dešavale mnogo puta. I iako svi znamo da perfekcionizam može biti naš najveći neprijatelj i saboter, nikad nismo puno razmišljali o tome kako se boriti sa tim. Sve do sada. Zato vam u nastavku donosimo naša 3 načina da se izborimo sa perfekcionizmom.

A pre toga…

Zašto je važno za kreativce da se okanu perfekcionizma?
Zašto je važno za kreativce da se okanu perfekcionizma?

Zašto je važno za kreativce da se okanu perfekcionizma?

Kreativcima, kao što su dizajneri, marketeri ili pisci, nije lako da usvoje „završeno je savršeno“ mentalitet. Šta više, na njega su navikli tokom godina rada na zahtevnim kampanjama i u saradnji sa zahtevnim klijentima.

Međutim, ako kreativci žele da budu uspešni, oni ipak moraju da budu brzi i prilagođavaju se tržištu koje se konstantno menja. Pored toga, ako žele da budu na vrhu, onda je veliki broj pokušaja da naprave nešto, bolji od samo jednog. Balans je najvažniji, pa je od izuzetnog značaja naučiti kako ekonomisati sa kreativnom energijom.

3 saveta za stvaranje sadržaja koji nije opterećen perfekcionizmom
3 saveta za stvaranje sadržaja koji nije opterećen perfekcionizmom

3 saveta za stvaranje sadržaja koji nije opterećen perfekcionizmom

Perfekcionizam je u suštini samo duboko ukorenjen strah. Taj strah nam zamagli pogled, drži nas podalje od novih trendova i zbog njega tapkamo u mestu. Kako onda rešavamo ukorenjeni perfekcionizam i ne dozvoljavamo mu da preuzme kontrolu? U nastavku vas čekaju naši saveti na tu temu.

1. Definišite jasne ciljeve i uvek merite učinak

Zbog perfekcionizma se često preispitujemo, ali uz jasne i merljive ciljeve, možete izmeriti učinak i prilagoditi content strategiju za LinkedIn recimo. Počnite od postavljanja jasnih, realnih i ostvarivih ciljeva. Na ovaj način, kada budete pravili mesečne planove objava, uvek ćete imati čemu da se vratite i upodobite objave ciljevima koje ste postavili.

Trebalo bi uvek da se krećete ka tim ciljevima, a ne da se opterećujete trenutnim detaljima. Ako je potrebno veće ciljeve podelite na manje zadatke koje ćete sa lakoćom rešavati. Fokus i dalje treba da bude na elementima koji doprinose sveukupnom uspehu strategije ili kampanje.

Manji zadaci i ostvarivi ciljevi smanjuju pritisak i dovode do lakšeg ostvarenja ukupnog uspeha, a da pritom ne donose opterećenje perfekcionizmom. A kako biste zaista znali da sve ide u dobrom pravcu, pratite metrike i šta vam one govore.

2. Postavite vremenski limit za zadatke koje obavljate

Možete provesti sate, dane ili čak nedelje u osmišljavanju savršenog sadržaja. Nekako se ipak čini da više vremena provodite u prokrastinaciji nego u pravom radu, jer vas perfekcionizam sprečava u tome.

Da, ideja uvek može biti bolja. Da, copy uvek može zvučati još bolje. Ali postoji trenutak kada morate shvatiti da ulažete previše vremena u jednu objavu, nego što ćete od nje dobiti. Zato je ključno da shvatite gde i kako trošite vreme i na koji način možete poboljšati ovaj segment.

To može značiti da treba ograničiti vreme koje provodite mozgajući o ideji, broj ljudi koji je uključen u to ili smanjiti broj revizija koje radite. Ciljnoj grupi je važno da dobije poruku na vreme, zato je trenutak mnogo važniji od detalja.

3. Uključite druga mišljenja u proces

Ponekad nije lako kada radite sami i sav pritisak je na vama. Onda se očekuje najbolje od vas a nismo svi (niko nije) uvek 100% na vrhuncu inspiracije. Zbog toga se često dešava da pritiskamo sebe da postignemo najbolje rezultate i sav taj teret nosimo sami.

Međutim, uspešan marketing znači saradnju i sveže perspektive. Zato je važno da uz vaš brend uvek imate stručnjake koji znaju u kom pravcu on treba da se kreće i kakav sadržaj da plasira. Titan to zna i naši brend stručnjaci vam mogu pomoći u tome. Kontaktirajte nas ukoliko smatrate da vam je potrebna pomoć oko brend strategije.

No, pre svega uvek nastavite da učite
No, pre svega uvek nastavite da učite

No, pre svega uvek nastavite da učite

Ovo su bila naša 3 saveta uz pomoć kojih ćete uspeti da se rešite perfekcionizma i postignete najbolje rezultate. Ipak, jedan od najboljih načina da unapredite vaš sadržaj je konstantno učenje i praćenje trendova.

To možete uz naš blog, koji vam donosi tekstove iz različitih oblasti: od izgradnje brenda, preko grafičkog dizajna, pa sve do novosti iz digitalnog marketinga. Ako ste kod nas pročitali neki koristan tekst, obavezno ga podelite sa kolegama i prijateljima, a ne propusite da pročitate i naš vodič za kvalitetno osmišljavanje viralnog sadržaja koji će vam sigurno pomoći da kreirate objave koje će se svima dopasti i biti popularne.