4 rečenice koje klijent ne treba da izgovori u blizini marketera
4 rečenice koje klijent ne treba da izgovori u blizini marketera

Naslov obećava, zar ne? Vašu pažnju smo privukli! A sada je vreme i da vam ukažemo na nekoliko rečenica koje često čujemo od naših klijenata, a koje nam dosta otežavaju posao pri kreiranju strategija i kampanja. Iako je većina klijenata svesna činjenice da im je potrebna profesionalna saradnja sa marketinškom agencijom, nisu baš često sigurni šta zapravo žele i kako to da definišu. Dešava se i da mnogi od njih izgovore ove 4 rečenice koje klijent ne treba da izgovori u blizini marketera, pa zbog toga želimo da ih kroz ovaj blog pomenemo i objasnimo zbog čega ih treba izbegavati.

Svi su naša ciljna grupa
Svi su naša ciljna grupa

#1 „Svi su naša ciljna grupa“

Ovo je ubedljivo najviše puta izgovorena rečenica. I zbog toga što može imati jako loš uticaj na kreiranje strategije, klijenti od nas prvo dobiju jedno veliko NE, a zatim i niz pitanja koja idu u smeru da saznamo ko je stvarno njihova ciljna grupa. Apsolutno je neophodno da klijent precizno zna da definiše kome prodaje proizvod i kako izgleda njegov prosečni kupac.

Ukoliko ciljna grupa nije definisana na pravilan način, onda ni strategija neće biti dobro osmišljenja, pa će brend biti prikazan pogrešnim kupcima. Marketinške strategije, a posebno one u digitalnom marketingu, baziraju se na detaljnom targetiranju ciljne javnosti. Zato fokus ne može biti samo na proizvodu, već i na buyer personi.

Evo male pomoći za vas kako da što lakše znate da li ste na pravom putu kada je definisanje ciljne grupe u pitanju. Pokušajte da definišete ciljnu grupu u jednoj rečenici. Ta rečenica može biti kraća ili prosto proširena, ali je svakako važno da sve stane u nju. Ukoliko ne uspete, onda ni strategija neće funkcionisati.

Zbog toga imajte na umu da je važno da imate precizne informacije o svojoj ciljnjoj grupi – koliko godina ima idelani kupac, čime se bavi, gde živi, koliki su mu prihodi, koja interesovanja i sl. A kako biste još bolje shvatili koja je važnost specifično i jasno definisane ciljne grupe, prošitajte naš blog.

Nama ne treba strategija

#2 „Nama ne treba strategija, mi bismo samo malo da objavljujemo na Instagramu“

Socila Media Marketing koji nije definisan i uokviren strategijom, ne može da donese dobre rezultate. Bez strategije, odnosno precizno definisanog plana, vaši napori mogu biti nedovoljno zapaženi i ciljevi koje ste postavili sasvim sigurno neće biti ostvareni. Za brend može biti štetno kada se sadržaj kreira i objavljuje bez plana i bez cilja koji je definisan tako da se tačno zna šta se njime želi postići. Ako samo napravite profil, objavite nekoliko postova i storija, a zatim nestanete na neko vreme, vaši pratioci će biti zbunjeni.

Kada je kreiranje strategije u pitanju, važno je da ona bude kreirana prema potrebama klijenta, odnosno prema potrebama njegovog biznisa i brenda. I kako društvene mreže imaju mnogo različitih svrha postojanja, morate da imate plan kako bi se izdvojili i bili prepoznatljivi. Važno je da strategija bude fail-proof, a ako se greške ipak pojave, treba imati plan kako ih popraviti kako se dalje ne bi stvarala šteta.

I ako vas kroz ovaj kratak pregled važnosti strategija nismo ubedili da treba da imate jednu, pročitajte naš blog koji definiše 10 razloga zašto vam je potrebna digitalna strategija koji će vam dodatno pojasniti zašto je planiranje MUST.

Meni je broj folovera važan
Meni je broj folovera važan

#3 „Meni je broj folovera važan, kada neko uđe na profil i vidi 10k odmah nas drugačije gleda“

Previše brendova se još uvek, pogrešno, fokusira samo na broj pratilaca. Čak iako im to nije primarni cilj, ipak će i dalje staviti akcenat na to, kao i na broj lajkova na objavi. Ovi parametri su ostali u istoriji društvenih mreža, na sreću i predstavljaju zastareli koncept i što bi se na engleskom reklo „vanity metrics“, odnosno merenje sujete. Nema potrebe za tim.

U današnje vreme, kada nije važan broj folovera nego poznavanje algoritma i njegovo funkcionisanje, značaj broj folovera je sve manji i manji. Ako vas zanima funkcionisanje Instagram algoritma obavezno pročitajte naš blog. A pored poznavanja algoritma, važno je znati i druga pravila društvenih mreža, jer njihovo kršenje može dovesti do ozbiljnih posledica za poslovni profil. Tako zaboravite kupovinu pratilaca, jer Instagram to prepoznaje i vrlo brzo ćete shvatiti da od toga ima više štete nego koristi.

Pored toga, lažni pratioci neće doneti tako željenu interakciju sa vašim profilom, jer neće prepoznati sadržaj koji stvarate, neće komentarisati ili deliti vaše postove. Algoritam prepoznaje kada je sadržaj kvalitetan, odnosno kada ga vaši pratioci pozitivno ocenjuju, pa ga onda više i prikazuje. Kada to, međutim, nije slučaj- onda će algoritam smanjiti vidljivost profila. Dakle, umesto lažnih folovera, tragajte za pravom publikom koju će zanimati vaš sadržaj.

promocija jednom nedeljno
promocija jednom nedeljno

#4 „A može ta promocija jednom nedeljno, mesec dana, pa da vidimo?“

Pored ulaganja u kvalitetan sadržaj, važno je još nešto za uspeh na društvenim mrežama. To su promocije sadržaja, kako bi vidljivost brenda i profila bila što veća i kako bi što više korisnika mreže videlo vaš promo post ili story. Nemojte se vezivati samo za jednu mrežu, ni kada je postovanje sadržaja u pitanju, a ni kada je promocija. Važno je obratiti se ciljnoj grupi na svim vama relevantnim mrežama. Takođe, najveća greška koju možete napraviti je da ne date vetar u leđa svom dobrom sadržaju, zato je izbegnite.

Zatim, učestalost promocije je jako važna. Ne možete promovisati sadržaj jednom nedeljno, mesec dana i očekivati dobre rezultate. Postavljanje kvalitetnog sadržaja, baš kao i njegova promocija treba da budu konstanta koja se precizno određuje u strategiji. Postoje i drugi načini koji dodatno mogu poboljšati rezultate promocije, poput korišćenja odgovarajućih ključnih reči, izbegavanja click bait-ova i sl.

Dopustite da profesionalci vode vaše profile na društvenim mrežama i očekujte najbolje rezultate

Za razumevanje klijenata i agencije, jako je važno da postoji otvorenost u komunikaciji i da  agencije i klijenti pronađu zajednički jezik. Tek onda kada klijent prepusti vođenje profila na društvenim mrežama stručnjacima i sluša njihove savete i obrazloženja zbog čega nešto treba uraditi ovako, a ne onako- tada dolaze vrhunski rezultati.

Rečenice, koje smo pomenuli u ovom blogu, su najčešće posledica lošeg razumevanja digitalnog marketinga i marketinga u celosti ili slušanja saveta ljudi koji nisu dovoljno stručni u ovoj oblasti. Sve to može dovesti do jako loših rezultata po brend i može uticati na njegovu reputaciju. Zato, prepustite svoje profile profesionalcima, a pre nego što dođete na sastanak sa Titan timom, pročitajte blog o 5 benefita saradnje sa full-service marketinškom agencijom.