Digital trendovi koji nas očekuju u 2022. godini
Digital trendovi koji nas očekuju u 2022. godini

Decembar je mesec za osvrt na godinu iza. Za prisećanje, rekapitulacije i nabrajanja. Prošlog meseca smo čitali tekstove o stvarima koje su obeležile 2021. godinu, jedan takav smo i mi napisali. Sa druge strane, januar je za spajanje praznika i gledanje u budućnost. Aktuelni su tekstovi o trendovima koje ćemo sretati u godini pred nama. Neki od ovih trendova su već svima poznati, drugi su tek u nastanku, dok treće samo možemo da najavimo, ali ovo su stvari o kojima će digitalne agencije razmišljati u godini koja je otpočela.

Metaverse
Metaverse

Metaverse

Kompanija Facebook je promenila ime u Meta i najavila svoj naredni, vrlo ambiciozni projekat – Metaverse. Predstavili su nam planirani univerzum koji će doneti novo iskustvo online prostora. Meta će izbrisati granice između stvarnog i virtuelnog zahvaljujući platformama kao što je Horizon. Promeniće se način na koji radimo, učimo ili se družimo. Iako će projekat biti u potpunosti realizovan tek za 10 do 15 godina, prvi koraci ka Metaversu su već načinjeni. Zbog toga možemo očekivati da će najhrabriji brendovi uskoro napraviti i prve marketinške korake u ovom novom univerzumu.

Video
Video

Video

Dok ne počnemo da se bavimo hologramima, video će ostati najznačajniji format u digitalnom oglašavanju. „Video je kralj sadržaja“ je istina koja se već godinama ne menja, menja se samo način na koji se ovaj sadržaj dominatno konzumira. Pod uticajem TikToka, Instagram je uveo reels, YouTube je predstavio shorts, svoju verziju kratkih video snimaka, a onda je sam TikTok odlučio da preokrene trend. Produžili su trajanje videa na 3 minuta i dokazali su svima da pripadnici Generacije Z mogu da zadrže pažnju duže od 15 sekundi. Zbog toga u 2022. godini možemo očekivati malo duže video radove nego što je to do sada bio slučaj.

Aktivizam
Aktivizam

Aktivizam

Generacija Z postaje platežno sve jača, a samim tim i brendovima sve zanimljivija. Pripadnici ove generacije vole aktivizam i istraživanja su pokazala da gledaju blagonaklono prema kompanijama koje zauzimaju stav i bore se za neko od važnih društvenih pitanja. Mnogi brendovi na zapadnim tržištima su ovo shvatili i zauzeli stranu. U narednom periodu nas očekuje sve više kampanja koje će se baviti ljudskim pravima, zaštitom životne sredine, feminizmom…

Social Commerce

Social Commerce

Pandemija je primorala mnoge da se okrenu online kupovini. U poslednje dve godine beleži se ogroman porast u broju ljudi koji kupuju preko interneta, kao i u količini novca koja se troši na ovakve transakcije. E-commerce kompanije unapređuju svoje sajtove, kreiraju čet botove, ali se i sve više njih odlučuje za direktnu prodaju preko društvenih mreža. Oni implementiraju shop opciju u svoje Facebook stranice i nude svoje proizvode preko Instagram shopping usluge. Da će ovo ovo biti trend i u budućnosti, svedoči činjenica da je i TikTok uveo shopping opciju za prodaju direktno na mreži. Ova opcija još uvek nije dostupna na našem tržištu.

Influenseri
Influenseri

Influenseri

Kao i prethodnih godina, influenseri nastavljaju da budu neophodna stavka u svim dobrim digitalnim strategijama. Sada možemo očekivati drugačiji pristup pri izboru influensera. Brendovi će se češće odlučivati za micro influensere, ljude sa manjim brojem pratilaca ali većim poverenjem kod svoje publike. Ovi influenseri se još nazivaju i nišni influenseri jer su se dokazali kao eksperti u svojoj oblasti, bilo da je to hrana, gaming, fotografija… i na osnovu tih oblasti će biti odabrani od strane brenda. Oni veliki, macro influenseri će nastaviti da budu deo digitalnih kampanja, naročito kada one za cilj imaju awareness.

Gaming
Gaming

Gaming

Rekli smo da Meta namerava da stvori jedan novi univerzum gde ćemo moći da pravimo avatare i da se družimo sa prijateljima. Video igre već nude ovu opciju. Mnogim ljudima one donose socijalni aspekt dopisivanja i druženja sa prijateljima. Između ostalog, i zbog toga će njihova popularnost nastaviti da raste, a tekstovi o trendovima će i u narednim godinama sadržati pasus o gejmingu. Brendovi koji imaju mlađu ciljnu grupu će obraćati veliku pažnju na gejming, kreiraće takav sadržaj i realizovaće saradnje sa različitim timovima, igračima i strimerima.

TikTok
TikTok

TikTok

TikTok je pretekao Google po broju poseta u prethodnoj godini. Samo na osnovu te činjenice možemo zaključiti da će sve više brendova želeti da se nađe na ovoj mreži. U 2022. godini ćemo imati priliku da vidimo digitalne strategije koje TikTok stavljaju na prvo mesto, čak i ispred Instagrama. Kontent kreatori će imati pune ruke posle, a brendovi će pokušavati da usklade svoj ton komunikacije sa popularnim trendovima. Da li će algoritam početi da nas zatrpava brendiranim sadržajem?

Real Time

Real Time

Baš zbog toga što će se više pažnje posvetiti TikToku, deluje nam da će reakcije u realnom vremenu biti važnije nego ranije. Ova mreža je dinamična, trendovi se brzo smenjuju, pa da bi se iskoristila blagonaklonost algoritma neophodno je pravovremeno izbacivati relevantan sadržaj.

Jedan bonus trend, pred kraj godine nas očekuje i Svetsko prvenstvo u fudbalu, zbog toga ćemo viđati postove posvećene reprezentaciji i na profilima brendova koji baš nikakve veze nemaju sa sportom ;) u to neko vreme ćemo se ponovo osvrnuti na ovaj tekst, da proverimo u kojoj meri smo bili u pravu.