Digitalna strategija
Digitalna strategija

Gde počinjemo ako želimo da razvijemo digitalnu strategiju? Ovo je još uvek najvažnije pitanje svih naših klijenata, koji shvataju značaj digitalnog marketinga u povezivanju sa potencijalnim kupcima, međutim ipak nemaju integrisan plan kako da se efikasno povežu sa ciljnom grupom. Ako vaša kompanije nema plan komunikacije na digitalnim kanalima, onda ćete imati probleme u poslovanju, jer nećete komunicirati sa kupcima preko kanala na kojima se oni najčešće nalaze. U nastavku teksta, sa vama delimo 10 izazova sa kojima se možete suočiti u poslovanju, a koji mogu biti rešeni samo na jedan način – kreiranjem i implementiranjem digitalne strategije.

Izazovi u kreiranju digitalne strategije

Iz našeg iskustva, klijentima uvek predstavlja izazov sam početak razvoja strategije. Gde i kako početi? Misle da su potrebni obimni izveštaji, višečasovni sastanci, prezentacije na više desetina stranica itd.

U stvarnosti, strateški dokumenti jedne kompanije mogu imati veliki broj stranica samo zato što se svaki segment razrađuje do detalja, ali prezentacije koje prikazuju najvažnije ideje i suštinu strategije nikada nisu obimne, već koncizne i jasne.

Najvažnije je da klijenti razumeju u kom pravcu se treba kretati, kako su postavljeni ciljevi i koji je put do njihovog ostvarenja. Ciljevi uvek treba da budu postavljeni uz korišćenje SMART metode, a sama strategija na početku, treba da bude kreirana za period od 90 dana. To je najbolji način da se proveri njena efikasnost i da se kasnije u skladu sa rezultatima urade prilagođavanja.

Pitanje: Da li imate digitalnu strategiju?

U razgovoru sa našim klijentima, poslednjih nekoliko godina uvek im postavljamo pitanje – da li imate strategiju komunikacije na digitalnim kanalima? Rezultati pokazuju da se sve veći broj klijenata opredeljuje za strateški pristup planiranju ovog segmenta poslovanja, nasuprot pukom postavljanju sadržaja koji nema vrednost i ne donosi rezultate.

Od dve trećine klijenata, koji nisu pre nekoliko godina imali digitalne strategije, sada je taj broj znatno niži i možemo reći da je oko 40%. To je još uvek dosta veliki broj onih koji nisu shvatili koliko su digitalni kanali važni.

Ako ste i vi među ovih 40%, nastavite da čitate tekst, jer ćemo sa vama podeliti čak 10 razloga zašto vam je potrebna digitalna strategija.

Online nastup, viber, facebook, instagram, linkedin,meetup
Online nastup, viber, facebook, instagram, linkedin,meetup

1. Nemate jasan pravac

Kompanije, koje nemaju digitalnu strategiju (kao i mnoge koje imaju) nemaju strateški određen glavni cilj i ne znaju kako tačno da privuku nove kupce ili izgrade dublji odnos sa postojećim. Postavljanje sadržaja bez oslanjanja na analitiku, može biti svojstveno samo onim kompanijama, koje nemaju strateški planiranu digitalnu strategiju. Zato je planiranje na osnovu analitike jedini mogući način da se ostvari stvaran rast društvenih mreža i drugih digitalnih kanala.

2. Ne znate i nećete saznati koja je vaša onlajn publika i udeo na tržištu

Potreba kupaca da komunicira sa kompanijom putem digitalnih kanala, može biti potpuno potcenjena ili neprepoznata, ako ne postoje istraživanja o onlajn publici. Još nešto mnogo važnije je udeo na tržištu i šta pokazuju istraživanja – da li je vaša ciljna grupa prisutna onlajn i u kom broju. To određuje i na koji način, u kojoj meri i koliko često ćete komunicirati sa njima.

Ako vam sve ovo previše komplikovano zvuči, uvek možete koristiti određene alate za planiranje i objavu sadržaja na društvenim mrežama, koji će vam olakšati čitav proces.

3. Postojeći i novi konkurenti na tržištu će zauzeti vaše mesto

Ako ne opredelite dovoljno novca, vremena i resursa za digitalni marketing ili koristite ad-hoc pristup bez definisanja dugoročnije strategije i ciljeva, desiće se da će vas vaši konkurenti prestići i uzeće vam kupce.

4. Nemate odgovarajući onlajn nastup koji nudi određenu vrednost

Sadržaj mora biti kreiran precizno za svaku ciljnu grupu, kako bi se prilagodila poruka koje se šalje svakom kupcu. To će vam onda omogućiti da napravite jasnu razliku u odnosu na vrstu sadržaja, ciljnu grupu i onlajn usluge ili proizvod koji nudite. Novi kupci će tako prepoznati sadržaj, koji je njima namenjen i tokom vremena će postati lojalni potrošači.

Razvitak kompetitivne kontent strategije, ključ je koji rešava ovaj problem, tako što će privući nove potencijalne kupce korišćenjem različitih formi, kao što su blog, društvene mreže, pretrage na pretraživačima, kroz imejl itd.

5. Ne poznajete vašu onlajn publiku dovoljno

Mislimo da već i ptice na grani znaju da je digital najmerljiviji kanal ikada. Google analitika nam donosi podatke o broju posetilaca sajta, ali ne i to šta posetioci misle ili osećaju. To ih moramo pitati i ostvariti interakciju sa njima. Morate koristiti druge metode kako biste identifikovali svoje slabe tačke i kako biste o njima pričali.

Optimizacija, seo,ranking,content, keywords
Optimizacija, seo,ranking,content, keywords

6. Niste integrisani

Integrisana marketinška kampanja je najvažniji okvir aktivnosti na koji treba obratiti pažnju. Integracija sa tradicionalnim medijima (TV, radio, štampa) i kanalima gde možemo primetiti visok nivo interakcije sa sadržajem – odlična su kombinacija, koja postiže zavidne rezultate. Ipak, proćiće neko vreme dok digitalne aktivnosti postanu deo redovnog marketinškog plana, jer je potrebno da se vidi kakve rezultate donosi digital.

7. Digitalni marketing ne dobija dovoljno ispomoći, koliko bi trebalo na osnovu svoje značajne uloge

Nažalost nedovoljno resursa, a i ljudi se danas uključuje u kreiranje i implementaciju kampanja. Ako za primer uzmemo imejl marketing, nema mnogo stručnjaka u ovoj oblasti, posebno onih koji se bave time na nekom višem nivou. To odmah smanjuje broj kanala na kojima bi se moglo potencijalno komunicirati, iako je imejl marketing važan za integrisane kampanje, bez stručnjaka je prosto nemoguće sprovesti te aktivnosti.

Ruke koje daju novac
Ruke koje daju novac

8. Trošite novac i vreme kroz dupliranje nekih procesa

Čak iako imate dovoljno zaposlenih, koji se bave digitalnim marketingom na različite načine, nekad se desi da su svi ti resursi zauzeti. Ovo je posebno slučaj sa velikim kompanijama, gde jedan zaposleni u marketingu radi na kreiranju vizuala za sledeću kampanju, dok drugi radi to isto, jer ne zna da se njegov kolega već bavi time. Agencije mogu biti od pomoći u tome, jer uvek imaju dovoljan broj ljudi, kreativnost koja se neguje svakodnevno i organizacione sposobnosti da komplikovane procese drži pod kontrolom, bez dupliranja produkcije sadržaja ili bilo kod drugog dela procesa.

9. Niste dovoljno agilni kako biste ostali na vrhu i pobedili konkurenciju

Ako posmatramo neke od najvećih brendova na svetu, Amazon, Google ili Dell, oni ulažu vreme i resurse u isprobavanje novih metoda i trendova. Česta promena im omogućava da uvek ostanu na vrhu i prevziđu konkurenciju.

10. Optimizacija je sve, a da li vi to primenjujete?

Sve velike ali i male kompanije imaju veb-sajtove i prate analitiku poseta na njima. Nažalost, malo njih kreira sadržaj ili strategiju na osnovu toga. Sve od SEO strategije, preko korisničkog iskustva ili marketinga na društvenim mrežama može da se usavrši do najmanje pojedinačne stavke, ako imate digitalnu strategiju.

Ako posle ovog teksta mislite da je vreme za novu digitalnu strategiju ili reviziju postojeće, javite nam se i zakažite sastanak.

Podelite ovaj tekst sa kolegama i prijateljima, jer ovo svaki preduzetnik ili vlasnik malog biznisa treba da zna.