Zapamtite ovo- Kontrolna lista za brendove svih veličina-pc
Zapamtite ovo- Kontrolna lista za brendove svih veličina-mobilni

Proces u kome konstantno radite na tome da se vaš brend razlikuje u odnosu na konkurenciju ponekad može biti vrlo složen. Ako želimo da budemo iskreni do kraja, onda ćemo reći da se proces izgradnje i unapređenja brenda nikada ne završava u potpunosti. A da bi on lakše tekao i bio uspešan potrebno je da imate kontrolnu listu za brendove od koje sve počinje.

Proces izgradnje brenda utiče na biznis i prihode na nekoliko načina a samo neki od njih su povezani sa marketingom i komunikacijama. Veliki deo tog uticaja se odnosi i na to kako vaš brend percipira javnost, odnosno ciljna grupa. Ali i kako razume poruke koje brend šalje.

Mnogo je važnih pojedinosti na koje treba obratiti pažnju kada je proces izgradnje brenda u pitanju. Od izgradnje misije brenda, preko glasa i brend priče, zaključno sa konzistetnošću brenda dobro promišljenim porukama. Ali, nemojmo zaboraviti ni logo dizajn, koji je takođe jako važan za jedan brend.

Svi ovi koraci dovode nas do brenda koji je na izgled lep, po osećaju pristupačan kupcima i konzistentan u svojim porukama. A za postizenje svega ovoga treba znati tačne korake. Njih pronalazimo u kontrolnoj listi za brendove. Hajde prvo da vidimo šta jedna ovakava lista podrazumeva.

Šta je kontrolna lista za brendove-pc
Šta je kontrolna lista za brendove-mobilni

Šta je kontrolna lista za brendove?

Kontrolna lista za brendove je lista elemenata, procesa i konkretnih koraka koju brending agencije koriste za izgradnju čvrstog temelja jednog brenda. Bilo da se radi o već postojećem brendu ili onom koji je u procesu rebrendiranja– ova lista omogućava da ne preskočite nijedan važan korak.

Iako vlasnici biznisa često imaju različite poglede na to šta treba da bude u fokusu izgradnje brenda, neka opšta pravila ipak postoje. Skoro svi timovi koji rade na izgradnji brendova prate ta pravila, jer ona donose uspeh i dobre rezultate. U nastavku vam donosimo najvažnije tačke na koje treba da se fokusirate.

Kontrolna lista za brendove- 11 najvažnijih koraka-pc
Kontrolna lista za brendove- 11 najvažnijih koraka-mobilni

Kontrolna lista za brendove- 11 najvažnijih koraka

1. Misija brenda

Pre nego što uopšte započnete ovaj proces, ključno je da zapišete misiju brenda. Definisanje misije i njeno zapisivanje u jasnu izjavu, treba da artikulišu ciljeve i svrhu koju je brend sebi postavio.

Iako ovo može da vam se učini nepotrebnim ako imate mali biznis, verujte nam nije. Važno je da negde zapišete kako vidite svoj brend u bliskoj budućnosti i da u tom procesu definisanja učestvuju svi donosioci odluka. To znači i vlasnik, ali i zaposleni.

2. Vrednosti brenda

Kako bi kupcima ili korisnicima vaših usluga bilo jasno kojim vrednosti je brend posvećen- o tome treba jasno i konstantno da se govori. Sve forme komunikacije su pogodne za to- od društvenih mreža, preko njuzletera i dr.

Vrednosti mogu da se kreću od „budi inovativan“ do „budi drugačiji.“ No, bez obzira na to kako želite da vas vide kupci, važno je da posvećeno govorite o vrednostima i zastupate ih svuda i na svakom mestu.

Upravo su vrednosti ključne za rast brenda, jer donose nove kupce koji vas upoznaju kroz promociju određenog vrednosnog sistema.

3. Istraživanje tržišta i određene industrije

U ovoj fazi je važno istražiti stanje u određenoj industriji kojoj brend pripada. Razumevanje trendova, potražnje, ali i velikih problema sa kojima se suočava konkurencija- može mnogo da pomogne mladom brendu.

Pre nego što vaš brend postane prepoznatljiv na tržištu i izdvoji se u odnosu na konkurenciju, važno je da dobro upoznate to tržište. Možda vam se ovaj korak čini lakim, ali budite uvereni u to da ga mnogi često preskaču, što dovodi do problema.

4. Upoznavanje konkurencije

Uz upoznavanje tržišta i industrije, ovo je još jedan korak koji ne smete da preskočite. Upoznavanjem konkurencije, shvatićete gde je mesto vašeg brenda na tržištu, kako on može da raste i dobro se pozicionira.

5. Idealni kupac

Kako biste na bolji način razumeli user personu, odnosno idealnog kupca, važno je da dobro istražite sve u vezi ovog pitanja. Ponašanje, demografija, proizvodi koje vole da kupuju, ali i njihova motivacija da to urade, su vaše polazne tačke za bolje razumevanje. Svaki od ovih detalja će vam pomoći da što bolje pozicionirate brend na tržištu i zainteresujete dovoljan broj ljudi za vaš brend i kompaniju.

6. Brand voice

Sada, kada dobro razumete kupce, nije teško da se razvije glas brenda. On treba jednako dobro da se slaže sa vrednostima brenda, ali i da zna kako da komunicira sa ciljnom grupom.

Pored vrednosti, koje treba da se slažu sa glasom brenda, treba još jednom obratiti pažnju i na misiju. Ova tri treba da čine jednu složnu celinu. Kada je tako, onda svi mogu lako da razumeju „ličnost brenda“ i ukupni imidž koji on treba da ima u javnosti.

7. Kolor paleta

Konačno je vreme za odabir boja. One su važan element za što bolju reprezentaciju vrednosti brenda. Boje bi trebalo da se uklapaju sa glasom brenda, željama i potrebama kupaca, ali i tržištem.

Vrlo uopšteno, tamnije boje povezujemo sa sofisticiranim brendovima, dok su svetle a naročito jarke boje one koje izazaivaju jake emotivne rekacije kod kupaca. Svakako je dobra ideja prepustiti dizajnerima razmišljanje o bojama, jer oni to najbolje razumeju.

Zato, ako ste u procesu planiranja brenda i razmišljate o njegovom vizuelnom identitetu- onda je vreme da se javite našoj agenciji. Naši dizajneri će osmisliti prepoznatljiv vizuelni identitet za vaš brend.

8. Fontovi

Kada birate fontove za vaš brend, imajte na umu ove tri osnovne klasifikacije: serif, sans serif, script. Ponovo, uz pomoć dizajnera ova klasifikacija će vam biti mnogo jasnija, pa ćete tako moći i da suzite opcije i odaberete pravi font za vaš brend.

Serif fontovi se smatraju sofisticiranim i klasičnim, dok kupci san serif fontove smatraju pristupačnim i lako se povezuju sa njima jer izgledaju moderno. Na kraju, script fontovi imaju delikatnu estetiku, pa mogu biti odličan izbor za umetničke brendove.

9. Logo

I tek sada stižemo do logoa. Većina klijenata poistovećuje brend sa logoom, pa potpuno zanemare šta sve treba uraditi pre nego što se dođe do njegovog kreiranja. Kao što možemo videti osam koraka pre toga ima, pa tek onda možemo razgovarati o izgledu logoa i onome što on predstavlja.

Rad sa dizajnerom na kreiranju logoa je jako važan, jer želite da logo bude jedinstven i da na najbolji način predstavlja vaš brend. On takođe mora biti dizajniran tako da odgovara svim površinama. A loše dizajniran logo je lako prepoznati, pa bacite pogled na naš blog o 7 jasnih karakteristika lošeg logo dizajna.

10. Promo materijali

Sada kada imate boje brenda, fontove i logo, spremni ste za sledeći korak- izrada promo materijala. Kada krenete da razmišljate o tome šta staviti na spisak ovih materijala, obavezno razmislite i o njihovim veličinama, kao i o tome gde ćete ih predstaviti. Ako razmišljate o veb-sajtu (a to bi trebalo da bude prioritet) razmislite šta će od osnovnih elemenata brend identiteta da se nađe na njemu.

11. Brend uputstva

Ona su poslednja na našoj kontrolnoj listi za brendove. Uputstva su ključna za očuvanje dobrog imidža brenda, zato ih treba pažljivo pisati i obrazložiti. U njih između ostalog spada i knjiga standarda, koja pojašnjava upotrebu logoa i ostalih vizuelnih elemenata.

Pored toga u uputstvima obavezno treba da se nađu i vrednosti, vizija i misija. Samo kada je sve ovo jasno definisano, može da se smatra da je brend dobro postavljen na noge i da je spreman za lansiranje na tržište.

Komplenta kontrolna lista za brendove pomaže da se lakše snađete u ovom procesu-pc
Komplenta kontrolna lista za brendove pomaže da se lakše snađete u ovom procesu-mobilni

Komplenta kontrolna lista za brendove pomaže da se lakše snađete u ovom procesu

Sada kada imate sve na jednom mestu, možete lako da ispratite sve korake i formirate uspešno vaš brend. Ukoliko smatrate da je ovo nešto čime želite da se bave brend stručnjaci, onda nas možete kontaktirati i mi ćemo napraviti strategiju za vašu kompaniju. Naši stručnjaci će uraditi sve potrebno da vaš brend izađe na tržište i na njemu doživi uspeh i rast.