Marketing za generaciju Z: 5 strategija koje provereno rade
Marketing za generaciju Z: 5 strategija koje provereno rade

Svaki brend namenjen mladima se pita kako da se poveže sa cool klincima iz kraja. Marketing za generaciju Z podrazumeva mnogo više od jednostavne prodaje proizvoda. Za njih je važno da se povežu sa brendom i da on bude pristupačan i realističan.

Kao i svi mladi, oni su kreativni, smeli i kreiraju trendove koje drugi prate. Bilo da stvaraju sadržaj na TikToku, Instagramu ili nekoj trećoj platformi oni znaju kako da se istaknu. Isto to očekuju i od brendova koje kupuju.

Zato je važno dati im sveobuhvatan paket, koji sadrži lep dizajn (mi znamo kako dizajnirati za ovu mladu generaciju) odgovarajuću strategiju i vrednost koju oni traže. A koje strategije najbolje prolaze kod zumera, čitajte u nastavku bloga.

marketing strategija u 2023
marketing strategija u 2023

5 marketinških strategija za gen Z koje će doneti rezultate u 2023.

Kako biste se što bolje povezali sa generacijom digitalnih eksperata, trebalo bi da primenite sledećih 5 strategija:

  1. Vrednosti i misija u prvom planu,
  2. Budite transparentan i odgovoran brend,
  3. Jasno komunicirajte o ličnosti vašeg brenda,
  4. Budite zabavni,
  5. Izgradite zajednicu.
Jasno određene vrednosti
Jasno određene vrednosti

Jasno određene vrednosti i misija

Teme koje su njima važne:

  • Društvena odgovornost, zbog čega 70% zumera kupuje od kompanija čija je misija okrenuta ka boljem društvu,
  • Različitost, i baš zbog toga 60% zumera prihvata različitost u svim oblicima,
  • Feminizam, zbog koga su zumerke, ali i zumeri u čak 75% prihvatili feminističke natpise na svemu i rado ih kupuju i nose,
  • Ekologija i klimatske promene, zbog kojih 55% zumera ima svest o tome da treba kupovati održive brendove.

Šta to znači za vaš brend? Ako su zumeri vaša ciljna grupa, onda bi trebalo jasno da komunicirate misiju i vrednosti brenda. Više će vas ceniti ukoliko ste na putu održivosti, nego ako koristite plastičnu ambalažu. Takođe, ceniće vaše uključivanje u određena društvena dešavanja a pozvaće na bojkot kada se ne oglašavate u važnim situacijama.

Transparentnost i odgovornost
Transparentnost i odgovornost

Transparentnost i odgovornost

Sledeći korak je da brend bude odgovoran i transparentan. To znači da je važno priznati greške, ukoliko ih brend napravi i postaviti standarde koje je moguće ispuniti.

Često se dešava da komunikacija brenda ide u smeru vrhunskih proizvoda i usluge a da to u stvarnosti nije tako. I onda, kada se desi da kupac bude nezadovoljan, dolazi do problema kada on to javno objavi. Kupac tvrdi da je kupio proizvod niskog kvaliteta a brend nalazi opravdanja za sebe.

Generacija Z vrednuje kada brend prizna grešku, jer ga tada vide kao „jednog od nas.“ Mogu da se poistovete sa njim, jer i oni greše svakodnevno. Upravo je ta nesavršenost ono što ljude privlači. Samo je važno biti otvoren kada dođe do greške i priznati je, a ne nalaziti izgovore.

Snažna i odvažna ličnost brenda
Snažna i odvažna ličnost brenda

Snažna i odvažna ličnost brenda

Ako želite da se povežete sa zumerina i razumete generaciju Z, onda bi najbolje bilo da zaboravite na savršenost. Uređen, planiran i estetski perfektan sadržaj, koji vole milenijalci, nije nešto što će se dopasti ovoj generaciji.

Nema više upeglanosti i minimalizma- zumeri vole odvažne i glasne brendove. Oni moraju imati snažan glas i da se daleko čije njihovo mišljenje. Pored toga, jaka ličnost brenda znači i brend sa stavom koji tačno zna kome se obraća i koga želi uz sebe. Isto kao i zumeri- i jedni i drugi biraju društvo.

Zabava pre svega
Zabava pre svega

Zabava pre svega

Konačno smo došli do strategije, koja nakon primene svih ovih prethodnih, donosi odlične rezultate. Zumeri jednostavno vole da ih neko zabavlja, a brendovi bi trebalo da znaju da je najbolji način da se privuče nečija pažnja.

Tu nailazimo na jedan manji problem. Zumerima raspon pažnje i nije baš veliki, pa imate svega osam sekundi vremena da im predstavite svoj brend. Pre nego što nastave da skroluju vaš brend mora da privuče njihovu pažnju.

A ko ih bolje zabavlja od influensera? Oni prate njihove zabavne tutorijale, vole i da uče iz njihovih videa, a posebnu vrednost im donose videi koji im odaju neke tajne poput onih za šminkanje, nameštanje frizure i sl.

Zajedništvo u digitalu
Zajedništvo u digitalu

Zajedništvo u digitalu

Građenje zajednice smo već pominjali u našem blogu o marketinškim trendovima za 2023. nemenjenim brendovima koji se obraćaju generaciji Z. Tu smo već spomenuli na kojim mrežama treba graditi ovakave zajednice.

Sada želimo da naglasimo zbog čega je zajedništo i građenje grupa istomišljenika važno za brend. Kao što i sami znate, generacija Z je rođena u vreme kada su već postojali internet i mobilni telefoni. Njihova komunikacija se odvija skoro pa isključivo preko telefona. Oni na se druže na društvenim mrežama, tu sklapaju prijateljstva i uspostavljaju kontakte.

Brendovi mogu biti ti koji će određene teme stavljati u fokus mladih i usmeravati njihovu komunikaciju na te teme. Umesto da brend sam proizvodi sadržaj na određenu temu, on to može prepustiti uticajnim pojedincima. Tako će i ostali njihovi vršnjaci moći da se poistovete sa brendom i učestvuju u stvaranju sadržaja, u čemu neizmerno uživaju.

Pažljivo birajte ambasadore vašeg brenda, jer će oni drugima pokazati kako svoje tako i vaše vrednosti. Želite nekog ko razume vrednosti vašeg brenda i uklapa se u njih u potpunosti.

Titani poznaju generaciju Z
Titani poznaju generaciju Z

Titani poznaju generaciju Z

Ako vam je potrebna pomoć u kreiranju brend strategije, koja je namenjena generaciji Z, mi smo tu. Kontaktirajte nas i naši brend eksperti će osmisliti strategiju koja će na najbolji način povezati vaš brend sa mladim kupcima i učiniti ga prepoznatljivim na tržištu.