7 saveta kako da promovišete vaš biznis lokalno u 2023-pc
7 saveta kako da promovišete vaš biznis lokalno u 2023-mobilni

Ako ste vlasnik malog biznisa i pitate se kako u 2023. da uspešno promovišete vaš biznis, onda je ovo blog za vas. Ali ovaj tekst je i za sve one koji prodaju svoje proizvode na većem tržištu, ali su zaboravili da su osnov svega ipak kupci na lokalu.

Targetiranje na lokalnom nivou je odličan način za formiranje baze lojalnih kupaca. Na taj način gradite odnos poverenja kupaca prema brendu, ali ih i podstičete da se ponovo vrate kod vas.

No, strategija za targetiranje lokalaca nije ista kao ona koju koristite za obraćanje publici koja se nalazi na većem geografskom prostoru. Morate dobro da razmislite kako da privučete pažnju lokalaca i kako da oni obrate pažnju baš na vaš biznis.

Na svu sreću, mnogo je načina da to uradite. U nastavku ovog bloga delimo sa vama 7 aktuelnih saveta kako da promovišete vaš biznis lokalno u 2023. Na osnovu naše dosadašnje prakse, baš su se sledeće strategije pokazale kao najbolje u privlačenju pažnje lokalaca.

Lokalni SEO-pc
Lokalni SEO-mobilni

1. Lokalni SEO

Jako je važno da optimizujete veb-sajt za lokalne pretrage. Cilj ovog optimizovanja je da kada neko ukuca: „veterinar, bežanija“ vaš sajt bude prvi u pretrazi i ponuđen kao najbolja opcija za ove ključne reči.

Na taj način dolazite do kupaca koji traže proizvode ili usluge u vrlo uskoj zoni. Zato bi trebalo, da se na vašem blogu i uopšte u sadržaju veb-sajta, nađu reči koje će ukazivati na to u kom kraju se nalazi vaš biznis.

Loyalty program-pc
Loyalty program-mobilni

2. Loyalty program

Programi lojalnosti su uvek odličan način da privučete ljude na vaš sajt i da povećate prodaju. Evo jedne ideje: Probajte dobro oprobane kartice lojalnosti, za kupce iz kraja.

Svaki put kada kupe proizvod, vi im stavite pečat na karticu, a nakon 10 kupovina, mogu da dobiju određeni popust na kupovinu preko sajta.

Kod za tu kupovinu dobiće na email, pa se tako povezujete sa njima i na ovaj način. To znači da ćete ubuduće moći da im šaljete newsletter sa novim akcijama i proizvodima.

Lokalne grupe na društvenim mrežama-pc
Lokalne grupe na društvenim mrežama-mobilni

3. Lokalne grupe na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama možete pronaći mnogo ovakvih grupa u kojima se lokalci promovišu. Facebook je naročito dobra mreža za ovakav način promocije, ali i povezivanja.

Cilj vašeg učešća u ovakvim grupama ne treba da budu samo promocija ili prodaja, već i učestvovanje u zajedničkim aktivnostima. Postanite deo zajednice, delite zanimljiv sadržaj i uz njega promovišite svoje proizvode ili usluge.

Tagovanje na društvenim mrežama-pc
Tagovanje na društvenim mrežama-mobilni

4. Tagovanje na društvenim mrežama

Geo-tagovi na društvenim mrežama su sjajan alat za promociju biznisa na lokalu. Posebno se po ovom pitanju ističe Instagram, koji od prošle godine uvodi i opciju istraživanja okoline oko određene lokacije.

To je prilika da kroz fotografije i videe prikažete vaš biznis na najbolji način. Ovo se posebno odnosi na kafiće, frizerske i kozmetičke salone. Mnogo ljudi koristi geo-tagove za pronalaženje biznisa koji su u njihovom kraju. Zato su oni odlična prilika da se pokažete i preporučite.

Ako još završite i u jednom od vodiča koje preporučuju influenseri, onda će vidljivost vašeg biznisa biti na visokom nivou. Savetujemo vam i da stavite tačnu adresu vašeg biznisa u opis profila na Instagramu, kako bi svako ko se zatekne tu mogao odmah da zna kako da dođe do vas.

Saradnja sa lokalnim influenserima-pc
Saradnja sa lokalnim influenserima-mobilni

5. Saradnja sa lokalnim influenserima

Kada razmišljate o influenser marketingu i strategiji koju biste mogli da primenite na vaš biznis, obavezno se fokusirajte na influensere iz vašeg kraja. Neka to budu oni koji će sigurno pokrenuti zajednicu i ubediti ljude da je baš vaš biznis mesto gde treba svakodnevno da svraćaju.

Jedna od ideja za promociju lokalnog brenda može biti saradnja sa influenserima koji rade recenziju vaših proizvoda. Pored toga, možete im besplatno poslati vaše proizvode i zamoliti ih da vas promovišu na društvenim mrežama.

Imajte na umu da ne treba da ciljate na influensere koji su poznati velikom broju ljudi. Vaša strategija treba da ide u sasvim suprotnom smeru- ka mikro influenserima koji imaju jak lokalni uticaj i vole da popiju kafu u kafiću iz kraja.

Udružite se sa drugim lokalnim biznisima-pc
Udružite se sa drugim lokalnim biznisima-mobilni

6. Udružite se sa drugim lokalnim biznisima

To je odličan način da se promovišete lokalnoj ciljnoj grupi. Potražite one biznise koji imaju sličnu ciljnu grupu kao i vi i predložite im zajedničke aktivnosti. To može biti promocija na društvenim mrežama ili saradnja na kreiranju limitirane serije zajedničkih proizvoda.

Ključ ovakve saradnje je u tome da pronađete partnera koji ima slične vrednosti kao i vi. Ako i jedni i drugi koristite reciklirane proizvode u pripremi svoje hrane npr. onda je sasvim logično da vas održivi koncept povezuje.

Odličan primer, iz centra Beograda, je saradnja restorana Burger House i Giovanni‘s Pizzeria. Oni su nedavno napravili ovu saradnju, koja je osim zagarantovanog gastronomskog užitka imala još jedan važan, humanitaran cilj.

Ovakve inicijative greju dušu i privlače kupce, zbog čega smo je i pomenuli kao sjajan primer udruživanja na lokalnom nivou.

Koristite plaćeno reklamiranje usmereno ka lokalnim klijentima-pc
Koristite plaćeno reklamiranje usmereno ka lokalnim klijentima-mobilni

7. Koristite plaćeno reklamiranje usmereno ka lokalnim klijentima

Kao deo vaše digitalne marketinške kampanje, bilo bi dobro da koristite plaćeno reklamiranje sa lokalnim targetiranjem. Ovo je najefikasniji način promocije lokalnoj ciljnoj grupi.

Facebook je najbolje mesto za ovakvo oglašavanje, jer nudi niz opcija za detaljno targetiranje. Ovde možete precizno usmeriti svoju reklamu ka ljudima koji žive u određenom naselju i imaju interesovanja koja se poklapaju sa onim što vaš biznis radi.

Ako želite da imate uspeha na Facebook-u ove godine, onda treba da pročitete naš blog sa top 4 preporuke koje će učiniti 2023. uspešnom.

Lokalna ciljna grupa je vaša baza lojalnih kupaca-pc
Lokalna ciljna grupa je vaša baza lojalnih kupaca-mobilni

Lokalna ciljna grupa je vaša baza lojalnih kupaca

Kreiranje baze lokalnih kupaca i povezivanje sa njima nije tako teško postići kao što vam se čini. Nadamo se da ćete uz naše savete to shvatiti i da ćete neke od njih primeniti. Ako treba da zapamtite jednu stvar iz ovog našeg bloga, neka to bude ovo: bazu lojalnih kupaca uvek treba da počnete da gradite na lokalu.

Ukoliko pak želite sveobuhvatnu brend strategiju, koja će pratiti rast i napredovanje vašeg biznisa, onda sasvim sigurno treba da se javite nama. Tim Titan dizajna će kreirati strategiju prilagođenu potrebama vašeg biznisa i biti vaš partner na putu ka pozicioniranju na lokalnom, regionalnom, pa i svetskom tržištu.