Vodeći veb dizajn i UI trendovi za 2022.
Vodeći veb dizajn i UI trendovi za 2022.

Decembar je što ujedno znači i da je idealan trenutak da se pozabavimo trendovima koji će dominirati tokom sledeće godine u oblasti veb dizajna i UI-a (user interface-a). Mi u Titan dizajnu volimo da pratimo trendove i uklapamo ih u dizajn veb-sajtova naših klijenta, jer želimo da oni predstave svoj brend na najbolji i najsavremeniji način. Zato hajde da pogledamo koji su to trendovi, stilovi i tehnike zavladali već krajem ove godine i nastaviće da budu vodeći veb dizajn i UI trendovi u 2022.

A pre toga, idealan je trenutak i da sumiramo sve što smo radili ove godine, pa želimo da vas podsetimo na neke od najčitanijih tekstova o veb dizajnu koje smo pisali prethodnih meseci. Zbog čega je važno razumeti responsive web dizajn, je vrlo koristan tekst i to su čitaoci našeg bloga jasno prepoznali. Dok je vlasnike malih, srednjih i velikih biznisa, ove godine, najviše zanimalo koliko zapravo košta izrada veb-sajta.

A sada o trendovima za 2022. čitajte u nastavku.

Zabavan i optimističan dizajn

Složićemo se da nam je nakon ove 2021, još jedne vrlo naporne i nepredvidive godine, potrebno malo optimizma. Jarke boje, zabavni oblici i po neki emotikon, mogu da učine mnogo za brend i predstave njegov optimistični duh. Uz pomoć ovog trenda, koji se vrlo lako može primeniti na e-commerce sajtove na primer, naši dizajneri će doprineti širenju pozitivnih vibracija i optimizma vašeg brenda.

Ništa ne podstiče optimizam bolje od nasmejanih lica, pa i fotografije na sajtu treba da budu u tom duhu- nasmejani ljudi koji zrače pozitivnom energijom i podstiču sve nas da čim otvorimo sajt, zapazimo nezadrživ nalet pozitive. Ovom trendu će doprineti i zanimljivi  fontovi, ali takođe treba obratiti pažnju i na boje i birati samo one koje donose osmeh na lice.

Crno-bele kolor palete
Crno-bele kolor palete

Crno-bele kolor palete

Onim klijentima kojima je prethodni trend previše šaren, predložićemo najlepši trend za 2022. (iako nam nije bilo lako da se odlučimo baš za ovaj) – crno i belo. Nekako nam se čini da ako budemo isključili boje, sve će postati mnogo pročišćenije i sam dizajn će doći više do izražaja. Kreativnost buja, kada su u igri samo crna i bela, pa rezultati mogu biti zadivljujući.

Minimalizam suvereno vlada već nekoliko godina, pa ne čudi što je ovo sasvim logičan nastavak tog trenda. A ključ za uspeh, koji omogućava da crna i bela dobro izgledaju na svim ekranima i donesu moderan i pročišćen izgled sajtu, je u korišćenju pravih efekata i tehnika. Naši dizajneri se već pripremaju da primene ovaj trend na nekom od sajtova sledeće godine.

Estetika podeljenog ekrana
Estetika podeljenog ekrana

Estetika podeljenog ekrana

Ovaj trend nije nikakva novost, jer se pojavio još pre nekoliko godina. U vreme kada smo ga prvi put spazili, više je bio okrenut poboljšanju korisničkog iskustva i lakšem korišćenju funkcija na sajtu, dok je danas čisto dizajnerski trend. Vizuali, koji koriste estetiku podeljenog ekrana, mogu u sebi sadržati ekran koji je podeljen horizontalno ili vertikalno i ti delovi mogu imati istovetne ili različite funkcionalnosti.

Najbolje je kada ovakva dizajnerska rešenja mogu da ponude i snažno vizuelno iskustvo za posetioca, ali i niz funkcionalnosti u meniju, koje će ga voditi dalje prema ostalom sadržaju na veb-sajtu. Nama se dopada ovakvo vizuelno rešenje, jer spaja jednostavnost na jednoj strani i nudi mogućnost da se kreativno izrazimo, na drugoj strani.

Home page bez fotografija ili vizuala
Home page bez fotografija ili vizuala

Home page bez fotografija ili vizuala

Ovakav dizajn veb-sajta je idealan za sve one klijente, koji na pitanje: imate li fotografije? odgovaraju odmahivanjem glavom. Fotografije ne moraju uvek biti u prvom planu, tako da ako se odlučite za ovu vrstu dizajna, bićete potpuno u trendu. A šta karakteriše ovakav dizajn? Pre svega kreativnost, jer se mogu koristiti različite tehnike i kombinacija elemenata kako bi prva strana bila zanimljiva. Predimenzioniran rukopis, animacije, interaktivni elementi, mogu biti samo deo ideja kako ispuniti stranicu, a ne staviti ni jednu fotografiju.

Mega futeri
Mega futeri

Mega futeri

Ko je mogao da pogodi da će veliki futeri, koji sadrže mnoštvo informacija, biti jedan od glavnih trendova u 2022? Znamo, ni mi. Širom veba ih proglašavaju jednim od must-have dizajnerskih elementa za sledeću godinu, bez kojih veb-sajtovi neće moći. A zbog čega su oni od jednom toliko popularni? Verovatno zbog svoje praktičnosti, jer tu mogu da se stave sve one najvažnije prečice, koje su važne posetiocima sajta.

Mega futeri takođe mogu da budu veoma kreativan element na sajtu. Način na koji će se neke informacije i linkovi grupisati, zavisi od trenutne inspiracije našeg copywritera, ali i od potreba klijenta. Pored nekoliko kolona u kojima se obično grupišu proizvodi i sl. mega futeri mogu da sadrže i kontakt formu sa svim najvažnijim podacima ili boks za prijavu na newsletter listu.

Nova godina se bliži i trend izveštaj je tu – jedva čekamo nove projekte

Ako se po trend reportu za veb dizajn godina poznaje, onda je pred nama još jedna vrlo uzbudljiva i inovativna godina u kojoj ćemo raditi na nekim novim veb-sajtovima pomerajući granice kreativnosti. Inspiracija je svuda oko nas i ovi trendovi, koje smo izabrali, su samo delić onoga što će sledeće godine, po našem mišljenju, najviše biti zastupljeno.

Ukoliko se odlučite da u sledećoj godini redizajnirate sajt svoje kompanije ili napravite potpuno nov, mi vam stojimo na raspolaganju i rado ćemo vam predložiti neki od ovih trendova, koji će se uklopiti sa vašim potrebama.

Pre prvog sastanka sa našim timom, bilo bi dobro da pročitate blog o 5 pitanja za klijente pre nego što krenemo da dizajniramo sajt, ali i tekst o 5 benefita saradnje sa full-service marketinškom agencijom, jer ćete u ovim tekstovima pronaći sve najvažnije informacije o procesu izrade sajta i kako to izgleda kada se radi u saradnji sa agencijom.

Ako po prvi put ulazite u saradnju sa marketinškom agencijom, sigurni smo da će vam biti vrlo korisno da saznate kako agencije i klijenti pronalaze zajednički jezik. Pored toga, obavezno se informišite o 5 tipova klijenata sa kojima sarađuju marketinške agencije i izbegnite neke od grešaka koje klijenti ponekad prave.

Na kraju, ukoliko vam se dopao naš izveštaj o vodećim trendovim za veb dizajn i UI, obavezno podelite naš tekst sa svojim kolegama i upišite se na našu newsletter listu, jer vas očekuje još mnogo zanimljivih i korisnih tekstova.