Šta saradnja sa influenserom donosi brendu?

Influenseri i brendovi su dva entiteta koja žive u simbiozi i jedni bez drugih ne mogu. Influenserima saradnja sa brendovima donosi novac, a brendovi sa druge strane dobijaju vidljivost, relevantnost i poverenje. Zbog toga su influenseri odavno podrazumevana stavka u godišnjim strategijama. Tako će biti i u narednom periodu.

Ko su Influenseri?
Ko su Influenseri?

Ko su Influenseri?

Influenseri su, pre svega, korisnici društvenih mreža. Oni su svojim humorom, kreativnošću, ili harizmom privukli veliki broj pratilaca na svoje profile. Aktivniji su na mrežama od prosečnih korisnika, sa njima dele mišljenja, stavove i privatne stvari. Na taj način im se približavaju. Kreiraju vezu koja kasnije rezultira uticajem. Jednostavno, influenseri postaju relevantne osobe čije mišljenje pratioci poštuju.

Zbog ovog uticaja su influenseri zanimljivi brendovima. Marketari su na vreme prepoznali potencijal koji nose poznate ličnosti u kombinaciji sa društvenim mrežama. Tako se rodio novi način promocije proizvoda poznat kao influenser marketing. Prisniji, direktniji i iskreniji način.

Danas skeptici ne postoje. Svi su se uverili u moć i mogućnosti ove vrste marketinga. Brendovi se takmiče ko će imati bolju influenser kampanju, budžeti rastu, a sa njima i tarife.

Prednosti influnser marketinga.
Prednosti influnser marketinga.

Prednosti influnser marketinga.

Masovnost. Influenseri obično imaju veliki broj pratilaca do kojih ćete lako dopreti ukoliko njih koristite kao kanal.

Relevantnost. Fanovi biraju da prate, gledaju i lajkuju influensere, tako da i promocija proizvoda, ukoliko je izvedena kako treba, deluje kao samo još jedan dodatak ličnosti influensera.

Poverenje. Iako nam deluje da influenserima stvari padaju sa neba, to baš i nije tako. Oni su predanim i napornim radom uspeli da od sebe stvore brend. Kao i sa svakim brendom, ljudi su sa influneserima emotivno povezani. Tokom godina svog delovanja, influenseri su stekli poverenje svojih pratilaca, zbog čega oni veruju njihovim preporukama.

Trend. Influenseri su trendseteri. Fanovi se ugledaju na njih. Hoće da imaju isti telefon kao oni, da se da se slično oblače ili da doručkuju na istim mestima.

Jasna ciljna grupe. Zahvaljujući metrikama influenseri imaju uvid u svoje pratioce, njihov pol, godine, geografsku lokaciju. Biranjem relevantnog influensera sigurno znate da ćete dopreti do željene publike.

Vrste saradnje sa influenserom.
Vrste saradnje sa influenserom.

Vrste saradnje sa influenserom.

Od influensera dobijate i njihovu kreativnost i harizmu. Možete da se oslonite na njih, dozvolite im da iskoriste svoje iskustvo i da predstave vaš proizvod kako oni misle da je najbolje, naravno uz vašu kontrolu, a na sledeće načine:

U vidu recenzije. Ifluenser može da kreira sadržaj u kojem ocenjuje i komentariše vaš proizvod.

U vidu sponzorstva. Kreator bi vaš proizvod implementirao u već postojeći sadržaj, postavio bi ga u kadar ili bi na nekoliko sekundi pričao o njemu.

Uz kreativnu slobodu, influenseri mogu da snime videe koji su u njihovom duhu, a o vašem proizvodu. Bilo da su to skečevi, prenkovi ili blogovi.

Kao brend ambasador. Ovo je vrsta dugoročnije saradnje gde se influenser na određeni vremenski period praktično izjednačava sa vašim brendom.

U vidu sponzorisane objave na mrežama.

Šta može da krene po zlu.
Šta može da krene po zlu.

Šta može da krene po zlu.

Ako sada razmislite o prethodnom pasusu, sigurno ćete shvatiti da ste najčešće imali priliku da vidite poslednji vid saradnje. Odnosno, skoro pa bezlične fotografije u kojima se influenser osmehuje dok drži proizvod.

Često ćete videti istog influensera kako na isti način predstavlja različite proizvode. Ovakvi vidovi saradnje su doveli do toga da je poverenje koje fanovi imaju prema influenserima manje nego ranije.

Za ovo nisu krivi influenseri. Konkretno kod nas, postoji jako velik broj influensera, a opet, većina brendova bi da sarađuje sa istom nekolicinom.

Saveti.
Saveti.

Saveti.

Pri izboru influensera za vaš brend potrebno je da dobro istražite osobu sa kojom želite da sarađujete. Proverite da li vam se ciljne grupe poklapaju? Da li ličnost te osobe odgovara senzibilitetima vašeg brenda?

Važno je da ta osoba nije ranije sarađivala sa nekim vašim konkurentnom, ali i generalno, da nema previše reklama na svom profilu. Jednačina je, što više saradnji, to je niže poverenje kod publike.

Reach i broj pratilaca je bitan, ali ne sme biti presudan. Influenser ne služi samo da proširi informaciju, već da ispriča priču.

Bolje je da imate dugoročne saradnje sa manjim brojem influensera, nego obrnuto. Na ovaj način će se vaš brend izjednačiti sa influenserom u očima publika, doći će do većeg poverenja.

Budite hrabri, dozvolite influenseru da se izrazi, saslušajte njihove predloge i poslušajte ih kad god možete. Ipak oni najbolje poznaju svoju publiku.