Čovek koji piše po tabli
Čovek koji piše po tabli

Morate se složiti sa konstatacijom da je digitalni marketing najvažnija taktika, koju mali biznisi mogu da koriste u svrhu promocije svojih proizvoda i usluga. Ne samo da su budžeti za oglašavanje i promociju sadržaja na društvenim mrežama i različitim onlajn kanalima neuporedivo niži nego kada su klasični mediji u pitanju, već je i digitalni marketing mnogo precizniji u targetiranju potencijalnih kupaca.

Ipak, bez pravilno osmišljenih strateških poteza i znanja kako koristiti digitalni marketing u svrhu rasta i razvoja biznisa, nije moguće napredovati u današnje vreme. Zato smo odlučili da još jednom pišemo o strategijama, koje provereno malim biznisima donose rezultate, znajući da mnogi vlasnici malih biznisa rado čitaju naš blog. U narednim redovima očekujte konkretne i praktične savete u vezi sa digitalnim marketingom.

Hajde da vidimo šta provereno radi kada je osmišljavanje i primena strategija za digitalni marketing malih biznisa u pitanju.

Prst koji pritiska share na tastaturi
Prst koji pritiska share na tastaturi

Taktika br. 1: Kreirajte sadržaj koji će biti zanimljiv za šerovanje

Kreiranje odgovarajućeg sadržaja koji će privući ciljnu grupu, treba da bude deo strategije digitalnog marketinga na koju se oslanja svaki mali biznis. Sadržaj je taj koji može učiniti čuda za vaš posao. Ako je loš i nije relevantan za potencijalne kupce, onda će naštetiti brendu, a sa druge strane ako je kvalitetan učiniće da se vaš brend poveže sa kupcima i izgradi snažnu vezu poverenja.

Ipak, ako nije prikazan dobro targetiranoj ciljnoj grupi, čak i dobar sadržaj može proći loše i zato je ideja da se kreira sadržaj koji:

 1. Pomaže vašem biznisu da postigne zacrtane marketinške ciljeve i razvije se.
 2. Pomogne vašoj ciljnoj grupi da dobije odgovore na najvažnija pitanja i ohrabri ih da podele sadržaj.

Ali, kako ja to da uradim – pitate se vi? Kako ih ‘naterati’ da podele sadržaj?

 1. Kreirajte sadržaj koji podstiče na buđenje emocija i emotivnih reakcija, jer u 70% slučajeva se sadržaj deli upravo zato što se neko na emotivnom nivou povezao sa njim.
 2. Potražite inspiraciju za kreiranje sadržaja na stranicama vaše konkurencije. Proučite šta to dobija šerove i lajkove kod njih, pa kreirajte nešto slično tome.
 3. Pravite sadržaj koji je praktičan, tako da vaši kupci lako mogu da shvate njegovu vrednost i zbog nje je i podele. Korisnici društvenih mreža dele sadržaj koji može biti od koristi njima, ali i drugima.
 4. Pravite sadržaj koji priča priče i uključite u to i kupce. Oni vole da budu deo vaše priče, jer su već verni fanovi brenda. Iskoristite tu činjenicu.

Nemojte govoriti o sebi, iako ste možda najbolji u svojoj niši i imate najviše nagrada, to ipak ne zanima vaše kupce u toj meri da bi slušali, čitali i gledali hvalisanje sa vaše strane često. Jedno pitanje koje kupac uvek postavlja kada posećuje vaš sajt ili društvene mreže: Ima li i čega ima tu za mene?

Na putu da učinite vaš brend cenjenijim i vrednijim, svaki dan treba da se trudite da date odgovor na ovo pitanje i tako učinite vaš sadržaj vrednim deljenja.

Crtanje dijagrama
Crtanje dijagrama

Taktika br. 2: Fokus na organski sadržaj na društvenim mrežama

Ako pogledamo statistiku, dolazimo do podatka da čak 70% kupaca voli da potraži informacije o brendu i proizvodima preko društvenim mreža. Customer support na društvenim mrežama baš ima puno posla. Drugi podatak nam govori da čak 33% kupaca pre bira društvene mreže nego telefon kao način komunikacije.

Dakle, ako ste vlasnik salona lepote – očekujte veći broj upita za termine preko DM-a na Instagramu (nadamo se da ga imate, jer ako ne – gde vi živite?) nego preko telefona. To je tako početak 21. veka, a mi smo već u drugoj deceniji pa se tako i navike kupaca menjaju.

Svaki brend koji vodi računa o odnosu koji ima sa kupcima, odlučio se na konstantno prisustvo na društvenim mrežama. Ako vas potencijalni kupci ne mogu naći na društvenim mrežama, to je za njih loš znak i oni nikako neće doneti odluku da kupe proizvod od vas, već se okrenuti konkurenciji.

Kreiranjem sadržaja koji podstiče organski rič, uspostavljate dugoročnu vezu sa pratiocima i ‘vezujete’ ih za brend. Ako konstantno radite na kreiranju sadržaja koji podstiče rast organskog ingejdžmenta, to pomaže vašem brendu na nekoliko načina:

 1. Polako ali trajno povećava vaš organski rič. Kasnije, kada vidite koji kanali dobro funkcionišu, možete uložiti i u plaćeni sadržaj.
 2. Dobar organski rič, smanjiće cenu koštanja reklama kojima promovišete svoj brend.
 3. Budući kupci će vam mnogo više verovati ako imate stvarne brojke, odnosno ako su vam brojevi šerova, lajkova i ostalog ingejdžmenta visoki. Jak ‘social proof’ je važan i za algoritam ali i za poverenje, kako smo već naglasili.
 4. Novi kupci su na dohvat ruke, ako imate veći rič i ako prijatelji vaših folovera vide da oni lajkuju ili dele vaš sadržaj. Imajte to na umu.

Organske kampanje su jako efektne i mogu imati odlične rezultate, ali ono što čini jednu kampanju uspešnom je konstantno prisustvo i upornost. Svaki dan treba kreirati sadržaj i uspeh je garantovan.

Ruke koje kucaju na tastaruri laptopa
Ruke koje kucaju na tastaruri laptopa

Taktika br. 3: Formirajte imejl liste sa preciznim targetiranjem

Ako pitate bilo kog stručnjaka za digitalni marketing na koji način treba da postavite temelje svog malog biznisa (posebno kada su usluge u pitanju) reći će vam da su imejl liste jako važan alat za postizanje cilja.

Ako želite da imate kanal koji će provreno donositi rezultate u segmentu prodaje, ali i rezultat na polju konstantne povezanosti sa ciljnom grupom, onda morate raditi na imejl listama. Jedan od alata koji vam u tome mogu pomoći je Mailchimp, koji smo pominjali u prethodnom blog postu. Obavezno pročitajte ovaj post i saznajte koje alate treba koristiti, kako biste sebi olakšali svakodnevno funkcionisanje profila na društvenim mrežama i drugih kanala interne i eksterne komunikacije.

Ponovo istraživanja da pomenemo (ako su važni podaci, koji ilustruju značaj nekog kanala, uvek ćemo ih naglasiti) i da vam ukažemo na ovaj podatak – imejl liste donose lidove čak 40 puta efektnije nego što to čine društvene mreže (ovde se misli na Facebook i Twitter zajedno).

Kada je mali biznis u pitanju, nije poenta poslovanja samo u pronalaženju novih kupaca, već i u negovanju odnosa sa postojećim. Pošto se ispostavilo da je mnogo skuplje ulagati u nove kupce, trebalo bi da vam bude mnogo lakše i jednostavnije da ulažete u odnos sa starim kupcima.

Za kraj, da vidimo koji su to razlozi zbog kojih treba da uključite imejl marketing u svoju strategiju:

 1. Stvara kredibilitet: Kupci vole informacije iz kredibilnih izvora, zato je njuzleter iz vaše produkcije mnogo važniji nego reklama na bilo kom drugom kanalu. Pošaljite im precizno targetiranu ponudu i očekujte rezultate.
 2. Održava veze: Bez obzira na to koliko je veliki neki biznis, važno je održavanje komunikacije i veze sa kupcima. Što je jača veza sa kupcima, to je jači i brend. Tokom godine (posebno kada su sezonske ponude u pitanju) vaši kupci će pratiti poruke u svom inboksu i sa nestrpljenjem će čekati poruku od vas.
 3. Generiše veći saobraćaj prema sajtu: Posete sajtu su jako važne i ako hoćete da povećate njihov broj kreirajte blog post, vest o novom proizvodu ili oglasite vremenski ograničenu ponudu, kroz imejl kampanju. Laserksi precizno će vam se vratiti na sajt baš oni lidovi koje želite da ubedite u to da je vaš proizvod najbolji na tržištu.
Pet belih jaja i jedno zlatno
Pet belih jaja i jedno zlatno

Vreme je da se izdvojite u odnosu na konkurenciju

Iako digitalni marketing nekada može izgledati kao veoma komplikovan i ne tako lak za savladavanje, istina je posve drugačija ako uložite dovoljno vremena i novca u edukaciju. No, ukoliko ipak mislite da vi ne možete to sami, uvek se možete javiti nama i zatražiti od nas da kreiramo strategiju nastupa vaše kompanije u onlajn svetu.

Ako vam se dopao ovaj blog post i smatrate da nekome može biti koristan, podelite ga sa prijateljima i kolegama. Obavezno pročitajte i naše ostale tekstove na blogu.