Digitalni-marketing-u-post-COVID19-eri---koje-strategije-treba-pratiti

Korona virus je pauzirao ekonomije širom sveta i promenio njihove predikcije za rast u 2020. godini. Međutim, svaki lider treba da bude spreman za fazu hibernacije i povlačenja, kako bi se po završetku toga vratio još jači i pametniji. To zahteva duboko promišljanje i menjanje postojeće strategije digitalnog prisustva, takoreći iz korena.

Prema najnovijim ispitivanjima, sprovedenim u Velikoj Britaniji i SAD-u među tamošnjim marketing menadžerima, čak 63% ispitanika je tokom aprila izjavilo da su budžeti za njihove kampanje zamrznuti do daljnjeg. Situacija se u junu polako menja, sa popuštanjem mera, ali to još uvek ne znači da se sve vratilo u normalu.

Digitalni marketing u post-COVID19 eri biće drugačiji u odnosu na ono na šta smo navikli, po mnogo čemu, ali jedno pravilo koga će se svi držati biće ono da treba uvesti konstantno eksperimentisanje i testiranje oglasa na društvenim mrežama i internetu uopšte. Prioritet svih kampanja, u sadašnjosti i bliskoj budućnosti, mora biti stavljanje akcenta na vrednost jednog brenda, poboljšanje korisničkog iskustva, kao i na isticanje osobina brenda koje imaju opipljivu svrhu za kupce.

Kako biste postigli da digitalni marketing radi za vas, potrebno je da što pre (ako već niste) prilagodite svoju strategiju, a mi vam u nastavku teksta nudimo neke od najboljih primera na koje smo naišli i koje smo i sami testirali.

1. Pratite rezultate merenja u realnom vremenu

U ovako nepredvidljivim situacijama, kao što je COVID19 kriza, najvažnije je primeniti ‘data-driven’ metodu i pratiti sve podatke koji mogu biti relavantni za novu dinamiku vašeg biznisa. Važno je pratiti, kako ono što se dešava unutar same firme, tako i ono što se dešava van nje.

Ključni KPI parametri će vam reći sve, bilo da je reč o veb šopu ili aktivnostima na društvenim mrežama, to je najbolji način da saznate šta se dešava prateći brojke. No, pored praćenja svojih, treba pratiti i brojke konkurencije. Zbog čega je to važno? Kako bismo saznali da li naš brend održava poziciju u industriji, važno je da znamo kako se pozicionira u odnosu na ostale.

Svi ovi podaci će vam pomoći da stavite na papir sve moguće scenarije i da se pripremite za potencijalne promene i izazove.

2. Prodajni levak je SVE

Verovatno ste nekada čuli za prodajni levak i zapitali se koliko zaista ta strategija radi. Mi vam možemo reći da ništa drugo ne prolazi tako dobro kao ovo. Ako želite da zadržite postojeće i privučete nove kupce, važno je da napravite dinamičan i efikasan prodajni levak, koji je imati precizne korake, bez međukoraka koji troše vreme vaših kupaca.

Kao što smo već pomenuli, pristup prema kupcima sada u ovom ‘novom normalnom’ vremenu, treba da bude mnogo više usmeren ka pojedincu i da oni u svojoj kupovini vide svrhu i razumeju njenu vrednost.

Koji su to ključni alati koje treba upotrebiti kako bi se dostigli ciljevi i poboljšalo iskustvo kupaca sa kupovinom vašeg proizvoda?

  • Awareness (svestnost): vaši kupci moraju da stalno budu svesni prisustva vašeg brenda na tržištu. Izgradnja snažnog brenda je imperativ, a kupci još očekuju i da dobiju očekivanu vrednost za svoju kupovinu.
  • Consideration (razmatranje): inovativne strategije stalno podsećaju da je od ključne važnosti da kupci izraze interesovanje za proizvod, i to ne bilo kakvo već konstantno interesovanje. Posebno je važno uspostaviti odnos sa kupcem u ranoj fazi njegovog interesovanja dok je još uvek samo ‘marketing lead’.
  • Conversion (konverzija): vaša strategija mora biti okrenuta ka konverzijama, a da biste to postigli morate zadobiti poverenje kupca, zagolicati njegovu maštu i ponovo dati mu vrednost, koju očekuje.

Još jedan dodatni savet – neka vam 80% sadržaja bude edukativne prirode a 20% neka bude usmereno na korisnost proizvoda.

3. Analize ponašanja kupaca

Verovatno najvažnije pitanje, koje ovih dana brendovi postavljaju sebi, je – kako će se kupci ponašati i kako se ponašaju u ‘novom normalnom’ dobu? Da li je ono već počelo ili smo u nekoj prelaznoj fazi, kada se navikavamo i prilagođavamo novonastalim okolnostima.

Mnogi su se okrenuli Kini i gledaju kako se kupci ponašaju u ovoj zemlji. Kod njih je povećan procenat prodaje luksuzne robe, koji je naglo skočio nakon završetka krize, nešto u stilu ‘e, sada ću kupiti tu torbu, jer jednom se živi’.

Kako će biti kod nas? Ili kako je već sada kod nas? Na prve informacije o tim podacima, još uvek čekamo. No, sudeći po tržnim centrima i gužvama u njima, naši građani se slično ponašaju kao i Kinezi.

Da li su tokom vanrednog stanja kupovali online? Čini nam se, na osnovu podataka koji su nama dostupni, da je odgovor i više nego jasan – DA. Tako da su se sve te onlajn kampanje i te kako isplatile.

Još jedan podatak ide u prilog analizi ponašanja kupaca, kao važnom koraku u pravljenu strategije – naime, čak 65% kupaca se izjašnjava u korist odgovora brenda na COVID19 krizu i potvrđuju da je za njih jako bitno kako se brend predstavio u tom periodu i koliko je izlazio u susret njihovim potrebama.

4. Nove poruke za novonastale okolnosti

Mnogi brendovi su odlučili da je vrednost, koju svi kupci žele, najbolje dati kroz mnogobrojne forme, kao što su: blog postovi, društvene mreže i sadržaj na njima (edukativni postovi, zabavni videi i koncerti). Očekivano, čak 27% manje brendova je postovalo fotografije na kojima se može videti blizak kontakt ljudi, već su i na taj način propagirali fizičku distancu.

Publika očekuje jasne i precizne poruke (ali ne kao da ih je robot smišljao) već one koje donose ljudsku toplinu i empatiju. Naviknuti na takav sadržaj, kupci će i dalje očekivati da njihov omiljeni brend ima ‘razumevanja’ za njih i da im pruži neku vrstu utehe.

5. Planiranje: preraspodela budžeta za oglašavanje

Kako se menjaju potrebe kupaca, način na koji oni reaguju na krizu, tako se menjaju i kanali komunikacije sa njima ali i veličina budžeta i njegova raspodela u odnosu na pojedinačne kanale.

Istraživanja pokazuju da su ciljne grupe tokom vandrednog stanja i ‘lockdown-a’ najviše pratile vesti na svojim pametnim televizorima (čak njih 67%), striming platforme je gledalo 45% dok su u istom procentu bile zastupljene i društevne mreže. Dakle sveto trojstvo – TV, Netflix i IG ili FB. Ima smisla.

Da li je kod vas bilo isto? Pišite nam i podelite ovaj tekst sa prijateljima i kolegama, i postavite im isto pitanje.

6. Jačanje strategija koje pokrivaju više kanala

Na kraju, dolazimo do faze gde digital pomaže objektima i prodavnicama koje fizički treba da se otvore u nekom gradu. To se kod nas već desilo, u većini slučajeva, ali ima još nekoliko delatnosti, koje još uvek drže zatvorena vrata (uglavnom je reč o turističkim objektima).

O čemu je sve trebalo povesti računa? Kako se komuniciraju sanitarne i zaštitne mere, pod kojim uslovima je dozvoljen ulazak u objekt itd. Znamo da se kod nas kupci baš i ne pridržavaju svih pravila, ali je ipak važno konstantno ih podsećati.

Fleksibilnost onlajn kanala komunikacije ovde dolazi do punog izražaja, jer mogu u realnom vremenu da prenesu infomaciju i odgovore na upite klijenata. Ovo je posebno važno za male biznise i ponovno uspostavljanje poverenja između brenda i kupaca.

Titan u ‘novom normalnom’

Poslednjih, sada već nekoliko meseci, vredno radimo sa našim klijentima na transofrmaciji njihovih digitalnih strategija. Jako nam je važno da u ovim, malo je reći promenljivim okolnostima, ukažemo klijentima na to da je važno prilagoditi strategiju trenutnim okolnostima i da brend ostane fleksibilan, baš kao i sadržaj koji kreiramo za njih. Ako su i vama potrebne digitalna i content strategija, pišite nam i zakažite sastanak.