Kada govorimo o digitalnom marketingu najvažnije što svaki vlasnik malog biznisa treba da zapamti u vezi sa njim je: do potencijalnih klijenata se može doći pravilnim targetiranjem i još važnije to se mora raditi u tačno određeno vreme. Najbolji način da se razvije biznis u vreme modernih tehnologija je upravo onlajn povezivanje sa potencijalnim kupcima, klijentima ili korisnicima.

S obzirom na činjenicu da je internet deo naše svakodnevice i nešto što čini naš svet modernim i naprednim, današnje tržište zahteva digitalni marketing koji će takmičenje za kupce podići na viši nivo i strateškim pristupom dovesti mali biznis do rasta.

Kako bi jedna manja kompanija privukla što veći broj kupaca ka svom proizvodu, važno je da generiše što više upita, interakcije i komunikacije sa njima. Kao posledica te komunikacije, određeni procenat zainteresovanih kupaca doneće odluku o kupovini i od lidova će preći u konverzije.

Najbolji način da se to ostvari su strategije za male biznise kreirane za svakog klijenta prema njegovim potrebama. Hajde da vidimo na koji način manje kompanije mogu imati koristi od ulaganja u digitalni marketing i strateško planiranje u ovoj oblasti.

Ikonice Branding, website, seo, advertise
Ikonice Branding, website, seo, advertise

Veća stopa konverzije uz pravu strategiju

Na početku, za one koji nisu upoznati sa značenjem stope konverzije, da objasnimo pojam – to je procenat posetioca na sajtu koji urade ono što se od njih očekuje, odnosno kupe neki proizvod, prijave se za neku edukaciju, skinu neki e-book i sl. Dakle od svih posetilaca na sajtu, samo određeni procenat će zaista i uraditi ono što je za nas krajnji cilj, a to je kupovina ili slična aktivnost koja se marketinškim rečnikom naziva konverzija.

Marketinške agencije su te koje klijentu pomažu da povećaju procenat konverzija na sajtu, tako što osmišljavaju kampanje, strategije i reklame koje će privući kupce baš na taj sajt i baš do tog brenda. Bez obzira na to čime se kompanija bavi, cilj svakog malog (ili velikog) biznisa je da generiše što više prodajnih lidova, tokom kampanja promocije proizvoda ili usluge. Generisani lidovi će vam pomoći da povećate procenat prodaje kroz upotrebu onlajn oglašavanja i strategija digitalnog marketinga.

Jedna od potencijalnih strategija može biti PPC ili ‘pay-per-click’. To je metoda koja znači da se za svaki klik koji vaša reklama dobije, plaća određena suma novca. To praktično znači da možete dovesti više posetilaca na vaš sajt, jer će videti vašu reklamu. Istraživanja pokazuju da čak 60% korisnika digitalnih medija, klikne na Google reklame dok pretražuje internet u potrazi za nekim proizvodom.

Čovek koji hoda ka strelici
Čovek koji hoda ka strelici

Bolje targetiranje potencijalnih kupaca

Kroz korišćenje alata onlajn marketinga, kao vlasnik malog biznisa, možete lako doći do potencijalnih kupaca. Ovaj pristup podrazumeva potpuno suprotno razmišljanje u odnosu na ustaljeno ‘svi su mi ciljna grupa’, što znači da je okrenuto detaljnom i preciznom targetiranju potencijalnih kupaca što dovodi do mnogo kvalitetnijeg krajnjeg rezultata. Sa ubrzanim razvojem digitalnih platformi, milioni ljudi koriste makar jednu od tih platformi za informisanje o proizvodima i uslugama. Baš u tome leži prednost upotrebe onlajn marketinga, jer može stići do ‘pravih’ kupaca i nisu vam potrebni ‘svi’.

Kao što smo na početku rekli – uz pravu strategiju implementiranu u pravo vreme, možete doći do potencijalnih kupaca na više od jednog načina. Marketinške agencije koriste različite strategije, među kojima su najpoznatije content marketing, native advertising, SEO, social media marketing, e-mail marketing, video marketing itd.

Da bi agencija odabrala najbolju kombinaciju nekih od ovih strategija, vrlo važno je da uradi duboku analizu postojećeg stanja i ciljeva koji su postavljeni za naredni period, kao i onog najvećeg cilja koji je zacrtan kao ostvarenje najvećih snova kompanije.

Među najvažnijim prednostima korišćenja digitalnog marketinga, bez premca se kao najvažnija izdvaja upravo mogućnost preciznog targetiranja potencijalnih kupaca, koji su korisnici jednog ili više digitalnih medija.

Visoki prihodi uz minimalne troškove

Ovo zvuči kao idealan scenario za male biznise. Pored toga što zvuči kao ostvarenje snova, jednako ga je moguće i izvesti bez mnogo ulaganja (bar ne novčanog). Svakako je vreme resurs, koji se ovde mnogo više troši nego što je to novac.

Kada je ulaganje u marketing u pitanju, mali biznisi ili startapi na primer, žele da postignu što bolje rezultate sa minimalnim troškovima. To je još uvek moguće postići korišćenjem alata digitalnog marketinga, jer štedi novac, omogućava precizno ulaganje sredstava u oglašavanje i cilja potencijalne kupce baš tamo gde oni provode najviše vremena – bilo da su to društvene mreže,  medijski portali, onlajn šopovi ili bilo koji drugi digitalni mediji.

Digitalni prikaz laptopa sa rukama koje pišu po tastaturi
Digitalni prikaz laptopa sa rukama koje pišu po tastaturi

Kako profitirati na društvenim mrežama?

Kako se broj društvenih mreža povećava, tako se povećava i šansa da se stigne do potencijalnih kupaca na lakši i brži način. Različite ciljne grupe se nalaze na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i od nedavno popularnom Tik Toku. Do njih se može doći na nekoliko načina, ali dva osnovna su organskim putem ili kroz plaćenu reklamu.

Koristeći benefite Fejbuk oglašavanja i preciznog odabira nečije lokacije, interesovanja, statusa i sl. u kombinaciji sa isključivanjem određenih drugih parametara, vrlo precizno se može doći do nekoliko desetina ili stotina hiljada (ako je veći biznis u pitanju) korisnika. To je i više nego dovoljna baza korisnika kojima se može ponuditi proizvod ili usluga, baš onakva kakva je njima potrebna, krojena prema njihovim interesovanjima.

Iako se nekome Facebook ads manager ili Business manager mogu učiniti dosta komplikovanim, kako ne bi ulagali previše vremena u savladavanje njihovog funkcionisanja, mnogo je lakše pronaći agenciju koja će to raditi umesto vas.

Kako bismo ilustrovali snagu Fejsbuka, navešćemo samo jedan važan podatak – on ima preko 2,6 milijardi aktivnih korisnika mesečno i to ga i dalje čini najpopularnijom društvenom mrežom na planeti. Zamislite koliko korisnika Fejsbuka može biti zainteresovano za vaš proizvod? Domaćih, stranih? Razmislite dobro.

Storytelling i znakovi
Storytelling i znakovi

Može li se pobediti konkurencija ili čak korporacije?

Tradicionalni marketing je podrazumevao mnogo veća ulaganja, nego što je to slučaj sa digitalnim marketingom. U toj igri velikih budžeta uvek su pobeđivale korporacije ili kompanije sa više sredstava uloženih u TV i radio reklame ili oglase u štampanim medijima.

Što bolji ROI u odnosu na uložena sredstva, najbolja je formula za male biznise. Ovo je naravno moguće jedino uz digitalni marketing jer on omogućava biznisima svih veličina da se predstave publici i da rade na razvitku svog posla sa bilo koje tačke na planeti. Jedino što vam je potrebno za uspeh su poznavanje platformi na kojima se oglašavate, budžet koji ne mora biti previše veliki i vreme da testirate sve moguće ideje kako najbolje doći do kupaca.

Uspeh, zahvaljujući brzini protoka informacija, može biti vrtoglav a i vi možete tome doprineti prateći rezultate kampanja i prilagođavajući targetiranje kupaca tim informacijama.

Žuto polje sa natpisom 24-7

Dostupnost kupcima 24/7 i pružanje usluga u svakom trenutku

Prilikom kupovine proizvoda, kupac vodi računa o brojnim parametrima na osnovu kojih donosi odluku o kupovini. Međutim, kada se proizvod pokvari ili kupac nije zadovoljan uslugom, u tom slučaju onlajn podrška može da odigra ključnu ulogu u kriznom menadžementu i smirivanju nezadovoljnog kupca.

Jednostavna i brza komunikacija, donosi mogućnost kupcima da što pre saznaju gde i kako mogu kupiti određeni proizvod, što potencijalno može biti odlična prilika za brend da se poveže sa kupcem. Iz toga takođe, kao rezultat, može proisteći i ‘besplatna reklama’, kada zadovoljni kupac podeli sa svojom zajednicom kako mu se dopada proizvod ili je zadovoljan uslugom. To dalje dovodi nove kupce i povećava profit.

U ovom blog postu smo naveli samo nekoliko najvažnijih prednosti korišćenja alata digitalnog marketinga za povećanje rasta malih biznisa. No, ako budete želeli da sa nama porazgovarate o tome, čućete i za sve druge benefite, koji mogu unaprediti vaš posao i uticati na njegov rast.

Ne zaboravite da podelite ovaj post sa nekim kome može biti koristan i pročitajte ostale postove na našem blogu.