Dobrodošli u budućnost i AI revoluciju, koja je za neke već odavno započela, dok su joj se ostali priključili 30. novembra 2022. Zašto baš tada? Odgovor leži u pojavi prve verzije ChatGPT-a, AI chatbota koji je oduševio, ali i uznemirio sve one koji smo deo digitalnog sveta. Osnovno pitanje koje svi, nakon njegovog lansiranja, postavljaju je- u kojoj meri će ovaj alat uticati na kreatore sadržaja?

Iako je ovaj AI chatbot mnoge uspeo da oduševi vrlo brzo, drugi su ipak bili umereni optimisti i čekali su da prvo isprobaju kako radi i testiraju njegove granice, pre nego što donesu zaključke. Ne smemo nikako da zaboravimo na treću grupu- one koje je pojava ovog alata, za kreiranje sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije, uplašila. Upravo su oni ti koji su se zapitali da li je ovo koristan alat ili otimač njihovog posla!

U nastavku ćemo pomalo o svemu- samom alatu, njegovim mogućnostima i krajnjim dometima, ali i o tome zašto ih ne treba smatrati pretnjom, već saveznikom. Na kraju, osvrnućemo se na to kako Google gleda na sadržaj kreiran uz pomoć AI-a.

Šta je ChatGPT i ko je kreirao ovaj napredni AI alat?

ChatGPT, koga je lansirao OpenAI, je napredni sistem veštačke inteligencije (AI) dizajniran tako da oponaša prirodni razgovor ljudi. Ovaj alat vam omogućava da u realnom vremenu postavljate pitanja i dobijate odgovore na njih. Na taj način možete doći do korisnih informacija ili teza za kreiranje sadržaja.

Za odgovore na vaša pitanja, ovaj alat koristi LLM (large language model) koji je takođe veštačka inteligencija bazirana na enormno velikoj bazi podataka. Specifičnost ovog modela je u tome što je pravljen tako da prima naredbe od ljudi i stvara dugačke i detaljne odgovore na složena pitanja.

OpenAI je neprofitni istraživački startap iz San Franciska, koji su 2015. osnovali Elon Musk i Sam Altman (bivši predsednik Y Combinatora- inkubatora koji je lansirao AirBnb, Reddit, Quora-u i Twitch). Cilj osnivanja je bio da pronađu način za kreiranje različitih alata i programa, sa veštačkom inteligencijom, koji će služiti čovečanstvu. Na početku su bili neprofitna organizacija, a kasnije prelaze u korporativne vode i pridružuju im se još dva moćna čoveka iz biznisa Reid Hoffman (suosnivač LinkedIn-a) i Peter Thiel (suosnivač PayPal-a).

Za samo 5 dana, ChatGPT je došao do milion korisnika, što je brže od bilo koje poznate platforme. Ako uporedimo neke od najpoznatijih internet platformi, brojke govore sledeće. Facebook-u je bilo potrebno deset meseci, Spotify-u pet, a Instagram-u oko dva i po meseca.

Šta ChatGPT može i koji su mu krajnji dometi u ovom trenutku?

Ovaj alat možemo da koristimo za pisanje kratkog teksta, članka, pesme, čak i knjige na svim stranim jezicima. On takođe može da piše kodove za različite programske jezike. Za razliku od Google-a, on nam ne nudi već napisan sadržaj, već ga sam kreira. I upravo to može biti podjednako i dobro i loše za onog ko se uhvati ovog alata.

Dobro ga je koristiti onda kada nam treba odgovor na jednostavna pitanja, jer on tada može da kombinuje javno dostupne informacije sa raznih strana. Iako načelno može da se koristi za kreiranje optimizovanog sadržaja za veb-sajtove, na primer, i tu postoje određena ograničenja. ChatGPT ne zna ništa o događajima nakon 2021. jer njegova prva (dostupna) verzija nije bila konektovana na internet. Zato, za sve najsvežije informacije se ipak treba obratiti Google-u.

Do sada se pokazalo da što je naše poznavanje neke oblasti bolje, to će i pitanja koja postavljamo ChatGPT-u biti preciznija. To nadalje znači da svako ko je već stručnjak u svom poslu ne treba da se plaši jednog ovakvog alata, već da nauči da ga koristi. Ovaj alat svoj pun potencijal može pokazati jedino onda kada mu se postavljaju opširna i dobro formulisana pitanja. Ali to i dalje ne znači da on može da kreira nešto na akademskom nivou, npr. Tu dolazimo do još jedne prepreke.

Stručnjaci iz različitih oblasti, kao i doktori nauka i profesori, uglavnom se slažu u tome da ovaj AI alat ipak ne može da kreira dovoljno stručan tekst. Oni ocenjuju da nivo napisanih tekstova odgovara nivou fakultetskog znanja, što je možda dovoljno za opštu populaciju, ali ne i za akademsku zajednicu.

Njihova preporuka je da ipak ne treba eksperimentisati, jer neko ko nema dovoljan stepen stručnosti da oceni sadržaj teksta ne može ni da zna da li su informacije u njemu tačne. Ovo je jako važno za pisce sadržaja koji pišu blogove za određenu specifičnu ciljnu grupu i stručnu javnost, poput farmaceutske, medicinske ili IT industrije. Fact-checking je i dalje važan i neophodan kako bi se napisano proverilo pre objave.

Da li Google prepoznaje sadržaj kreiran uz pomoć AI-a i hoće li ga kažnjavati?

Čini nam se da je ovo ključno pitanje, na koje svi kreatori sadržaja traže odgovor. Za sada je poznato da može da se otkrije sadržaj koji kreira ChatGPT. Google dobro zna kada je sadržaj napisan uz pomoć veštačke inteligencije, pa ga posebno indeksira i obeležava.

Iz Google-a nam dolaze izjave njihovog PR-a Danny-ja Sullivan-a, koji tvrdi da sadržaj kreiran uz pomoć veštačke inteligencije nije u potpunosti zabranjen. On navodi da je cilj njihovog pretraživača da ponudi koristan sadržaj, pa se njihov tim za pozicioniranje ne bavi načinom na koji je sadržaj kreiran. Njima je najvažnije da postoji mehanizam koji će ukloniti beskoristan sadržaj, bez obzira na to ko ga kreira.

Budite sigurni da vas Google neće kazniti ako koristite AI alate pri izradi nekog teksta, ali ako je taj tekst plagijat sadržaja koji se već nalazi na internetu, onda će on to lako utvrditi. Dakle, originalnost je i dalje najvažnija, a prepisivanje tuđeg sadržaja nikada nije i neće donositi rezultate.

Umetnost postavljanja pitanja je ključ za korišćenje ChatGPT-a

Čini se da ipak nema mesta panici i da će kvalitetni pisci i kreatori sadržaja i dalje imati dovoljno posla za sebe u budućnosti. Ono što će dobre pisce odvojiti od najboljih je umetnost postavljanja pitanja, kao što je to i do sada bilo sa istraživanjem i pronalaskom izvora na Google-u.

Što je pisac sadržaja dublje u određenoj temi, to će znati da je bolje istraži i postavi vrlo specifična i konkretna pitanja AI chatbotu. Odgovori koje će dobiti, biće odlična polazna tačka za kreiranje vrednosti i kvalitetnog teksta punog informacija, a ne praznih reči. A upravo su kvalitetne informacije ono što čitaoci traže.

Za kraj, ako vas zanima kako su uz pomoć AI brendovi rasli u 2022. onda obavezno pročitajte naš blog. Napomena, tekst je pisan u julu prošle godine, kada ChatGPT još uvek nije bio dostupan za korišćenje, pa se i ne pominje kao jedan od alata za kreiranje sadržaja.