Trendjacking ili newsjacking, kako se još naziva, odlična je prilika da kreirate potencijalno viralan sadržaj koji se oslanja na neku aktuelnu temu. Naravno, ta tema mora biti bliska vrednostima vašeg brenda, kako bi ciljna grupa osetila povezanost sa njom. A zatim će uslediti share-ovi, komentari, odobravanje i na kraju, povećanje lidova i generisanje veće prodaje.

Kao što nam sam naziv govori, radi se o tome da naš sadržaj treba da „otima“ deo pažnje koju neki trend ili vest dobijaju u javnosti. Cilj korišćenja ovog strateškog pristupa, u kreiranju sadržaja, je podizanje opšteg awareness-a o brendu, kao i to da ga učinimo vidljivijim u digitalnom svetu. Trendjacking može biti predstavljen kroz kratku digitalnu formu poput vizuala, videa, TikTok videa ili tweet-a.

Ključ, međutim, ne leži u tome kako sadržaj izgleda ili šta sadrži (iako je i to važno) već u brzini distribucije. Vesti se brzo smenjuju i treba biti što brži kada uočite neki trend. Odmah smislite ideju kako biste vi mogli da postanete deo trenda, kreirajte sadržaj, istražite hashtag-ove i plasirajte sadržaj na društvene mreže.

Koje su prednosti korišćenja ove strategije?

Prednosti je mnogo, ali jedna od osnovnih je povećanje vidljivosti brenda, kao i svrstavanje brenda uz one vrednosti koje su se pokazale kao prave i aktuelne u određenom trenutku. Ako se uradi na pravi način ova strategija može doneti povećan organski reach na društvenim mrežama, čvrst kredibilitet među pripadnicima ciljne grupe i potencijalno pažnju medija.

A čiju ćete još pažnju privući ovom strategijom? Razmislite dobro! Marketinška istraživanja pokazuju da čak 85% pripadnika generacije Z pronalazi nove proizvode, koje kasnije i kupuje, upravo na društvenim mrežama. Zato je trendjacking odličan alat za privlačenje  pažnje zumera, jer donosi autentičnost, kreativnost i humor, što oni obožavaju. A koju mrežu zumeri najčešće posećuju? TikTok svakako, zato pročitajte naš blog o 3 najvažnije stvari koje morate da znate o TikToku u 2022.

Uz pomoć trendjacking-a, kupci će stvoriti percepciju brenda kao autentičnog sa jedne i bliskog njima sa druge strane. Brend, koji podržava neki cilj važan za njegovu ciljnu grupu, postaje kupcima još draži, jer se lako identifikuju sa njim. I upravo je to ono zbog čega konverzije rastu, sve više ljudi dolazi na sajt i ako ih sačekate sa pravim akcijama, možete očekivati postepen rast prodaje.

Pored toga, ovo je odličan način za brzo privlačenje pažnje, jer nećete morati da provedete sate i sate u smišljanju sadržaja, već ćete na ovaj brz i jedinstven način pridobiti pažnju kupaca. Ipak, važno je imati njuh za to koju situaciju iskoristiti u svoju korist, i zato je ovo redak talenat koji cene svi brend stručnjaci.

Kako da trendjacking radi za vaš brend

Kada pratite trendove i postajete deo njih, upadate u fokus većeg broja ljudi, nego što biste inače to mogli. Zato je „kačenje“ na trendove odličan način da privučete poglede i napravite „buzz“ oko vašeg brenda. Međutim, trendjacking zna da bude klizav teren za većinu, jer se ne snalaze u korišćenju ove strategije pa bi bilo dobro da pročitate naše savete pre nego što se odlučite za ovu metodu.

1.Pratite poslednje trendove na društvenim mrežama i šire

Pošto treba što pre da „uskočite na voz“ važno je da odmah uočite trend. Dakle, ne pričamo o danima ili nedeljama, već bukvalno satima. Zato je važno da koristite neki od dostupnih alata za praćenje trendova poput Google Trends-a. Takođe, društveni mediji imaju svoje trend liste, pa obratite pažnju na Twitter-ovu i YT-ovu.

2.Razumite trend pre nego što pokušate da postanete njegov deo

Ukoliko ne znate odakle trend ili hashtag potiču i kako je uopšte počeo, možda baš i ne bi trebalo pošto-poto da se trudite da postanete njegov deo. Jako je važno da razumete trend i da se vrednosti vašeg brenda pronalaze u njemu. Inače bi publika mogla da pomislila da ste očajni i da biste uradili bilo šta za malo pažnje. Takođe, gledajte da se uključite baš u pravo vreme. Ni prerano ni prekasno, već baš onda kada treba kako bi vaša publika mogla da odreaguje na najbolji način.

3.Budite originalni i dajte svoj pečat trendu

Ako samo ponavljate ono što drugi rade, to je kao da prepričavate već mnogo puta ispričanu šalu. Dajte svoje tumačenje trenda, ubacite neku svoju šalu, budite odlučni i hrabri kada je humor u pitanju. Ipak je on najvažniji začin svakog trendjacking-a, pa je važno da imate odličan smisao za humor. Budite originalni i interesantni, samo toliko ;)

4.Nemojte da stavljate glavni fokus na prodaju

Ova strategija se ne vrti oko prodaje, pa nemojte pominjati svoj proizvod ili uslugu. Dobro, možete baciti neki hint, ali da to ne bude previše očigledno. Najbolje bi bilo da se držite trenda i komunikacije sa publikom, jer će oni lako videti ukoliko pokušavate da im prodate nešto. Treba da budete autentični, svoji, a ako to niste, onda gubite potencijalne benefite koje možete dobiti na ovaj način.

5.Razmišljajte dalje od awareness-a

Dobar reach ne mora da bude jedini rezultat jedne ovakve kampanje. Ako već uspete da privučete pažnju novih potencijalnih kupaca, onda treba da se potrudite i da je zadržite, ali i da interesovanje pretvorite u konverziju. Potrudite se da trend iskoristite do kraja. Osim objava na društvenim mrežama, napišite blog o tome kako ste uspešno sproveli kampanju. Zatim inkorporirajte SEO strategiju u trend objave, odnosno povežite vaše ključne reči i trend. Obavezno dodajte linkove do landing stranica, koje želite da promovišete, u bio na društvenim mrežama.

Da li vredi trendjackovati?

Mi jednoglasno kažemo DA. Kada se sprovede kako treba, trendjacking može biti odlična strategija koja donosi rezultate. A željene rezultate, poput povećanja vidljivosti brenda i generisanja većeg broja lidova, možete imati ukoliko odaberete da poklonite poverenje stručnjacima u kreativnoj full-service marketinškoj agenciji, koja prati trendove i ne plaši se da ih iskoristi za popularnost klijenta. Pored konkretnih znanja o trendovima, stručnjaci u našoj agenciji znaju i ono najvažnije, kada je trendjacking u pitanju, a to je kada i da li treba „uskočiti“ u neki trend. Zato nas kontaktirajte i hajde da zajedno kreiramo objave koje će ZAISTA privući pažnju.