Ekran belog mobilnog telefona i rozi flamingos
Ekran belog mobilnog telefona i rozi flamingo

Nakon blog posta o novinama i trendovima koji nas čekaju u digitalnom marketingu naredne godine, odlučili smo da nastavimo u sličnom raspoloženju i da vam predstavimo trendove, ovog puta iz oblasti grafičkog dizajna, koji će obeležiti 2021. i za koje mislimo da će vladati na društvenoj mreži Instagam. Već smo jednom spajali grafički dizajn i i digitalni marketing i u tom postu smo pominjali društvene mreže, pa obavezno bacite pogled i na taj tekst. Na osnovu ovih predviđanja, čini nam se da će naredna godina biti uzbudljiva, šarena i vesela (kako drugačije može na Instagramu).

Svake godine se trudimo da predvidimo koji fontovi će biti aktuelni, kako će izgledati vizuali, a izgleda da nam se ove godine smeše i različite tehnike koje treba povezati u jednoj objavi. Videćete o čemu je reč. Takođe uz svaki od trendova, preporučujemo vam koji je alat najbolji za postizanje vrhunskih rezultata. Hajde da krenemo.

Rozikasta pozadina na kojoj je reminder
Rozikasta pozadina na kojoj je reminder

#1 Unapređeni gradijenti

Bez ikakve sumnje gradijenti su jedan od vodećih trendova na Instagramu trenutno. Oni predstavljaju glatko prelaženje sa jedne na drugu boju ili nijansu, odnosno kraće rečeno prelivanje boja, koje obično koristimo za pozadinu vizuala i popunjavanje praznina.

Ovaj trend je posebno popularan kada je pravljenje vizuala sa Story u pitanju, tamo se dosta koristi u pastelnim nijansama, koje nas podsećaju na zalazak sunca i rozikasto nebo. Na ovom primeru, koji smo vam pripremili, možete videti kako je kozmetički brend GOLDE iskoristio ovaj trend za svoju objavu.

Sledeće što možemo da očekujemo, a što će predstavljati nadogradnju ovog trenda, je dodavanje glitera preko gradijenata, zatim određene grainy filtere, koji će proizvesti efekat peskovite (zrnaste) strukture od koga neće moći da odvojite pogled. Sve ovo naravno može da se proizvede u softverima za kreiranje vizuala kao što su Photoshop ili Adobe Illustrator, ali za mlađu publiku, važniji su filteri u aplikacijama (VSCO npr.) koji dodaju ovakav hrapav efekat vizualu i još važnije mnogo su jednostavni za korišćenje.

Ikonice sa patikama, telefonom, zombijana
Ikonice sa patikama, telefonom, zombijana

#2 Color blocking u feedu

Ovaj trend može biti odlično iskorišćen za sve naše najkreativnije ideje u jednoj boji. Još jedan benefit, koji ovaj trend može doneti sa sobom, je upečatljiv izgled feeda na koji će svi novi foloveri obratiti pažnju kada prvi put budu ušli na vaš profil. Color blocking u feedu donosi mnogo koherentniji i mnogo profesionalniji izgled, nego što su to neplanirane objave u raznim bojama, tehnikama obrade i sl.

Pomenuli smo ideje u jednoj boji, ali to može biti i kolor šema u nekoliko komplementarnih boja, koja donosi najvažnije korporativne boje jednog brenda. Važno je da se boje međusobno uklapaju, da su sličnog koloriteta i da jedna među njima dominira. Naravno, ovog principa se treba držati neko vreme (recimo najmanje 12 objava, a najviše 36) da ne bismo dosadili foloverima. Oni uvek vole da vide nešto novo i sveže, pa to treba imati na umu.

Naravno sada tu postoje različite kombinacije, pa recimo jedna od objava u istom redu može biti fotografija, pa onda dve objave koje imaju grafičke elemente (pogledajte primer koji smo vam ostavili dole; poznata ilustratorka Zombijana to odlično radi). Sledeći red treba da prati isto to. Ili, objave koje imaju istu ideju ili temu, mogu zauzumati i dijagonalni redosled. Kombinacija je puno i samo naša kreativnost može biti granica.

Da bismo ovaj trend sproveli u delo, treba nam jedan alat, koji će nam pomoći da planiramo feed. To su obično aplikacije, koje koristimo upravo u ove svrhe, a nama je omiljena Preview, koju možemo da koristimo i na telefonu i na računaru.

Screenshot ekrana sa devojkom u haljini
Screenshot ekrana sa devojkom u haljini

#3 Kolaži kao inspiracija

Mood boards su postale jako popularne poslednjih nekoliko godina, što na radionicama ličnog razvoja, što na strateškim planiranjima razvoja brenda ili planiranjama modnih kolekcija za sledeću sezonu npr. Sve ove situacije, potencijalno, mogu biti inspiracija i za marketere da osmisle postove za brend koji promovišu ideje koje stoje iza lansiranja novih proizvoda.

Zahvaljujući brojnim aplikacijama (Unfold ima odlučnu sekciju za moodboard, dok Storyluxe ima celu kategoriju posvećenu kolažima), danas je moguće uklopiti bilo koju fotografiju u ovaj koncept, zbog čega će ovaj trend postati sve popularniji. Na sve to, izbor fontova je praktično neograničen, jer uz kolaže ide skoro sve, a mogu se dodavati i slojevi nekoliko različitih filtera.

U 2021. ovaj trend će dobiti i dodatna poboljšanja kombinovanjem fotografija i rukom crtanih elemenata, rukom pisanog teksta i dodavanja elemenata koji liče na dečije bojanke i crteže.

Češki Vogue nam je dao odličnu ilustraciju kako ovaj trend može da se koristi u modnoj industriji.

Crna slova na plavoj pozadini
Crna slova na plavoj pozadini

#4 Dizajnirani citati

Citati na Instagramu nisu ništa novo, dobro ih već znamo, ali to ne znači da će ovaj trend nestati, već sasvim suprotno biće vrlo popularan i dalje. Tokom poslednjih nekoliko meseci, svima nam je bila potrebna podrška, motivacija i podizanje raspoloženja. Citati su bili tu da nam pruže utehu, smanje nervozu i ublaže neizvesnost. Brednovi su ih često postavljali na svoje profile, a korisnici su ih rado delili sa svojim pratiocima i tako smo jedni drugima kolektivno podizali duh.

Ovaj trend može da se kombinuje i sa prvim na našoj listi – gliter gradijentima, pa tako dobijemo svetlucavu pozadinu i snažan citat preko. Nama se čini da je ovo odlična kombinacija. Dobra vest je da čak i ne morate da koristite Adobe Illustrator ili Photoshop za ove postove, već ih jednostavno možete proizvesti u nekoj aplikaciji za svega par minuta. Dizajn je ovde podrška, dok je citat u glavnom fokusu i on donosi povezivanje pratilaca sa brendom.

Poznati brend nakita, Missoma, napravio je ovaj post da nas podseti da treba da brinemo o sebi i pustio je da poruka bude u prvom planu, dok je dizajn sveden i jednostavan.

bela zgrada za malim prozorima
bela zgrada za malim prozorima

Elegantni Serif fontovi

Fontovi u velikoj meri mogu uticati na estetiku jednog brenda, tako da je jako važno da pratimo trendove i biramo nove fontove koji će doneti moderan i aktuelan izgled vizualima. Elegantni serif trendovi će sledeće godine, čini se, postati vrlo traženi i bićemo u prilici da ih viđamo baš svuda. Kada je ovaj trend u pitanju, najvažniji je balans između snage i delikatnosti, koji će doneti sofisticiran izgled na prvi pogled i mogućnost da se jasno pročita tekst (što nam je apsolutno njavažnije).

Znamo svi da određene fontove koje koriste neki brendovi, prepoznajemo na prvi pogled i baš zato je važno da brend ima svoj prepoznatljiv identitet i font. Na Instagramu, koji je mreža zasnovana na jakom vizuelnom doživljaju, svaki detalj koji izdvaja brend može biti presudan, pa su tako fontovi na vrhu liste elemenata koje korisnici ove mreže prate.

Ako imate pristup Adobe Cloudu, onda možete skinuti i neke od njihovih fontova (izbor je i više nego dobar) ili za zaista poseban i unikatan font uvek možete da potražite savet dizajnera, koji može i da kreira poseban izgled fonta za vaš brend.

Francuski modni brend Sezane u svom postu koristi vrlo elegantne fontove, koji odlično idu uz filozofiju ovog brenda i ukupan vizuelni identitet i prisustvo na društvenim mrežama koje imaju.