vaznost-grafickog-dizajna-za-digitalni-marketing-pc
vaznost-grafickog-dizajna-za-digitalni-marketing-mobilni

Važnost grafičkog dizajna za digitalni marketing je postao neizostavni deo poslovne strategije svake kompanije, koja u 21. veku želi da napreduje ili se održi na vrhu. Čini se da pažnja potencijalnih kupaca svakodnevno opada i da imaju sve manje strpljenja za oglašavanje i reklame. S obzirom na činjenicu da marketinški sadržaj pratimo kako u tradicionalnim medijima, tako i na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama, nije ni čudo što su nam pažnja i fokus opali. No, ipak i za taj problem postoji rešenje i njega nalazimo upavo u grafičkom dizajnu.

Ako 61% marketera smatra da je grafički dizajn integralni deo svake marketinške strategije, onda nema sumnje da je to prava formula i za digitalne strategije. Sve ono što se može prikazati ciljnoj grupi kroz upotrebu različitih grafičkih elemenata, ili u kombinaciji sa upečatljivom tipografijom, treba na taj način prikazati, jer će rezultati vidljivosti i prihvaćenosti takvog sadržaja biti mnogo veći nego kada se radi o jednostavnoj fotografiji ili suvoparnom tekstu.

Grafički dizajn je najmoćnija forma umetnosti, koja može da udahne svežinu i inovativnost digitalnom marketingu i podiže ga na jedan sasvim novi nivo. On je takođe i ključna komponenta za izgradnju brenda i njegovu prepoznatljivost među ciljnom grupom, kao i ključni element koji može uticati na kupca da donese odluku o kupovini.

Hajde da vidimo na koji način su grafički dizajn i digitalni marketing međusobno povezani.

sta-je-graficki-dizajn-pc
sta-je-graficki-dizajn-mobilni

Šta je grafički dizajn?

Grafički dizajn je simbioza umetničkih i profesionalnih disciplina, koje pomažu u kreiranju marketinških strategija i prenošenju specifičnih poruka ili informacija ciljnoj grupi kroz različite vrste vizuala, videa itd.

Drugim rečima, grafički dizajn je poznat kao ‘vizuelna komunikacija’ koja se predstavlja kroz različite simbole, boje, tipografiju i ostale elemente, koji jedan vizual čine zanimljivim. Može se koristiti u različitim oblastima, ali je primena u marketingu najpoznatija i svakako najprirodnija.

Ako želimo da komplikovane informacije pretočimo u nešto razumljivo i pre svega pamtljivo – onda je grafički dizajn najbolji način da to uradimo. Naravno, to je povezano i sa načinom na koji naš mozak funkcioniše i prima informacije, jer će on obraditi vizualnu informaciju 60.000 puta brže nego što to čini sa tekstom. Eto i glavnog razloga zbog kog kompanije koriste usluge grafičkih dizajnera u predstavljanju brenda i rezultata u poslovanju.

graficki-elementi-u-marketinskoj-kampanji-pc
graficki-elementi-u-marketinskoj-kampanji-mobilni

Grafički elementi u marketinškoj kampanji

Iako reklame, koje u glavnoj ulozi imaju tekst još uvek postižu odlične rezultate, činjenica je da one koje imaju balans između teksta i grafičkog dela još bolje prolaze kod ciljnih grupa. Razlog tome je što iza svakog grafičkog oblika, boje ili slova stoji duboko psihološko promišljanje i svi oni simbolizuju određenu emociju ili osećanje koje potencijalni kupac treba da oseti.

Način na koji se elementi slažu, može marketinšku kampanju ili da učini uspešnom ili potpunim promašajem. Na primer, korišćenje boja može izazvati spektar emocija kod publike. Da se podsetimo značenja nekih od njih:

  • Crvena – snaga, moć, strast, opasnost.
  • Narandžasta – sreća, entuzijazam, ohrabrenje.
  • Plava – autentičnost, toplina, komunikativnost, otvorenost.
  • Žuta – inteligencija, energija, vedrina.
  • Zelena – svežina, harmonija, plodnost.
  • Roze – ženstveno i nežno.
  • Ljubičasto – luksuz, bogatstvo, ekstravagancija.
  • Belo – dobrota i čistoća.
  • Crno – elegancija, formalnost, misterija.
jos-nekoliko-razloga-zasto-je-graficki-dizajn-vazan-za-digitalni-marketing-pc
jos-nekoliko-razloga-zasto-je-graficki-dizajn-vazan-za-digitalni-marketing-mobilni-1

Još nekoliko razloga zašto je grafički dizajn važan za digitalni marketing

Bilo da razgovarate sa ekspertima iz oblasti brendinga ili marketinga na društvenim mrežama, i jedni i drugi će vam reći isto – grafički dizajneri i digitalni marketeri rade zajedno na kreiranju jedinstvene strategije onlajn prodaje određenog proizvoda.

Neko je jednom rekao: Dobar dizajn je lako uočiti, a odličan ne.“ Zašto je to tako? Jednostavno je, odličan dizajn prati priču brenda, prirodno se stapa sa njom i nema potrebu da odskače.

Kao vlasnik kompanije, svakako želite da vaš proizvod bude omiljen među kupcima i predstavljen na najbolji način. Takođe, želite i da se vi njime ponosite. Onda bi i vaši vizuali trebalo da budu u tom istom maniru, zar ne? Upotrebićemo sledeću analogiju, kako bismo vam objasnili ovu tezu. Da li biste se pojavili na novogodišnjoj proslavi vaše kompanije u sportskoj trenerci? Ne, naravno. Obukli biste se tako da svi budu impresionirani vašim izgledom. Isto tako shvatite da su vizuali napravljeni pomoću grafičkog dizajna, ustvari vaša najbolja garderoba koju čuvate za posebne prilike.

Baš zato za važne prilike birajte samo najbolje vizuale (kada su u pitanju kampanje na društvenim mrežama, vizuali na sajtu ili baneri na portalima).

1. Izgradi svoj, jedinstven identitet

Kada se odlučite da angažujete agenciju da zajedno sa njom radite na izgradnji jedinstvenog vizuelnog identiteta, tada možete da uspostavite svoja pravila i jedinstven ton i stil, koji će se razlikovati od konkurencije. Kao rezultat toga, možete očekivati da će vas kupci bolje pamtiti i da vas neće mešati sa nekim drugim iz iste niše.

2. Grafički dizajn može preneti poruku bolje nego što to mogu reči

Jeste fraza „Slika govori više od reči“, ali je toliko istinita, da oko toga nema spora. Grafički dizajn je važan za sve one koji žele da ostave dobar utisak koji će trajati dugo.

Kada su poruke brenda u pitanju, pažnju potencijalnih kupaca prvo privuče vizual, a tek onda tekst. Samo zajedno, ta dva čine koherentnu celinu i prenose moćnu poruku.

3. Povećava prodaju

Činjenica da su ljudi vizuelna bića, potkrepljuje još jedna povezana sa njom, a to je da se vezujemo za lepo dizajnirane proizvode. Kvalitetan dizajn ambalaže, može ukazati kupcu na to da ga unutra čeka jednako kvalitetan proizvod. Takav utisak mogu steći kada vide logo dizajn visokog kvaliteta ili brošuru koja odiše luksuzom i sofisticiranošću.

4. Prenosi poruku brenda

Grafički dizajneri igraju važnu ulogu u prenošenju poruke brenda, proizvoda ili usluge na jedinstven način. Dobar grafički dizajner može osmisliti kako da predstavi i komunicira vaše ponude kroz različite forme, kao što su: izveštaji, grafikoni, infografici ili ilustracije.

5. Personalizacija

Još jednom pominjemo personalizaciju kao važnu temu, jer donosi toliko benefita da je jednostavno ne možemo preskočiti. Uzmimo npr. stock fotografije, koje mnogi grafički dizajneri koriste. Razlika između onih koji ih samo stave kao pozadinu i onih koji rasporede elemente po njoj na način da vizual dobije sasvim drugi smisao, je ogromna. Personalizacija vizuala čini tu ogromnu razliku.

Na taj način brend pokazuje kupcima da ulaže u dizajn, da se trudi oko sitnica, što im može ukazati na to da se jednako trude i oko samog proizvoda, odnosno da ništa ne prepuštaju slučaju. Sadržaj, koji je personalizovan, komunicira sa potencijalnim kupcima na jednom višem nivou koji ih vezuje za brend.

nije-sto-ga-najvise-radimo-ali-graficki-dizajn-zaista-najvise-volimo-pc
nije-sto-ga-najvise-radimo-ali-graficki-dizajn-zaista-najvise-volimo-mobilni

TITANI: Nije što ga najviše radimo, ali grafički dizajn zaista najviše volimo

Živimo u eri vizuelnog sadržaja i tu činjenicu treba da prihvatimo i iskoristimo je tako da radi za nas. Ako nam ne verujete, okrenite se oko sebe… Svuda oko vas su bilbordi, telefoni, tableti, računari, laptopovi – na svima njima možete videti ogroman broj reklama u svega par minuta i sve one komuniciraju sa vama putem različitih vizuala i sa što manje teksta. Ako to nije dovoljan razlog da uključite grafički dizajn u svoju digitalnu strategiju, pozovite nas i mi ćemo vam dati još nekoliko njih.

Do sledećeg posta, u kome ćemo vam pisati konkretno o upotrebi grafičkog dizajna u digitalnom marketingu, podelite ovaj tekst sa prijateljima i kolegama.