How to incorporate the essence of your brand into your website
How to incorporate the essence of your brand into your website

Šta jednu kompaniju u njen brend čini posebnim? Svi znamo brojne tehnološke kompanije, koje se trude da proizvedu kvalitetne proizvode i postanu prepoznatljive na tržištu, ali jako mali broj njih uspeva da stekne toliko lojalne i posvećene kupce, kao što to ima Apple na primer. Šta taj brend čini tako posebnim? Zbog čega ga kupci vole? Deo odgovora leži u tome što je esencija brenda vrlo jasno inkorporirana u sve njihove promotivne aktivnosti, a drugi deo svakako leži u kvalitetu proizvoda.

Kada kažemo esencija brenda ili brend identitet, mislimo na sve ono što predstavlja jedinstvene i unikatne komponente vašeg biznisa, koje ga izdvajaju u odnosu na konkurente. Već smo pisali o 5 ključnih elemenata uz pomoć kojih se gradi brend identitet i u u tom blogu smo istakli kako nisu samo ime i logo brenda najvažniji delovi ove slagalice, već su tu i mnogi drugi elementi, među kojima se kao najznačajniji ističe veb-sajt.

Kada kupci donose odluku o kupovini proizvoda i biraju brend kome će pokloniti pažnju, oni tada ne traže bilo koji proizvod koji biraju na osnovu cene recimo, već žele da se povežu sa brendom i dele iste vrednosti. Tada na scenu stupa vaš brend, koji će svojom vešto osmišljenom i ispričanom pričom zadobiti njihovo poverenje.

A kako bi kupci uopšte saznali za brend, važno je snažno digitalno prisustvo, gde će veb-sajt biti osnova a društvene mreže kanali putem kojih će se dalje deliti kvalitetan sadržaj. Upravo putem tog sadržaja ili direktnom pretragom na Guglu, najveći broj kupaca pronađe neki novi brend. Inkorporiranjem nekih od esencijalnih elemenata brenda u veb-sajt, postiže se veća prepoznatljivost brenda i on dobija na posebnosti, što će mu pomoći da se izdvoji u odnosu na druge.

Why should the brand essence be present on the website?
Why should the brand essence be present on the website?

Zbog čega je potrebno da esencija brenda bude prisutna na veb-sajtu?

Zato što su prvi utisci jako važni. U idealnom svetu, posetioci vašeg sajta bi se odmah zaljubili u njega i sve njegove funkcionalnosti na prvi pogled, bili bi očarani fotografijama proizvoda, vizualima na prvoj stranici, jedinstvenim dizajnom i sl. Nažalost, ne živimo u takvom svetu, pa samo jedan pogrešan element, može uticati na odluku kupca da ode sa sajta, jer je isti ostavio loš utisak. A šta će se dodavanjem ključnih elemenata brenda na sajt postići?

  • Učvrstiće poverenje između brenda i ciljne grupe – vaš brend treba da konstantno predstavlja vašu kompaniju u najboljem svetlu i da bude most između kupaca i vas kao njegovog tvorca. Kada kupci posete vaš sajt, sve od logoa, preko boja brenda i sl. treba da ga podseti na to gde je došao, o kom brendu je reč, koje su njegove vrednosti. Ta konzistentnost brenda vodi ka još većem kredibilitetu kompanije,
  • Učiniće da brend bude prepoznatljiv – koliko je na tržištu i internetu kompanija koje su slične vašoj? Koliko je brendova koji su u istoj industriji ili niši? Ključni elementi brenda pomažu mu da se izdvoji u odnosu na druge, postane prepoznatljiv i pokaže po čemu se razlikuje od ostalih. To je i dobar način da pokažete koje su vaše vrednosti i time da potisnete konkurenciju,
  • Izgradiće emotivnu povezanost – esencijalni elementi brenda, koji predstavljaju njegovu misiju, jedinstvene vrednosti i samu ličnost, mogu biti od pomoći u uspostavljanju jake emotivne povezanosti između kupca i brenda. Jedno morate zapamtiti – ljudi se „zaljubljuju“ u brend, samo onda kada on pokazuje ljudske osobine, jer im je to blisko i nešto sa čim mogu da se povežu.
A few simple ways to add the brand essence to your website
A few simple ways to add the brand essence to your website

Nekoliko jednostavnih načina da dodate esenciju brenda vašem veb-sajtu

Pošto postoji mnogo elemenata koje možete dodati sajtu kako bi esencija brenda bila jasno vidljiva i prepoznatljiva i to možete uraditi na više načina, odnosno kombinovanjem različitih elementa; ne postoji razlog zbog koga ne bi trebalo to da uradite što pre. Pokažite po čemu je vaš brend jedinstven koristeći ove savete.

Carefully choose and use colors on the website
Carefully choose and use colors on the website

Pažljivo birajte i koristite boje na veb-sajtu

Boje su veoma važan deo brend identiteta i na osnovu njih, u svega nekoliko prvih trenutaka kontakta kupca i proizvoda, nastaje odluka o kupovini. Naravno, još neki drugi faktori utiču na odluku o kupovini, ali možemo sa velikom sigurnošću reći da se 2/3 odluke ipak zasniva na izboru boje. Ukoliko niste upoznati sa značenjem boja i zašto je prava kolor paleta važna za vaš brend, onda pročitajte naš blog u kome ima dosta korisnih informacija na tu temu.

Psihologija boja igra vrlo važnu ulogu kada je kreiranje svih najvažnijih brend elemenata u pitanju, posebno je to slučaj sa logom, pakovanjem i sl. Ali da li ste znali da uz pomoć boja može i da se poveća konverzija na sajtu? Zato je, između ostalog, važno odabrati prave boje za ‘Call to Action’ sekciju prodajnog teksta. Ostale važne savete o povećanju konverzije uz pomoć dobro odabrane kolor palete pročitajte u našem blogu. I zapamtite da boje povećavaju prepoznatljivost brenda za čak 80%, pa zato budite pažljivi u odabiru i birajte pametno.

The font is also one of the key elements of brand essence
The font is also one of the key elements of brand essence

Font takođe može odlično da oslikava esenciju brenda

Pored boje, koja je jako važna, fontovi i tipografija takođe predstavljaju važne elemente brenda, po kojima kupci mogu da ga prepoznaju. Različiti standardni fontovi postoje već godinama, a novi se pojavljuju svakog dana. No, za prepoznatljivost je važno da kompanija ima svoje fontove, napravljenje posebno za brend, koji se mogu koristiti kako na sajtu, tako i na drugim digitalnim kanalima.

Dizajneri najčešće preporučuju da se izabere jedna vrsta fonta za naslovni tekst na sajtu, a druga nešto drugačija za donji deo stranice, kako bi se jasno istakla razlika i kako bi se naglasili važni delovi. Font kako naslovnog, tako i ostalog dela teksta, treba da bude lako čitljiv na svim uređajima.

U zavisnosti od toga čime se kompanija bavi, biraju se i odgovarajući fontovi, pa tako neće biti ista grupa fontova izabrana za kompaniju iz zabavljačke industrije i za banku. U tom slučaju sans serif i serif fontovi mogu biti dobar izbor, koji će dati ili opušten ili formalan izgled sajtu, sve u skladu sa potrebama brenda.

The focus should be on the message
The focus should be on the message

Fokus treba da bude na poruci

Ton kojim se obraćate posetiocima sajta je ključan za povezivanje sa ciljnom javnošču. Važno je da li je on neformalniji, jer se obraćate mlađoj ciljnoj grupi, ili je potrebno da bude formalan, zato što je takva i industrija kojoj pripada vaša kompanija. Ipak, pored svega toga, najvažnije je truditi se da poruka koju prenosite bude prava. A šta to znači? Razmislite o tome kako želite da se kupac oseti i šta da zapamti kada uđe na vašu veb stranicu i u skladu sa tim formirajte poruke.

Jednom kada znate koja je vaša osnovna poruka, važno je da je ponavljate kako na veb-sajtu, tako i na svim drugim kanalima komunikacije. To je najbolji put do kupaca i jedino tako će vaša poruka ostati duboko urezana u njihovom sećanju, pa kada požele da kupe, recimo ekološki održiv proizvod, znaće gde to mogu da pronađu i povezaće vašu poruku sa svojim potrebama. Ako je ekologija u osnovi vašeg brenda i to vam je glavna vrednost, onda ne bi bilo loše i da jedan ceo segment sajta posvetite tome i donosite kvalitetan sadržaj na tu temu.

Additional advice - never, ever copy your competition
Additional advice - never, ever copy your competition

Dodatni savet – nikad, ali nikad ne kopirajte konkurenciju

Istraživanje onoga što nudi konkurencija i razgledanje različitih sajtova koji se bave sličnim poslom je najlakši način da se inspirišete. Komparativne analize nas uče trendovima u industriji, kakav dizajn može biti interesantan ciljnoj grupi, ali takođe tako možemo uočiti i greške i iz njih učiti.

Međutim, istraživanje treba da ima svoju granicu. Ako vam se dopadne nešto na sajtu konkurencije, nemojte to prekopirati ili tražiti od agencije da napravi kopiju toga, jer će vaši kupci pre povezati to sa drugim brendom nego što će stvariti neku vrstu veze sa vašim. Umesto toga, trudite se da ideje koje imate za izgled sajta budu prilagođene vama, vašim potrebama i pre svega kupcima.

Ukoliko ste u dilemi i niste sigurni kako vaš sajt treba da izgleda, kontaktirajte nas i mi ćemo vam predložiti ideju za vašu veb stranicu koja će u potpunosti biti prilagođena vašim potrebama.