Papir na kom piše content, žuta i siva drvena bojica i sijalica
Papir na kom piše content, žuta i siva drvena bojica i sijalica

(2. deo)

Ne morate biti profesionalni pisac sadržaja da biste znali šta je i kako izgleda dobar copy. Ako ste ikada pretraživali neki pojam ili grupu pojmova na Google pretraživaču i uspeli ste da pronađete tekst koji vam je zaista pomogao – onda vam čestitamo, jer ste u tom trenutku doživeli kako izgleda pronaći dobar sadržaj na internetu. Ne dešava se baš svaki dan.

O dobrom sadržaju smo već pisali u jednom od naših prethodnih blogova, gde smo sa vama podelili  neke od najvažnijih osnovnih saveta koje treba primeniti na sadržaj koji kreirate za svoj veb sajt. Ti saveti su dovoljni za primarno sređivanje sadržaja, ali da biste rangirali svoj sajt još bolje na Google pretraživaču, potrebno je da svoje znanje o SEO-u i pisanju za veb još više unapredite.

Baš zato smo rešili da sa vama podelimo još nekoliko saveta (proisteklih iz prakse) koje smo dugo čuvali, proveravali u praksi i konačno možemo da kažemo da su spremni za dalje deljenje. Kako u Titan dizajnu smatramo da je važno deliti znanje sa drugima, u nastavku smo pripremili nekoliko saveta za naprednije kreiranje i uređivanje sadržaja na veb sajtu.

Ali pre toga da naglasimo još i ovo – iako dobar sadržaj uspeva da privuče klikove i zadrži ljude na vašem sajtu, on može i mnogo više od toga. Dobar copy treba da odgovori na nečija pitanja, a pored toga možda čak i na ona na koja vaši posetioci sajta nisu ni znali da ih imaju. Da zaključimo uvod i pređemo na konretne savete; najbolji sadržaj ne donosi samo klikove, donosi i poverenje, koje nesumnjivo vodi do više šerova, više backlinkova i više prodaje.

Ruka na tastaturi laptopa i kafa u crvenoj šoljici
Ruka na tastaturi laptopa i kafa u crvenoj šoljici

Zašto mali biznisi treba da prepoznaju vrednost content writinga?

Dobar pisac sadržaja može biti najvredniji deo ljudskih resursa jedne male kompanije. Da li i zašto vam treba content writer, pisali smo u jednom od naših prethodnih tekstova na blogu i zaključili smo da je on važan deo tima, jer priča priču o brendu, boji svojim rečima svaki uspeh jednog malog biznisa i kupcima pruža uvid u to kako određeni proizvod može da popravi kvalitet njihovog života.

Istraživanja su pokazala da kupci tri puta više cene brend, ako veruju sadržaju koji on plasira na društvenim mrežama ili sajtu. I to poverenje je mnogo jače prema sadržaju, nego prema zaposlenima u nekoj kompaniji. Čak 97% ispitanika je odgovorilo da loš kontent utiče negativno na njihovu percepciju brenda.

Niko ne želi da sati istraživanja ključnih reči propadnu i da pisanje sadržaja bude uzaludno, zato ako želite ROI zapamtite naš tekst i negde pribeležite sledeću listu saveta.

  1. Proces pisanja UVEK započnite istraživanjem ključnih reči za SEO
  2. Pretrpavanje teksta ključnim rečima nikada nije dobro
  3. Ne zaboravite već proverene SEO savete
  4. Oprezno kada koristite buzzwords

Nikada ne uređujte tekst sami, ili bar to ne radite istovremeno sa pisanjem

Ruka u kojoj je marker
Ruka u kojoj je marker

1. Content writing počinje istraživanjem ključnih reči

Pre nego što počnete da pišete, morate znati o čemu ćete pisati, pa tako možete rešiti dva zadatka u okviru jednog procesa – kombinujte optimizaciju za pretraživače i planiranje kalendara objava.

Istraživanje ključnih reči donosi vam informaciju o tome koje teme Google, ali i vaša ciljna grupa, smatraju relevantnim.

Istraživanje nam može ukazati i na to kakvu content strategiju ima naša konkurencija, ali i koje prednosti i slabosti ima naša strategija. Takođe, istraživanje ključnih reči će nam pomoći da optimizujemo pojedinačno svaki tekst na sajtu i pored toga da još jednom proverimo snagu naše strategije i napravimo potrebne izmene kako bi se povećao saobraćaj ka sajtu.

2. Pažljivo sa brojem ključnih reči

Ključne reči je potrebno upotrebljavati u tekstu, kako bi on dobio dodatnu vrednost, kako bi bio lakši za čitanje i kako bismo ga lako pozicionirali na pretraživačima, a našim potencijalnim kupcima pružili lak način da se informišu. Međutim, kada se previše ključnih reči stavi u tekst, on postaje prenatrpan i ne postiže ništa od navedenih ciljeva.

Ni Google, a ni čitaoci određenog teksta neće shvatiti ozbiljno sadržaj koji ima previše ključnih reči u sebi. Konverzije će se smanjivati, zajedno sa brojem pregleda stranice i vremenom će čitaoci steći utisak da je to stranica lošeg kvaliteta, bounce rate će skakati, a pretraživač će gurati vašu stranicu ka dnu. Ovo nije scenario koji bi iko želeo.

Pretraživači su veoma napredovali poslednjih godina, pa ih nije lako zavarati. Zato, nemojte koristiti gramatički nepravilan oblik reči, ako korisnici to rade – biće previše providno. Isto tako nema potrebe da iskoristite baš svaki sinonim koji ima veze sa vašim ključnim rečima, kako bi Google znao šta je glavni fokus vaše stranice i čime se bavite.

3. Ne zaboravite proverene SEO savete

Ponavljanje ključnih reči u tekstu nije dovoljno, jer ključne reči i fraze treba stavljati i u naslov, podnaslove, URL, meta description i u opis fotografija. Na svu sreću postoje različite ekstenzije ili alati, koji vam mogu pomoći u ovom poslu i koji će vam dati pravu meru ponavljanja. Zapamtite jedan parametar, jer vam je on najvažniji pokazatelj koliko ste uspešni u uklapanju ključnih reči u sadržaj – keyword density.

Ako je vaš sajt vezan za WordPress, onda vam u optimizaciji tektova od velike pomoći može biti Yoast ekstenzija, jer je vrlo intuitivna za korišćenje, kada je jednom savladate (za šta vam neće biti potrebno puno vremena) biće vam saveznik i odličan indikator uspešnosti optimizacije teksta.

Ako otvorite analitiku ove ekstenzije, ispod teksta koji planirate da objavite, videćete šta ste uradili dobro a šta treba da popravite. Pomenuti parametar broja ponavljanja ključne reči u tekstu će vam se ukazati, zatim ako ste zaboravili da uneste ključnu reč u meta description itd.

Pogledajte, na primeru jednog od naših tekstova, kako izgleda analitika u Yoast ekstenziji.

4. Oprezno kada i koliko koristite buzzwords

Nemojte koristiti pretenciozne reči, onda kada možete napisati nešto jednako jednostavno a razumljivo. Ako mislite da će vas tako publika percipirati na drugi način, odnosno da će pomisliti da ste pametniji – neće. To će ih možda i nervirati. Isti slučaj je sa rečima koje često čujemo u svakodnevnom govoru, odnosno slengu. One mogu nekada biti zanimljiv dodatak tekstu, mogu ga obojiti određenom energijom, ali je u svemu tome mera najvažnija. Ne preterujte!

Ne zaboravite najvažniju stvar: Ne pišete za sebe, već za ciljnu javnost.

Terminologija određene industrije je ponekad veoma korisna i važna za SEO, jer istovremeno može učiniti sadržaj jasnijim ali i autoritativnijim u očima ciljne javnosti. Ako tekst pak zvuči previše ‘stručno’ i ne može svako da ga razume, da li je onda to dobro napisan tekst ili sadržaj razumljiv samo uskoj niši?

Uvek se zapitajte da li i ko razume sadržaj koji pišete. Pođite od sebe, ako vam je sve razumljivo, ako nema pretencioznih reči, čija je svrha samo da ulepšaju tekst ali ne i da ga učine razumljivijim, onda je to prava mera i tekst koji će čitaoci razumeti.

Rasuta drvena slova
Rasuta drvena slova

5. Ne uređujte tekst sami

U idelanoj postavci stvari, uvek postoji editor koji će preuzeti na sebe čitanje i uređivanje vašeg teksta. Međutim, to često nije slučaj, pa je obično jedna osoba zadužena i za pisanje i za uređivanje. Tada je preporuka da napišete copy ili blog bez vraćanja na određene delove, već da pustite ideji da se razvija bez editovanja, a onda da se vratite sirovoj verziji nakon par sati (još bolje sutradan).

Naravno, uvek je dobro da imamo još nekog ko će proveriti gramatiku, pravopisne greške (jer to svima promakne, ma koliko se trudili i iznova prelazili tekst). Nakon tih provera, vreme je da neko od kolega proveri sve činjenice i terminologiju (posebno ako pišete za određenu nišu, koja ima svoj mali izmišljeni jezik). Tek onda možemo reći da je tekst spreman za objavu.

Nadamo se da su vam ovi saveti, kao i oni iz prethodnog teksta bili korisni i da ste naučili nešto novo o content writingu i optimizaciji teksta za pretraživače. Ako smatrate da ipak ne biste mogli sve ovo sami, javite se nama i mi ćemo kreirati content strategiju po vašoj meri.

Ukoliko želite još korisnih saveta za male biznise, obavezno pročitajte tekstove o digitalnom marketingu, grafičkom i veb dizajnu na našem blogu. Ne zaboravite da podelite ovaj tekst sa prijateljima i kolegama, ako mislite da im može biti koristan.