Pre samo četiri meseca kompanija OpenAI je lansirala ChatGPT i napravila inovativnu promenu koju će sve dugo pamtiti. Sada, nakon nekoliko meseci korišćenja ovog alata i mi možemo da potvrdimo njegovu efikasnosti, ali i određena ograničenja. Upravo su naredne verzije pokušale da isprave te nedostatke i da uz njih ovaj alat postane još korisniji.

Pre nekoliko dana je zvanično predstavljena nova verzija ChatGPT-a i već možemo da primetimo da generiše dosta pažnje kreatora sadržaja. I ne samo njihove. Od kada se pojavio ovaj software svi samo o njemu pričaju. Bilo da se bavite pisanjem, UX/UI dizajnom ili ste još u školi/na fakultetu, sigurno ste isprobali mogućnosti ovog alata i shvatili koliko je moćno oružje.

Sada kažu da je sledeća verzija još preciznija i sigurni smo da će još više uzdrmati svet. Kompanija naglašava da je ChatGPT-4 unapređen do tog nivoa da sada može da se bori i sa složenijim zadacima. Da li to znači da će moći da piše i naučne radove? Ostaje da vidimo. Svakako se radujemo testiranju ovog alata u budućnosti.

Hajde sada da saznamo više o novoj verziji ovog software-a i koje su mu mogućnosti, odnosno ograničenja.

Šta je ChatGPT-4?

Hajde da počnemo od imena- skraćenica GPT-4 znači sledeće „generative pretrained transformer 4.“ To praktično znači da se radi o četvrtoj iteraciji OpenAI softvera koji analizira ogromnu količinu informacija kako bi generisao tekst koji ima prizvuk ljudskog govora ili kako bi odgovorio na pitanja.

Ako želimo dodatno da pojasnimo njegovu funkciju, možemo dodati da se radi o vešto povezanoj sinergiji veštačke inteligencije (AI), mašinskog učenja i kreiranja prirodnog toka jezika. Ovo poslednje se odnosi na moć kompjutera da razume i koristi naše jezike u velikoj meri kao ljudsko biće.

Zahvaljujući tome razgovor sa ChatGPT softverom izgleda baš kao kada razgovarate sa nekim poznanikom. On uspeva da komunicira bez napora i intuitivno. Zahvaljujući tim osobinama uspeo je brzo da postane jedan od glavnih alata koji koriste, nećemo preterati ako ovo napišemo, SVI. Čak i samo iz radoznalosti.

Šta novo donosi ChatGPT-4 u odnosu na prethodne verzije?

U kompaniji navode da su proveli šest meseci u radu na ovoj verziji samo sa jednim ciljem- da softver bude još sigurniji za upotrebu. Sada je mogućnost da ne odgovori na upite koji tragaju za nedozvoljenim sadržajem na visokih 82%.

Takođe, oni ističu i da će uz pomoć nove verzije chatbota korisnici imati efikasniju i efektivniju interakciju sa veštačkom inteligencijom. Šta više, korisnici će moći da proizvode sadržaj u njihovom ličnom stilu, jer ChatGPT prepoznaje način na koji pojedinac piše. A šta još novo donosi ovaj softver?

  1. Image Recognization– ovo je velika novina koja nam stiže u novoj verziji. Ranije je chatbot mogao samo da prepozna i razume tekst. Sa poslednjom verzijom softvera, korisnici će moći da generišu sadržaj i kroz fotografije. Na primeru to izgleda ovako- fotografišete sastojke koje imate u frižideru i on vam predloži recepte za ručak ili večeru koji sadrže te sastojke.
  2. Plaćanje– još jedna značajna novina koju uvodi OpenAI ovog puta je pretplata. Za one koji su već isprobali ChatGPT besplatnu verziju i uverili se u njenu efikasnost, cena od 20 dolara mesečno verovatno neće predstavljati veliki trošak.
  3. Multijezični kapacitet– već smo mogli da se uverimo u to da ovaj chatbot može da razume, ali i stvara sadržaj na mnogo jezika. Sada se taj broj još više uvećava i može da odgovori na veći broj povezanih pitanja na čak 26 jezika.
  4. Način na koji se upravlja veštačkom inteligencijom– u najnovijoj verziji ChatGPT omogućava korisnicima da prilagode ponašanje AI sebi. Na taj način će chatbot bolje i preciznije razumeti vaše komande.
  5. Procesuira i do 25.000 reči– ovo je odlična informacija jer to znači da je četiri puta brži od prošle verzije. Tako na primer ako mu date tri različita rasporeda ili kalendara, on može da vam predloži nekoliko najboljih termina za sastanak sa klijentom.

Koja su ograničenja poslednje verzije ovog softvera?

I dalje je prisutno ograničenje koje se odnosi na starost informacija. Dakle, informacije koje chatbot povlači su i dalje one nastale pre 2021. To navodi na zaključak da za najsvežije informacije ipak treba potražiti neki drugi izvor. OpenAI kaže, u jednom od blog postaova, da najsvežija verzija softvera ipak ima brojna ograničenja na kojima oni vredno rade kako bi ih bilo što manje.

Oni tvrde da ChatGPT-4 i dalje nije 100% pouzdan i da nije isključeno da će povremeno „halucinirati“ baš kao i njihove prethodne verzije. Ovaj termin se često koristi za fenomen u vezi sa veštačkom inteligencijom kada se desi da ona izmisli činjenice ili donese pogrešne zaključke.

Kvalitetni AI content generatori su sve traženiji

Kako se svet, sve više, okreće veštačkoj inteligenciji povećava se i potreba za kreiranjem što preciznijeg i kvalitetnijeg generatora sadržaja. Svakako, ChatGPT se pokazao kao sjajan alat, koji nam može mnogo pomoći u svakodnevnom radu. Međutim, još mnogo je posla koji čeka kreatore ovog softvera, kako bi ispravili greške koje se javljaju tokom upotrebe.

Mi smo tu da sve izmene i unapređenja ovog softvera ispratimo, da ga konstantno testiramo, kao i sva njegova ograničenja i da vam donosimo naše utiske. Mi smo ubeđeni da ćemo do kraja ove godine videti još dobrih inovacija od OpenAI tima, pa im se unapred radujemo.

Ako vas interesuje veštačka inteligencija i njena upotreba u biznisu, onda obavezno pročitajte naš blog iz prošle godine, gde smo objasnili kako uz pomoć AI brendovi rastu.