Podkasti su digitalni fajlovi koji putem interneta pronalaze put do svoje publike, mogu se konzumirati u audio ili video formatu. Ova vrsta sadržaja postala je izuzetno važna tema u poslednjih nekoliko godina. Kao vid zabave ili izvor informacija podkasti dobijaju sve veću popularnost, konstantno regrutuju nove slušaoce i sve više digitalnih kreatora odlučuje da se oproba u ovom mediju. Samim tim, oni su postali sjajno mesto za plasiranje proizvoda, ali i moćan marketinški alat u rukama kompanija.

Priroda podkasta kao sadržaja koji može da se konzumira u pozadini dok se bavimo drugim aktivnostima (dok multitaskujemo) je glavni razlog za njihovu brzu ekspanziju na globalnom nivou. Oni nam ispunjavaju vreme na kvalitetan način; otvaraju nam neka nova pitanja; donose nam informacije o temama koje nas zanimaju i nude nam mogućnost da konzumiramo željeni sadržaj kada god i kako god nam odgovara.

Istorija podkasta

Istorija

Prvi podkast je snimljen 2004. godine i naziva se “Daily Source Code”. Nakon njega, usledio je brz razvoj tehnologije i infrastrukture koji će kasnije omogućiti ekspanziju. Iste godine je pokrenuta prva platforma za hosting pod nazivom Libsin, a godinu dana kasnije je Apple uvrstio čitav jedan katalog u svoju iTunes platformu. Zanimljivo je da je te 2005. godine američki rečnik Oxford proglasio “podcast” za reč godine. 2014. Apple je premašio broj od milijardu pretplatnika na podkaste.

Vrste podkasta

Vrste

Podkaste možemo podeliti na dva načina, po formatu i po temama koje obrađuju.

Najpopularniji format je onaj koji podseća na klasičan radijski ili televizijski intervju u kojem imamo razgovor između voditelja i gosta, obično stručnjaka iz određene oblasti. Postoje i podkasti u kojima dva ili više voditelja iz epizode u epizodu obrađuje različite teme, ova vrsta najviše liči na standardne radijske emisije. Zatim i oni u kojima nam jedan host svake nedelje donosi monologe iz oblasti za koju je specijalizovan.

Pored ovih “razgovornih”, tu su i podkasti koji nam pričaju priče. Bilo da su to audio predstave režirane u maniru radio drama ili kriminalističko-dokumentarne storije za čijim se razrešenjem traga iz epizode u epizodu.

Po temama koje obrađuju, imamo podkaste o dizajnu, preduzetništvu, marketingu, medicini… Svaki odgovara odeđenoj usko stručnoj niši i privlači publiku zainteresovanu za tu oblast. Zahvaljujući ovoj podeli, brendovi lakše mogu da targetiraju i pronađu svoju ciljnu grupu.

Podkast i marketing

Podkast i marketing

Publika postaje sve imunija na reklamni sadržaj, bilo na TV-u, bilbordima ili internetu. Podkastima, sa druge strane, sve više i više raste kredibilitet. Brendovi imaju sjajnu priliku da pozajme deo tog kredibiliteta koji su autori stekli kod svoje ciljne grupe i da plasiraju svoje proizvode i poruke na relevantan način.

Podkasti nude sjajan način za targetiranje jasnih i specifičnih ciljnih grupa, pa je na brendovima da pronađu one koji su savršen izbor za njih. Kao što smo već rekli, zahvaljujući podeli na nišne podkaste, ovaj posao je dosta olakšan.

Najčešći vid saradnje na relaciji podkast brend je svakako postavljanje proizvoda u kadar i izgovaranje imena tog proizvoda od strane samog autora. To ne mora biti i jedini način. Brend može da pokrene određenu temu, da sponzoriše epizodu ili čitav jedan serijal u kojem će autor sa svojim gostima obraditi stvari relevantne za sam brend.

Pored sponzorisanja već postojećeg podkasta, mnogi brendovi i medijske kuće se odlučuju za kreiranje svog. Na ovaj način sami kreiraju kredibilitet, ističu se kao stručnjaci u svojoj oblasti i kod publike stvaraju percepciju relevantnog, modernog i prisutnog brenda.

Autori postaju influenseri

Autori postaju influenseri

Publika bira koje će podkaste da sluša, samim tim bira i autore čiji rad će da prati i kojima će da pokloni svoje poverenje. Ovo dovodi do toga da sa rastom podkasta rastu i društvene mreže njihovih autora pa oni postaju svojevrsni influenseri među svojom ciljnom grupom. Što otvara mogućnost da sponzorska saradnja preraste u influensersku.

Podkast je medij koji će i dalje sigurno nastaviti da raste, pa će njegovo uključivanje u godišnje brend strategije postati neophodno (skoro da već jeste), to znači da ćemo u narednom period videte sve više kompanija koje opipavaju, a zatim i zauzimaju ovaj teren.